Değerli Arkadaşlar önceki yazılarımda C# a yeni başlayanlar için C# la ilgili giriş yapan ve Visual Studio 2008 ortamını tanıtan yazı yazmıştım bu yazımdaysa sizlere C# ta çokça kullandığımız değişkenleri ve tipleri anlatacağım.Şunu Tekrardan hatırlayalım ki programlama kesinlikle okuyarak değil yazıp deneyerek öğrenilir bu anlayışla sizlerden yazdığım yazılarda ben 1 örnek veriyorsam eğer sizler bir çok örnek yazarak bunları öğrenmenizdir.
Şimdi bu hatırlatmalardan sonra Asıl konumuza geçelim.
C# tada diğer dillerde olduğu gibi değişkenleri en sabit şekilde verilerin depolandğı yerler olarak tanımlayabiliriz. Değişkenlerin içine verilerimizi koyabilirirz veya değişkenlerimizin içindeki verileri C# programındaki işlemlerimiz için kullanabilliriz. Değişkelerin tipini belirleyen faktör, onların içerdikleri verilerin çeşitleridir.Yalnız yeni öğrenen arkadaşlar için bir hatırlatma değişkenler her zaman sadece Runtime yani çalışma anında bu değerleri tutarlar eğer kalıcı olarak tutmak istiyorsak o zaman database kullanmalıyız.
C# dilinde kullanacağımız her değişkenin bir tipi olmak zorundadır ( Vbscript,JavaScript ve Unix te Script yazarken değişken tanımladığımızda onun tipini de ayrıca belirtmeye gerek yoktur.) Bir değişken üzerinde yapılan tüm işlemler de onun hangi tipte bir değişken olduğu göz önüne alınarak yapılır. Böylece programda bütünlük ve güvenlik korunmuş olur.Yani integer tipte bir değişkene character tipinde bir değer atanmaması gerektiği gibi character tipinde de bir değişkene integer tipte bir değer atanamaz.
Boolean ( doğru/yanlış ), ve üç sayısal veri tipi; integer( tamsayı ), floating point (ondalıklı sayı ) ve decimal( muhasebe ve finansal işlemler için) C# dilinin en basit veri tipleri olarak sayılabilir.Şimdi C# taki tüm değişken tiplerini ve alacakları değer aralığıyla beraber hafızada ne kadar yer işgal ettiklerini belirten bir tablo sunalım bu tabloyu bilmekte fayda vardır.
Şimdi bu tipler hakkında biraz açıklama yapalım.Tamsayı tipleri küsuratsız işlemler için kullanılırlar mesela 180251 gibi bir sayı için integer tipi kullanılır. Fakat char( karakter) tipi Unicode standartlarına uygun olarak bir karakteri temsil eder örneğin “a” veya “z” karakteri gibi. Yukarıdaki tablodan da göreceğiniz gibi elimizde çok sayıda tamsayı tipimiz vardır. Bunlardan istedikleriminizi ihitiyaçlarımıza göre rahatça kullanabiliriz.İhtiyaç derken mesela long ve integer aynı tipte değişkenleri tutmasına rağmen long daha büyük tam sayıları tutar bellekte böylece büyük bir sayı için integer tipi kullanamayacağımız gibi küçük bir tamsayı içinde long kullanılması bellekten boşuna fazla yer işgal edilmesi anlamına gelir.Bu büyüklük küçüklük kavramı için yukarıdaki tabloya bakın lütfen.
Şimdide aşağıdaki tablodaysa ondalık (floating point ) ve decimal veri tiplerini,boyutlarını, hassasiyetlerini ve geçerli oldukları aralıkları listeler.
Ondalıklı sayıları küsuratlı işlemlerde kullanmak iyi olur. Bunun yanında muhasebe ve finansal işlemler için decimal veri tipi daha uygun olacak şekilde tasarlanmıştır.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Burdaki değişken tipleri hangileri oluyor ?
Anlamadım hangi değişken tipleri??? hangi satırdan bahsediyorsunuz???
tabloda “type” sütunudakiler değişken tipleri oluyor. Güzel bir site olmuş tebrikler. Hangi programla yaptınız acaba?
evet aynen değişken tipleri oluyor…Teşekkür ederim bu site sadece bir kişisel blogdur…
Cevabımı aldım teşekkür ederim
ben teşekkür ederim…
Convert hakkında bilgi verebilir misiniz? (mesela nerelerde ne amaçla kullanılır kullanılmadığı durumlar gibi vs.)
convert bir sınıftır…tipler arasında dönüşüm yapan metotlara sahiptir. convert sınıfının altında Tostring(),ToInt32(),ToChar(),ToByte() vb metotlar vardır… herhangi bir integer type ında bir değişkeni char type a veya string type a dönüştürmeye yarar…integer type için geçerli olan özellik tabiki diğer tüm primitive tipler için de geçerlidir..yani tüm type taki değişkenler diğer type a Convert sınıfının yukarıda saydığım metotlarla çevirme işlemleri yapılır….
Anlaşılır bir şekilde izah ettiğiniz için teşekkür ederim.
ben teşekkür ederim….önemli değil….