Merhaba Değerli Arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere SQL Server veri tabanı yönetim sistemini anlatacağım. Oracle ın veritabanı yönetim sistemi alanında Piyasada sürdürmüş olduğu Krallığı gören Microsoft, ilk defa 1989 yılında Sybase den SQL Server ı satın aldı ve böylece SQL Server 1.0 ı piyasaya sürdü. Esasen Sybase SQL Server 3.0 ile aynı olan Microsoft SQL Server 1.0 bugün SQL Server 2012 versiyonuyla beraber çok büyük mesafeler kat ederek Oracle ile kısmen yarışmaya başladı.
Microsoft yetkililerinden öğrendiğim bilgiye göre SQL Server 2008 Enterprise R2 ile birlikte aslında Microsoft dünyaya bu alanda bende varım demiş ve yine söylentilere göre SQL Server 2012 ile beraber Microsoft artık öne geçme çabaları içine girecekmiş 🙂 Bu bilgiler duyduğum bilgiler olduğu için doğruluğu konusunda net bir şey söyleyemeyeceğim bunlar Bilişim Paparazilerin de dönen söylentiler :). Şimdi dönelim SQL Servera ve özelliklerine.
SQL Server, en temel manada tanımlarsak ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server ile Çok yoğun miktarda verileri işleyebilir bunları güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Saklanan verileri analiz edip Raporlama yapabilirsiniz. Ayrıca SQL Server ile Client dan gelen talepler kısa süre içerisinde karşılanır.
SQL Server ile OLTP(Online Transaction Processing) veritabanlarını ve OLAP (Online Analytical Processing) veritabanlarını yönetilebilir. OLTP tipi veritabanları bir sistem üzerindeki bütün işlemleri kaydeden veritabanı çeşidiyken OLAP veritabanları OLTP veritabanlarından gelen hareketlerin tutulduğu daha büyük ve genelde Analiz yapmak için kullanılan veritabanlarıdır.
SQL Server ın Farklı amaçlar ve durumlar için geliştirilmiş farklı versiyonları vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
- SQL Server Enterprise Editon : Profesyonel ve yönetim alanında bütün tool ve özellikleri içeren bir sürümdür.
- SQL Server Standart Editon : Orta ölçekli ve küçük işletmeler için geliştirilmiş bir üründür.
- SQL Server Workgroup Edition
- SQL Server Personal Editon
- SQL Server Developer Editon
- SQL Server Express Edition
- SQL Server WEB Edition
- SQL Server Desktop Engine
SQL Server, Windows işletim sistemi üzerinde ve yine Windows sunucuların da çalışan bir yazılımdır. SQL server çalışırken faydalandığı bazı servisler şunlardır.
- MS SQL Server
- SQL Server Agent
- Microsoft Distributed Transaction Coordinator (MS DTC)
MS SQL Server : İlişkisel veritabanı yönetim sistemi çekirdeğidir. Client dan gelen SQL ve T-SQL ifadelerini değerlendirir ve buna göre text dosyalarını yönetir. Ayrıca aynı anda veriyi update etme gibi durumları yönetir.
SQL Server Agent : Veritabanımızın Ajanı olarak görev yapan bir servistir. Bu servis veritabanına bir job tanımladığımızda yada otomatik yapılmasını istediğimiz işlemleri bizim yerimize yapmamızı sağlar. Backup alma, Snapshot alma , mail yollama gibi işlemleri belirli periyot tanımlayaraktan bizim yerimize yapabilen bir servistir.
Microsoft Distributed Transaction Coordinator (MS DTC) : Veritabanı üzerinde oluşan transaction ları yöneten bir sistemdir. Farklı veritabanı ve mimaride meydana gelen transactionları yönetmeye yarar.
Böylece bir yazımın daha sonuna gelinmiş bulunmaktayım. Bir Sonraki yazıda buluşmak dileğiyle Esen Kalın…
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri