Optik Karakter Teknolojisi ve Barkod Tanımaya Giriş

Merhaba Arkadaşlar bu yazımda sizlere sürekli gelişen teknoloji hakkında özet bilgi verdikten sonra gelişen teknolojinin ürünü olan Barkod lar hakkında bilgi vereceğim.Barkodların hayatımızda hangi alanlarda kullanıldığını ve yapısının nasıl olduğunu anlatacağım.

Bilgisayarlar ortaya çıktığı ilk günden bu yana sürekli olarak büyük bir ivmeyle gelişmiş ve gelişmeye devam da etmektedir.Geçen her gün teknolojinin vermiş olduğu imkanlar ve insanlığın yaratıcı düşünceleri sayesinde yeni yeni bilgisayarlar ortaya çıkmaktadır.

Bunlar insanlığın hayatını olabildiğince kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.Bu teknolojik ürünler ilk zamanlarda telefon,telgraf olarak karşımıza çıkmıştır.Ardından bilgisayarların ortaya çıkmasıyla beraber insanoğlunu yeni ve farklı bir hayat süreci  bekleyecektir.

Bu yeni dünya sürecinde insanoğlu artık eskisinden daha hızlı bir şekilde birbirleriyle haberleşebilecek.İnternet kavramının da piyasaya çıkmasıyla beraber artık bilgisayarlar daha önem kazanacaktır.

Artık bu cihazlar bir çok konularda insanların eli kolu haline gelecektir.Çünkü geçmişte devlet kurumlarında yada hastanelerde mevcut işler çok yavaş yürürken bilgisayarla beraber işler sanıldığından daha hızlı yürüyecek bununla beraber insanoğluna daha az yük getirecektir.

Aslında bilgisayarların gelişmesine ve insanoğluna büyük kolaylıklar getirmesine olanak sağlayan şey Mikroişlemcilerdir.Mikro işlemcilerin gelişmesi beraberinde diğer farklı alanlarda teknolojik cihazların ortaya çıkmasına neden olmuştur.Bunlar dijital fotoğraf makinesi,cep telefonu, bulaşık makinesi,çamaşır makinesi ve PC(personel computer) ve diğer farklı teknolojik ve mikro işlemci içeren cihazlardır.

Teknoloji hayatımız üzerinde kolaylıklar getirmekte ve bu kolaylıklardan biriyse alışveriş dünyasında görülmektedir.Alışveriş yaparken kasiyerlerin gelen ürünlerin fiyatlarını aklında tutması ne kadar zor olduğunu bilgisayarlar bu alana girdiğinde daha iyi anlamış olduk.

Bununla beraber binlerce ürünün fiyatlarını aklında tutmayla beraber gelen birçok ürünün fiyatlarını toplayıp sonucu hafızada tutmak konusunda bilgisayarların insanlara olan üstünlüğü kıyaslanamayacak bir boyuta ulaşmıştır.

İşte alışverişte böylesine bir yükü kaldırmak için  Barkod denilen bir şey ortaya atılmıştır.Barkod; ince ve kalın diktörtgen şeklinde çizilen ve siyah beyaz renklerde görülen sembollere barkod denir.Gündelik hayatta marketlerde özellikle fiyatları hesaplamak üzere kasiyer tarafından barkod okuyucu cihazı ürünün üzerine tutulur ve hepimiz ürünlerin ambalajlarında bu barkodları görmüşüzdür.Aşağıda örnek barkod resimi bulunmaktadır.

 

 

Barkodlar genelde aşağıdaki alanlarda kullanılır.

  • Eczanelerde
  • Üretici fabrikalarda
  • Robotikte
  • Otomatik kontrol sistemlerinde
  • Depolarda Stok kontrolünde

Barkodların bu alanlarda kullanılmasının en büyük sebebi çok büyük hızla veri işlenmesinden ve hata oranının çok düşük olmasından kaynaklanır.Örneğin,markette kasiyer tüm ürünlerin fiyatlarını bilemez ancak barkoddaki ürün referans numarasından dolayı barkodu okuttuğumuzda veritabanında o referans kodlu ürünün fiyatı direk gelmektedir.

Burada şunu hatırlatmak isterim:Barkodlardaki ürün kodu fiyatı belirtmemektedir o sadece ürünün referans numarasıdır.Veritabanında o referansa karşılık ürünün fiyatı belirlenir.Aksi takdirde ürünün fiyatı değiştiğinde barkoda değişilmesi gerekirdi.

Barkod kullanımının gelişmesinin nedenlerinden biriside barkodun fiziksel özelliğinden kaynaklanmaktadır.Aşağıdaki resimden bunun nedenini inceleyelim.

 

 

Yukarıdaki şekili incelediğimiz zaman barkod siyah ve beyaz çubuklardan oluşmaktadır.Yani bilgisayarda bunun işlenmesinin çok kolay olduğunu bilmekteyiz.Çünkü bilgisayarda işlemler sırasında her veri 1 ve 0 lardan temsil edilmektedir.Burdaki siyah ve beyazlarda aynen 1 ve 0 dizilerinden çok rahat temsil edilebilir.

Ayrıca şekili incelediğimiz zaman Siyah ve Beyaz çubukların kalınlıkları arasında da fark vardır.Burda hemen şunu belirteyim ki Siyah çubukların en incesi tek 1 e karşılık gelirken en kalın siyah çubuk ise 4 adet 1 (1111) dizisine tekabül etmektedir.En inceden sonra gelen bi sonraki kalın iki adet 1 e karşılık gelmekte ve ondan sonra gelen ise 3 adet 1 dizisine tekabül etmektedir.

Aynı şekilde beyaz çubuklar içinde geçerlidir.En ince beyaz çubuk tek 0 a karşılık gelirken.Ondan sonra ki kalınlıkta beyaz ise 2 adet 0 a tekabül etmekte,ardından gelen bir sonraki kalınlıkta ki beyaz çubuk ise 3 adet 0 ile temsil edilir ve son olarak en kalın beyaz çubuk ise dört adet 0 (0000) dizisiyle temsil edilir.

 

 

Yazdığım örnek Barkod okuma uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

https://drive.google.com/open?id=1yzoIdEe-9VdnfLGxM3BEZdGdH531cQNP

 

 

 

Böylece bu yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle herkese iyi çalışmalar dilerim….!!

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *