Merhaba,
Sayısal imzalama tekniğinde veriler yada mesajlar gönderenin belirlediği bir private key ile yani özel bir anahtar değeriyle şifrelenir.
Mesajı alacak kişi ise gönderenin yolladığı Public key ile mesajı deşifreler.Eğer işlem başarılı ise gönderilen verinin gerçek gönderen tarafından gönderildiği belirlenmiş olur bu bir tip doğrulama işlemidir.Çünkü alıcının deşifreleme de kullanmış olduğu public key sadece gönderenin belirlediği private key ile şifrelenmiş veriyi deşifreleyebilir.
Deşifreleme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinden verinin gerçek gönderen tarafından gönderilmiş olduğu ve bunun bir değişime uğramadığı kesinleşmiş olur.
Ancak bu yöntemde verinin tamamı şifrelenmez sadece verinin hash i şifrelenerek gönderilir. Hash;herhangi bir uzunluktaki verinin hash denilen sabit boyuttaki bir text i elde etmek için şifrelenmesine denir.Hash,tek yönlü bir işlem olup geri dönüşümü yoktur.
Hash işlemi ile farklı zamanlarda alınan 2 hash örneğinin karşılaştırılması sonucu orijinal veriden sapma olup olmadığı belirlenir.Karşılaştırılan 2 hash değeri aynı ise veri tutarlıdır ve değiştirilmemiştir farklı ise veride değişiklik yada kayıplar meydana gelmiştir.
Aşağıda sayısal bir imzanın gerçeklenme adımları verilmiştir.
- Gönderilecek verinin öncellikle belli sayıda hash i alınır. Bu sayı genelde 2 adetdir.
- Gönderecek kişi bu hash veriyi kendi private key i ile şifreler.
- Alıcı taraf ise gönderilen hash veriyi yine gönderenden aldığı public key ile deşifre eder. Eğer hash göndericinin yolladığı public key ile deşifrelenebiliyorsa o zaman gönderme işlemi doğrulanmış demektir.
Verinin güvenliğini sağlamak amacıyla çok eski zamanlardan belli çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir kaçı Kriptografi , şifreleme ve Steganografi metotlarıdır.