Enterprise Manager Cloud Control -1 CPU

Merhaba arkadaşlar, bu gün Oracle Enterprise Manager üzerinden database monitoring serisine başlayacağız.

 

Enterprise Manager oracle’ın çok gelişmiş bir monitoring tool’udur. Bu tool database de bulunan bütün kritik noktaları çok kolay bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. CPU, memory, disk durumları , aktif ve geçmiş sessionlar, database de meydana gelen wait event’ler ve daha bir çok şeyi Enterprice Manager üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bunlara sırası ile ilerleyen makalelerde değineceğim.

Bu gün cloud control üzerinden nasıl CPU kontrolü yapacağımızı göreceğiz. Cloud control’e login olduktan sonra, Targets sekmesinin altında bulunan Host kısmını tıklamamız gerekmektedir.

 

Targets–> Host ‘ u tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Buradan Cloud control’ un kurulu olduğu sunucuların listesi bulunmaktadır.  Ayrıca bu sunuculara ait genel bilgiler de bulunmaktadır.

Bu ekran sayesinde sunucunun ayakta olup olmadığını ve sunucuda  yaşanan incident ları kontrol edebiliriz. Sunucunun o an ki CPU, Memory ve Total I/O oranını görüntüleyebiliriz. Bu ekranda sadece bütün sunucuların o anlık CPU kullanım oranını görüntüleyebiliriz. Ama bizim geçmiş saatlerdeki CPU kullanım oranına veya CPU grafiğine de ihtiyacımız olabilir. Böyle bir durumda hangi sunucunun detaylı bir şekilde CPU kullanımını incelemek istiyorsak, yukarıda bulunan listeden adını tıklamamız yeterlidir.  Bunu yaptıktan sonra Cloud control bizi başka bir sayfaya yönlendirecektir. 

Yukarıda bulunan CPU grafiğini açabilmemiz için öncelikle en sağda bulunan seçeneklerden ikinci sırada olan CPU seçeneğini tıklamalıyız. Daha sonra kaç saatlik CPU hareketlerini görüntülemek istiyorsak Time Range kısmından onu seçmeliyiz. Bizim örneğimizde 4 saatlik CPU grafiği bulunmaktadır. Bu aralığı 2,4,10 saat, 1 gün ve 1 hafta olarak ayarlaya biliriz, bunun dışında maalesef başka bir aralık seçemiyoruz. Bu durumda ihtiyaç duyduğunuz konuya göre en uygun time range i seçmelisiniz. Örneğin 2 gün önceki CPU hareketlerine ihtiyacınız varsa 1 haftayı seçmelisiniz ama planlı bir çalışma yapıyorsanız ve bu çalışmanın database e ne kadar yük getirdiğini gözlemlemek istiyorsanız bu değeri 2 saat olarak ayarlamanız daha iyi olacaktır.

 

Bir DBA’in sabah işe başladığında öncelikle bütün sistemlerinin CPU grafiğini incelemesi gerekmektedir. Çünkü CPU grafiği sayesinde gece database’lerde anormal bir durum olup olmadığı kontrol edebiliriz. Örneğin her gün maksimum %60 larda CPU kullan bir sunucunuz bulunmakta, sabah gelip bu sunucunun CPU grafiğini incelediğinizde gece bu oranın %90 lara çıktığını gördünüz. Bu nokta da dün gece her zamankinden farklı bir işlem gerçekleştiğini anlayıp, database i ayrıntılı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Ve burada şöyle bir kolaylık da bulunmaktadır, CPU nun top yaptığı saatleri bildiğiniz için sadece o saatleri incelemeniz yeterli olacaktır. Yani CPU grafiği sayesinde yelpazeyi daraltmış olacaksınız.

 

Bizim CPU grafiğini inceleyecek olursak saat 21:15 den sonra CPU nun top yaptığını ve 21:30 dan sonra normal kullanım oranına döndüğünü görmekteyiz. Burada öncelikle 21:15 de database de hangi wait event’lerin olduğunu tespit edip, bu wait eventlere hangi sorguların sebep olduğunu bulmalıyız. Sonraki derslerde göreceğimiz wait eventlerin türüne göre alacağımız aksiyonlar farklı olacaktır. Bu yüzden bu adımdan sonra yapmamız gereken adımlara sonraki derslerde değineceğim.

 

Toparlayacak olursam, CPU grafiği sayesinde database’ in yük dağılımını görüntülemiş oluruz. Hangi saatlerde CPU nun yoğun kullanıldığını, hangi saatlerde daha az kullanıldığını tespit edebiliriz. Bu sayede Database in her hangi bir performance tuning işlemine ihtiyaç duyup duymadığını da tespit etmiş oluruz. Bu yüzden CPU grafiği database de yaşanan olayları anlamamız da çok büyük bir öneme sahiptir.

 

Bir makalenin daha sonuna geldik, esenle kalın..

About Kübra Hebeş

Bilgisayar Mühendisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *