SQL Server SQLDIAG Aracı ile Veritabanı Performans Verisi Toplama

Merhaba,

Bu yazımda sizlere SQL Server ile beraber gelen SQLDIAG aracını kullanarak veritabanlarının performansını incelemek amacıyla performans verilerini toplamayı göstereceğim. Toplanan bu veriler sonucunda oluşan değerlere göre veritabanın da meydana gelen sorunun ne olduğunu tespit edip ona göre aksiyon alabiliriz.

SQLDiagCofiguration

SQL Server Veritabanlarında oluşan yavaşlıkları ve sorunları görebilmek için  çeşitli toollar vardır. Bu toolların bazıları SQL Server ile beraber gelirken bazıları extradan kurmanız gereken toollardır Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  1. SQL Server Profiler
  2. Performance Monitor ( Perfmon )
  3. SQLDIAG
  4. PSSDIAG
  5. RML Utilities
  6. Performance Analysis of Logs (PAL)
  7. SQL Nexus

Ben bu yazımda üstte de belirttiğim gibi SQLDIAG toolu ile oluşturmuş olduğum örnek bir database üzerinde performans verileri toplayacağım. Peki SQLDIAG ile hangi performans verileri toplayabiliriz ? SQLDIAG ile aşağıdaki verileri toplayabiliriz.

  1. Veritabanı üzerinde meydana gelen top sql leri CPU, Memory, IO, Duration bakımından toplayıp sıralar büyük maliyetli sorguları bu şekilde elde edebilirsiniz.
  2. Windows ve SQL Server Counter (Disk, Memory read / write ) değerlerini toplayabilirsiniz.
  3. SQL Server Instance Konfigürasyonu hakkında ki bilgileri toplayabilirsiniz.
  4. Windows Event log ve SQL Server Log larını toplayabilirsiniz.

Şimdi Local bilgisayarımda bulunan MYTESTINSTANCE adlı instance sımda TestDatabase adında bir database oluşturup bu database üzerinde testtable adında bir tablo oluşturuyorum. TestDatabase veritabanımda örnek transactionlar oluşturup bunlar üzerinden konumu tamamlayacağım. TestDatabase veritabanı ve testtable tablosunun örnek scripti aşağıdaki gibidir.

use master
go
create database TestDatabase
go
use TestDatabase
create table testtable(
col1 int identity(1,1) not null,
col2 datetime null
)
use TestDatabase
alter table testtable add constraint DF_testtable_col2 default (getdate()) for col2
go

Bu scripti başarılı bir şekilde çalıştırdığımızda aşağıdaki gibi TestDatase adlı veritabanı ve testtable adlı tablo MYTESTINSTANCE adlı local instance sımda oluşmalıdır.

1

SQLDIAG tool unun gerekli performans değerlerini okuması için girdi olarak Configuration.xml adında bir parametre dosyası oluşturdum. Bu Parametre dosyasına bu linkten erişebilirsiniz. Bu parametre dosyasında yukarıda belirttiğim parametrelerin toplanmasını aşağıdaki gibi ok ile belirttim.

3-1

Bu Configuration.xml dosyasını SQLDIAG tooluna girdi olarak vereceğim bu sebeble bu dosyayı C:\Program Files\Microsoft SQL Server\100\Tools\Binn  pathi nin altına atıyorum. Configuration.xml dosyası aşağıdaki gibi SQLDIAG.exe toolu ile aynı path de bulunmaktadır.

3

Şimdi artık SQLDIAG toolu ile Configuration.xml dosyasını girdi olarak verip TestDatabase veritabanına ait performans datası toplayacağım. Command promt u açıp SQLDIAG toolu nun bulunduğu path e aşağıdaki gibi gidiyorum.

4

SQLDIAG path tool unun olduğu pathe gittikten sonra şimdi Configuration.xml dosyasını girdi olarak verip çıktı dosyasının ise D:\SQL_DIAG_OUTPUT path ine gidecek şekilde 15 dk boyunca performans datası toplayacak şekilde işlemi başlatıyorum.

SQLDIAG Kodu: SQLdiag /I Configuration.xml /O "D:\SQL_DIAG_OUTPUT" /E +00:15:00

5

Yukarıdaki kodu çalıştırdığımız zaman bir süre bekledikten sonra aşağıdaki gibi toplamaya başladığını belirtmesi gerekiyor.

6

Performans datası toplamaya başladığı andan itibaren 3 ayrı örnek transaction başlatıyorum. Veritabanı benim local makinemde bulunan test veritabanı olduğu için kullanımda değil bu şekilde örnek insert select ler yaparak sistemde yük oluşturmaya başlıyorum Bunun için aşağıdaki gibi testtable tablosuna binlerce kayıt ekleyecek şekilde ve bunları diğer bir session dan sorgulayacak select sorgularını aşağıdaki  TSQL kodlarını 3 ayrı session da aşağıdaki gibi hemen başlattım. Amacım bu Instance üzerinde yük oluşturmak ve bunu size gösterebilmek.
8-2

SQLDIAG çalıştığı andan 10-13 dk sonra aşağıdaki gibi çıktı dosyasını verdiğimiz D:\SQL_DIAG_OUTPUT path ine gittiğimiz zaman aşağıdaki gibi bir çok trace dosyasının oluşturulmuş olduğunu görüyoruz.

12

SQLDIAG ile performans verisi toplama işlemi çok maliyetli bir işlem ve oluşturulan Trace dosyaları da yukarıda da görüldüğü gibi disk üzerinde çok büyük yer kaplamaktadır. Production ortamlarında bu işlem yapılacağı zaman mutlaka bu trace dosyalarının konulacağı diskin durumuna bakılmalıdır. Ben 15 dk çalıştırmama rağmen 3-5 GB kadar veri üretti bunu saatlerce çalıştırılması production ortamlarında pek tercih edilmez. O yüzden sadece sorun olduğu anda çalıştırılması gerekmektedir.

Yukarıda yaptığım gibi de mutlaka bitiş parametresininde girilmesi gerekiyor çünkü unutup bir yere giderseniz eğer SQLDIAG veri üretip bulunduğu disk i doldurabilir. Ayrıca bu tool çok ayrıntılı performans verisi toplamasına rağmen aşağıdaki gibi de sisteme çok yük getirmektedir. Local makinemde sadece bu işlem çalışmasına rağmen aşağıda da görüldüğü gibi Makinemin Memory si ve CPU su inanılmaz derecede artmış.

9

testtable tablosuna anlık kaç kayıt olduğunu çektiğim zaman aşağıdaki gibi tabloya 493.306 kayıt insert edildiğini görebiliriz.

10

15 dk süre dolduktan sonra Command prompt u açtığımız zaman aşağıdaki gibi Veri toplama işleminin bittiğini görüyoruz.

11

Böylece bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazımda bu yazıda topladığım verileri RML Utility tool u ile okuyup sistem üzerinde meydana gelen maliyetli sorguları ve veritabanı hakkında ki genel bilgileri rapor halinde görüntülemeyi anlatacağım.

Şimdilik Esen kalın…

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *