SQL Server AlwaysOn -2

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda SQL Server AlwaysOn u anlatmaya devam edeceğim. Bu yazı bir önceki yazının devamı niteliğindedir. O yüzden bu yazıya başlamadan önceki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

AlwaysOn kurulumu için bir önceki yazıda da bahsedilen gereksinimler tamamlandıktan sonra artık elimizde 2 adet farklı server da bulunan Standalone SQL Server Instanceları bulunmaktadır. Bu Standalone SQL Server Instance larının diskleri, IP leri vs hepsi farklı farklı olmakla beraber aşağıdaki gibide Windows Server Failover Clustering servisindede Windows Cluster olarak bulunmaktalar.

 

 

SQL Server 2012 üzerinde AlwaysOn özelliğinin aktif edilebilmesi için öncelikle iki node’un da bir Cluster üyesi olması gerekir dedik. Tüm ön koşullar sağlanıyor ise; aşağıdaki adımları takip ederek bu özellik aktif edilebilir.

SQL Server Configuration Manager açılır. Özellikler bölümüne gelmek için SQL Server (MSSQLSERVER) servisi üzerine çift tıklanır. AlwaysOn High Availability Sekmesinde Enable AlwaysOn Availability Groups özelliği tıklanarak aktifleştirilir. Eğer bu adımda Windows Cluster düzgün kurulmamışsa bu özelliği aktif edemezsiniz. Çünkü SQL Server AlwaysOn Windows Cluster sız çalışmaz, tıpkı SQL Server Failover Cluster gibi.

Bu işlem sonrasında SQL Server servisinin restart edilmesi gerekir.

Restart sonrası SQL Server Instance özelliklerine baktığımızda AlwaysOn un aktif olduğunu aşağıdaki gibi görebiliyoruz.

 

Şimdi AlwaysOn kurulumuna başlayabiliriz. SQL Server 2012, 2014, 2016  AlwaysOn Availability Group yaratmak için öncelikle SQL Server Management Studio ile SQL Server Instance’a bağlanılır. Object Explorer üzerinde AlwaysOn High Availability özelliği altında bulunan Availability Groups üzerine sağ tıklanarak New Availability Group Wizard başlatılır.

Introduction sayfası Next diyerek geçilir.

Oluşturulmak istenen Availability Group için bir isim belirlenir.

 

Select Databases sayfasında Availability Group’a dahil edilmesi istenen veritabanları seçilir. Bir veritabanının Availability Group’a dahil edilebilmesi için Full Recovery Mode özelliğinin aktif olması ve işlem öncesinde mutlaka bir kez full yedeğinin alınmış olması gerekir.

Aşağıdaki gibi backup alıyoruz.

 

Ve uyarı gidiyor artık ilerleyebiliriz.

 

Specify Replicas sayfasında, replikasyon yapılacak ikinci sunucu (varsa üçüncü sunucu da) Add Replica kısmından diğer node’a bağlantı sağlanarak aşağıdaki şekilde eklenir.

Her iki node üzerinde senaryoya bağlı olarak automatic failover, synchronous commit, readable secondary rolleri için sunuculara atamalar yapılır. (Bizim senaryomuza göre her bir özellik seçilir, her bir sunucu readable secondary olarak belirlenir.)

Primary Ve Secondary Nodelar eklendi ve Readable Secondary i her 2 Instance için Yes diyoruz, böylece Secondary Instancesımız hertürlü Readable olmuş olacak. Automatic Failover seçeneğinide seçerek Automatic Failover ı Aktifleştiriyoruz, yalnız bu özellik 2 Instance a kadar geçerlidir.

Endpoints tabında gerekli port ayarları yapılır. Endpointler Availability Groups’a dahil olan SQL sunucuların replikasyon işlemleri için sunucular arasındaki haberleşmeyi sağlar. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken nokta, endpointler için kullanılan port için Firewall üzerinde ilgili portun açılmış olması gerekir.

Bu adımda Backupın nereden alınacağını vs belirliyoruz, Primary e gelen yükün azaltılması için Backupları Secondaryden almanızı tavsiye ederim.

 

Eğer SQL sunucularına farklı IP ve Hostname ile erişmek isteniyorsa, Listener tabından Availability Group Listener tanımlamanız gerekir. Listener tanımlama işlemi kurulum sırasında yapılmasa bile daha sonra ilgili availability group üzerinden Add Listener seçeneği ile tanımlanabilir. Bu listener AlwaysOn listenerı olarakta geçer, Failover Clusterdaki Failover Cluster name ve IP ile aynıdır diyebiliriz. Kurulum bittikten sonra AlwaysOn a local IP lerden değilde bu IP ve name ile erişiyor olacağız.

Listener oluşturulmadan önce, availability grubu barındıran Windows Server Failover Cluster objesinin Create Computer Objects yetkisine sahip olması gerekir. Aksi takdirde, aşağıdaki şekilde bir hata alınacaktır. (create computer objects)

 

Select Data Synchronization adımında tüm replikasyon sunucularının erişiminin olduğu paylaşımlı bir lokasyon belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu lokasyon üzerinde SQL Service ve Analysis Service hesaplarının read/write yetkilerinin tanımlanmış olması gerektiği göz ardı edilmemelidir

Next diyerek ilerliyoruz ve tüm kontroller yapılıyor.

Kurulum başladı.

Kurulum başarılı bir şekilde aşağıdaki gibi tamamlanmıştır.

 

Böylece bu yazınında sonuna gelmiş bulunmaktayım bir sonraki yazıda AlwaysOn a devam ediyor olacağım.

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

One comment

  1. Hello

    I regularly order from your online store and i love you products.
    But I have a question, I see a lot of products in this shop http://bit.ly/Fasionstore that you also sell
    but there products are 40% cheaper, well my question is what is the difference between your webshop and theirs,
    it’s the quality or something else, I hope you can answer my question.

    greetings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *