Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere SQL Server 2008 in son sürümü olan Enterprise R2 kurulumunu görsel olarak adım adım anlatacağım. Bu arada hepinizin bildiği gibi SQL Server 2012 de Nisan ayında Microsoft tarafından piyasaya sürüldü. Ancak SQL Server 2012 in piyasada kullanıma başlaması 1 yıldan aşağı inmez. Öyle ki 2012 tam olarak kullanılmaya başlasa bile SQL Server 2008 desteği Microsoft tarafından 5-10 yıl daha süreceği göz önüne alınırsa bir çok şirket ki SQL Server 2008 i kullanmaya devam edecektir.
Şimdi kuruluma adım adım başlayalım.
Adım 1: Bu Adımda kurulum yapacağımız SQL Server 2008 Enterprise R2 dosyasında bulunan setup sekmesini çift tıklıyoruz.
Adım 2: Bu adımda setup sekmesini tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkmalıdır. Bu ekran da Installation sekmesini tıklıyoruz.
Adım 3: Bu adımda New Installation or add features to an existing Installation Sekmesini Tıklıyoruz. Eğer yapacağınız işlem yeni bir kurulum değil de Failover Cluster Kurulumu ise Bir alttaki New SQL Server Failover Cluster Installation sekmesini tıklayınız. Var olan Failover Cluster ınıza yeni bir düğüm eklemek için ise Add node to a SQL Server Failover Cluster Sekmesini tıklayınız.
Adım 4: Yukarıdaki adımı gerçekleştirdiğiniz zaman aşağıdaki ekran görünmelidir.
Adım 5: Yukarıdaki görüntüde OK e tıkladığımızda Aşağıdaki görüntü gelecektir. Bu ekranda da Install düğmesine basıp kurulumu devam ettiriyoruz.
Adım 6: Buraya kadar kurulum dosyanızda bir problem yoksa eğer aşağıdaki gibi bir görüntü elde etmeniz lazım.
Adım 7: Bu adımda gelen menüde Lisans anahtarını girmeniz lazım.
Adım 8: Lisans anahtarı doğru ise aşağıdaki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Bu ekranda da Microsoft un Lisans Sözleşmesini kabul ettiğinize dair Checkbox ı işaretlemeniz lazım. Okumayacağınızı bildiğim için aşağıdaki Lisans sözleşme şartlarını içeren linki tıklayın demedim 🙂
Adım 9: Bu adımda SQL Server Feature Installation sekmesini işaretleyip Next demeye devam ediyoruz. Kurulumumuz SQL Server 2008 Veritabanı kurulumu olduğu için Sharepoint kısımlarını içeren yerleri anlatmıyorum.
Adım 10: Bu adımda size lazım olan Kutucukları işaretleyin. Eğer Database Admin iseniz hepsini tıklayın bir ara lazım olur çünkü : ) Kutucuklardan size lazım olmayanları da tıklarsanız bütün özellikler kurulur böylece Bilgisayarınızda gereksiz yer doldurmuş olursunuz.
Adım 11: Buraya kadar bütün işlemleriniz Başarılı bir şekilde Gerçekleşmişse Aşağıdaki gibi bir görüntü alırsınız.
Adım 12: Bu adımda Kuracağınız Veritabanı Instance sının adını aşağıdaki gibi belirleyiniz. İsterseniz Default Instance sekmesini de seçebilirsiniz. Ben Instance sımı MyTestInstance olarak belirledim.
Adım 13: Instance adını verdikten sonra kurulum için sistem üzerindeki disk gereksinimleri ve SQL Server ın tutacağı alan aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Next Deyip ilerliyoruz.
Adım 14: Bu adımda SQL Server ın kullanacağı Servislerin yararlanacağı hesabı ve Karakter setini belirleyeceğiz.
Adım 15: Kurulacak Servisler ve yazılımlar için ben aynı hesabı kullanmalarını istiyorum. Dolayısıyla Yukarıdaki Kırmızı çizgiyle belirtilen sekmeyi tıklıyorum.
Adım 16: Network teki hesabımı kullanmasını işaretleyip devam ediyorum. Karakter Kümesini düzenlemeye. Yan tab daki Collation tabını tıklıyoruz. Aşağıdaki görüntüyü veriyor yazılım.
Adım 17: Customize düğmesini tıklayıp Karakter kümesini aşağıdaki Listbox ve Checkbox larla elde ediyoruz. Default olarak Turkish_CI_AS kullanılır.
Adım 18: Bu adım 2 alt adımdan oluşmakta. 1. alt adımda Kurulacak SQL Server Instance sının Authentication Mode unu belirliyoruz. Windows Authentication Mode u yada Mixed Mode u (Hem SQL Server hemde Windows Authentication Mode u içermekte) tercih etmelisiniz.
Adım 19: Genelde Mixed Mode tercih edilir ve Sistem Admini için Şifre girilir. Sistem admin i acil durumlarda sisteme müdahale eden en yetkili kullanıcıdır. Şuandaki Kullanıcıyı da SQL Server Admin Listesine Add Current User düğmesine tıklayarak ekliyorum. Next Deyip devam ediyorum.
Adım 20: Bu adımda Analiz Servisleri için Admin izinlerini sağlayan kullanıcıyı ekliyoruz. Ben yine Add Current User düğmesini tıklıyoruz. Next deyip devam ediyoruz.
Adım 21: Bu adımda Data, Log, temp ve Backup dosyalarının adreslerini belirleme var. İstediğiniz yere kaydedebilirsiniz. Ben SQL Server ın uygun gördüğü yerleri kabul edip devam ediyorum 🙂
Adım 22: Gelen Sekmede Install the Native mode default Configuration ı tıklıyoruz. Next deyip devam ediyoruz.
Adım 23: Bu adıma kadar sıkıntı yoksa aşağıdaki gibi bir ekran gelmelidir. Next deyip devam ediyoruz.
Adım 24: Bu adımda SQL Server sizler için bu adıma kadar yaptığınız seçenekleri ve kurulumun nelerden oluştuğunu rapor halinde sunuyor. Burda son kontrolleri yapmalısınız. Bir eksik yada yanlış yapmışsanız Back deyip geri dönün ve gerekli değişikliği yapınız. Bende Sıkıntı olmadığı İçin Install deyip kurulumu başlatıyoruz.
Adım 25: Kurulum dosyanızda bir sıkıntı yok ise kurulum aşağıdaki gibi devam edecektir.
Adım 26: Kurulumunuz başarılı bir şekilde tamamlanmışsa aşağıdaki gibi bir görüntü elde etmelisiniz.
Adım 27: Bu adımda kurulumu test etmek için Başlat Menüsünden Programlardan SQL Server Management Studio yu tıklıyoruz.
Adım 28: SQL Server Management Studio açıldığı zaman kurulumu yaptığımız Instance ı seçip Authentication Mode u tıklayıp Connect diyoruz.
Adım 29: Bu adımda Instance a bağlandığınızı Aşağıdaki gibi görmelisiniz. Ayrıca Enterprise Versiyonunun getirdiği yönetimsel sekmeler de aşağıdaki gibidir.
Böylece bir yazının daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Ellerine sağlık muhteşem bir anlatım olmuş ve çok işime yaradı teşekkürler.
Hocam emeğine sağlık.