Oracle 12c ile Gelen Yenilikler -2

Merhaba,

Bu yazımda Oracle 12c ile başladığım yeni özellikleri anlatmaya devam edeceğim. Oracle 12c de yeni özellik bitmiyor Oracle Corporation ın açıkladığına göre 500 den fazla yeni özellikler biz Oracle kullanıcılarının önüne sunulmuş ve bizler bu özellikleri ne kadar çok bilirsek o kadar işimizi daha kolay ve hızlı yapıyor olacağız.

Oracle Database 12c

Automatic Data Optimization: Son zamanlarda şirketlerin akıl almaz derecede büyüyen verilerine karşılık Kaynak sağlamak ciddi bir problem haline geldi. Özellikle Yeni Güçlü sunucular ve Storage ünitesini temin etmek şirketler açısından kolay olmuyor çünkü maliyetleri oldukça yüksek. Bir Mühendisten beklenen görevlerden biride kaynakları en optimum şekilde kullanmak ve kaynakların maliyetini ihtiyaca göre azaltmaktır. Ör: RAC(Real Application Cluster) gereksinimi olmayan bir projenin veritabanı için çok iyi analiz etmeden RAC kurmak demek ekstra 2.bir sunucu ve Standalone lisansı yerine RAC lisansı ödemek demektir. Aynı şekilde çok kullanılmayan data ların bulunduğu storage ünitesini düşük maliyetli bir storage ünitesi seçmek yerine pahalı bir storage ünitesi seçmek de şirketler için ekstra bir yük demektir.Storage konusunda Oracle bize yeni sürümüyle beraber optimization işini bizim yerimize yeni getirdiği Heatmap özelliği sayesinde yapıyor ve Storage tasarrufu konusunda bizlere çok yardımcı oluyor. Heatmap haritasının temsili görünümü aşağıdaki gibidir. Buna göre Kırmızı bölgeler sıcak veriyi(Çok sık kullanılan veriler), sarı bölgeler ılık veriyi(orta sıklıkta kullanılan veriler), Mavi bölgeler ise soğuk datayı(Çok nadir kullanılan veriler) temsil eder.

Heatmap

Heatmap özelliğinde hangi dataların çok fazla kullanıldığı hangilerin orta sıklıkta kullanıldığını ve hangi dataların çok nadir kullanıldığını Oracle bize sunuyor dolayısıyla biz hiç yorulmadan bu bilgiyi elde edebiliyoruz. Bu bilgi sayesinde storage dan tasarruf edebilmek için Çok kullanılan Sıcak veri dediğimiz verileri belirli poliçeler belirleyerek çok hızlı disk ünitelerine taşıtıp çok nadir kullanılan veriler için yavaş ve ucuz disklere verilerimizi taşıtabiliriz.

Automatic Data Optimization, heatmap de toplanan verilerin kullanım durumuna göre ve bizim belirlediğimiz poliçelere göre Dataları farklı storage ünitesine taşıyabiliyor ayrıca taşıma sırasında bizim isteğimize göre de veriyi aşağıdaki şekilde ki gibi sıkıştırıp o şekilde de depolayabiliyor.

Automatic Data Optimization Automatic Data Optimization

Flex ASM: Oracle 11g ile hayatımıza giriş yapan ASM kavramı 12c ile birlikte yeni bir boyut kazandı. FLEX ASM ile birlikte Cluster durumundaki Bir çok sunucuda ASM instance ları ortak olarak cluster konfigürasyonunda çalışabilecek. Böylece herhangi bir sunucu down olduğu zaman ASM Instance sı failover olup diğer bir sunucuda ayağa kalkacaktır. Bu durumun en büyük faydalarından birisi de çoklu sunucunun bulunduğu bir Cluster sistemimizde az sayıda ASM instance sının kullanılacak olmasıdır. Ör: 5 Node luk bir Cluster da 3 tane ASM instance sı çalışıp önceki sürümlerden daha performanslı bir hizmet verebilecektir. Önceki sürümde 5 node luk bir Cluster da 5 tane de ASM instance sı bulunmak zorundaydı bu şekilde ASM instance sayısından da tasarruf edilebiliyor.

Flex ASM 2 Flex asm

Veri Maskeleme: Bu özellik sayesinde daha önce uygulama katmanında hallettiğimiz veri maskeleme işlemini Oracle 12c ile birlikte database katmanında hallediyoruz. Belirttiğimiz poliçelere göre örn: Anne kızlık soyadının 1 ve 3.harfini göster diğerlerini gösterme diyebiliyoruz bu işlemi Oracle 12c bizim yerimize yapıp direk uygulamaya cevap dönebiliyor.

Bir Kolon için Birden Fazla İndex kullanma: Oracle 12c ile birlikte tek bir kolon için bundan sonra birden fazla index kullanılabilecektir. Yani bir kolon için aynı anda B Tree index ve Bitmap index kullanılabilecek buda ihtiyaca göre kullanıcılar için çok güzel bir özellik olacaktır.

User ın Container Database ve Pluggable Database seviyesinde yetkilendirme: Oracle 12c ile birlikte gelen Container database ve Pluggable Database özelliği ile birlikte Oracle oluşturulan bir kullanıcıyı hem Pluggable database seviyesinde yetkilendirme yapıp hem Container üzerinde yetkilendirme yapabilecek. Pluggable database seviyesinde ki yetkilendirme bugüne kadar ki sürümlerde de geçerli olan durumdu ancak yeni gelen özellikle artık oluşturulan kullanıcı container üzerinde ki tüm kullanıcılar için geçerli olabilecektir. Yani 1 container da 5 database bulunuyorsa tek bir create user komutuyla tüm PDB database lerinde verilen haklar ile kullanıcın oluşmuş olacaktır. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir kullanıcıyı CONTAINER = ALL seçeneği belirterek Container üzerindeki tüm database lerde kullanıcı oluşacaktır ilgili kod aşağıdaki gibidir. Aynı şekilde CONTAINER = CURRENT; diyerek ise tek bir Pluggable database de kullanıcı oluşacaktır.

CREATE USER msdeveci
   IDENTIFIED BY temp_123
   DEFAULT TABLESPACE DATA01
   TEMPORARY TABLESPACE temp CONTAINER = ALL; CREATE USER msdeveci    IDENTIFIED BY temp_123    DEFAULT TABLESPACE DATA01    TEMPORARY TABLESPACE temp CONTAINER = CURRENT;

Container Database ve Pluggable database özelliğini kafanızda canlandırmanız için SQL Server bilenler için bu örneği vereceğim. Bu model her yönyönüyle olmasada bir çok yönüyle SQL Server daki Instance ve Database modeline benzemektedir. Örneğin SQL Server da sysadmin yetkisi Instance üzerindeki tüm database lerde Oracle daki adıyla DBA yetkisine sahiptir. Yani SQL Server da bir kullanıcı oluştururken Server bazlı yetkilendirmelere yaptığın zaman SQL Instance sındaki tüm SQL Database lerinde o kullanıcının ilgili yetkileri bulunacaktır. Bu yönüyle ve bir kaç özellikten dolayı ben Oracle Multitenant özelliğini SQL Server daki Instance-Database ilişkisine çok benzettim yanlış olduğunu düşünenler düşüncelerini belirtebilirler ben kesin aynıdır demiyorum çünkü.

Böylece bu yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bundan sonraki zamanlarda vakit buldukça ve öğrendikçe yeni özellikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim şimdilik Esen Kalın….

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *