Barkod Tanıma Ve Barkod Okuma

Bu yazımda sizlere Barkod Tanıma Ve Barkod okumayı anlatacağım.Son iki yazımda bildiğiniz üzere barkod hakkında bilgiler vermeye çalıştım.Bu yazımda artık sizlerle bir barkodun nasıl çözümleneceğini anlatacağım.

 

Barkod Tanıma Ve Barkod Okuma

Şunu hatırlatıp yazıma öyle geçeceğim.Ben bu yazımda veya önceki yazılarımda Teknik olarak anlattığım Barkod;Türkiye standartlarında kullanılan EAN-13 barkodlarıdır. Aşağıda Programımın çıktısından da Görebilirsiniz örnek EAN-13 standartındaki barkodu…

EAN-13 barkod standartlarında önceki yazılarımda da belirttiğim üzere siyah ve beyaz çubuklar bulunmaktadır.Bu çubuklar kalınlık derecelerine göre ve renklerine göre bilgisayarda işleme alınır. Siyah renkte bulunan çubuklar 1 le ifade edilirken beyaz çubuklar ise 0 ile temsil edilir.

 

Bununla beraber en kalın siyah çubuk dört adet 1 (1111) ile temsil edilirken en ince siyah çubuk ise tek 1 ile temsil edilir.Bu 2 si arasında 2 tane daha geçiş vardır ki onlarda kalınlık derecelerine göre en inceden sonra geldiğinde 2 adet 1 ile ondan sonra gelen ise 3 adet 1 ile temsil edilmektedir.Bu durumun aynısını beyaz çubuklar içinde düşünebilirsiniz.Onda da en ince çubuk tek 0 a tekabül etmekte ve en kalın beyaz çubuk ise 4 adet 0 a tekabül etmektedir.Aradaki geçişler siyah çubukla aynıdır.

 

Öte yandan EAN-13 standartında ki barkodlar da başlangıç ve bitiş bitleri 101 olmak zorundadır.Bununla birlikte ortada 01010 bit dizisi bulunmaktadır.Bu bit dizisi  firma koduyla ürün kodunu ayırmak üzere bulunur.Her barkod da başlangıçta,ortada ve sonda olmak üzere bu 3 bit dizisi olmak zorundadır.

 

Barkod Çözümleme

Şimdi örnek olması açısından 869-4016-00001-1 referans kodlu Aşağıdaki Barcodu Ele alalım.

Şekil-1

Bu barkodu kalınlık incelik çizgisine göre bit dizisine çevirirsek aşağıdaki şekilde olacaktır.

Şekil-2

Bu bit dizisi içerisinde ilk başta ve sonda bulunan 101 bitlerini kaldıralım.Ardından da ortada bulunan 01010 bit dizisini kaldırdıktan sonra geriye kalan bit dizisi içerisinde her 7 bit bir rakama denk gelmektedir.Örneğin  verdiğimiz örnekte ki ilk 101 dizisini çıkardığımızda geriye kalan 0101111 dizisinin karşılığı 6 sayısı olmaktadır.Bu bit dizilerine karşılık gelen Tablo aşağıda verilmiştir.

Şekil-3

Yukarıdaki tabloda her bir değer için tek ve çift özelliği belirtilmiştir.Sayılara göre ve konumlarına göre bu belirtimin kuralıda aşağıda verilmiştir.

Şekil -4

Son olarak bu bit dizilerinin karşılıklarını tablodan bulduktan sonra karşımıza gelen 10 luk tabanında ki sayılar üzerinde hata kontrol testi yaparız bunun sonucunda bir sorun yoksa o zaman barkodumuz doğru okunmuştur demek.Aşağıda programımızın son çıktısı verilmiştir.

 

Şekil-5

 

 

Yazdığım örnek Barkod okuma uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

https://drive.google.com/open?id=1yzoIdEe-9VdnfLGxM3BEZdGdH531cQNP

 

 

Böylece Bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle şimdilik esen kalın…!!

 

 

 

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

33 comments

  1. Güzel yazı Mehmet Bey, teşekkürler.

  2. Ben windows mobile 6.5 da barcode okutmaya çalışıyorum (c# dilini kullanarak) bu konuda yardımcı olabileceğiniz döküman ya da source code ya da “.dll” var mı? ben desktop uygulamalarında rahatça okutmama rağmen mobile uygulamada “system.drawing.dll” uyuşmazlığı çıkması sonucunda gerçekleştiremiyorum işlemi önerebileceğiniz her türlü fikre açığım şimdiden teşekkürler.

    • BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

      Aytaç bey mobile konusunda problemler herkeste nedense meydana gelen bir sorundur… Bu konuda genelde ortaya çıkan problem ise emülatör de çalışan uygulamanın telefonda rahatça çalışmaması şeklindedir… Bu konuda gözlemlediğim sebeb ise genel olarak telefonun donanım yada gerekli yazılımlarının eksilkliği şeklindedir. Ben şuana kadar windows mobile için barkod okuma yapmadım… C# ta barkod okuma yaptım… bu yüzden böyle bir hataya rastlamadım ama dediğim gibi temel sorun telefonda genel olarak o uygulamanın çalışması için gerekli bir iki yan yazılımın eksikliğidir…!!

  3. Mehmet bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. benimde bir sorum olcaktı acaba bu işlemi cep telefonuna android işletim sistemi olan cep telefonuna uygulamak istiyorum bunun için biraz bilgi verirseniz cok sevinirim….
    şimdiden teşekkür ediyorum…

    • BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

      Doğuş bey eğer sıfırdan başlıyorsanız http://androidappdocs.appspot.com/index.html linkteki Android in developer ları için tutorial ve örnek kodlarının bulunduğu siteyi ziyaret edin…Ordan ilkin eclipse üzerinde Android sdk sını plugin olarak yükleyin ardından da o siteden yararlanın….O sitede iyi incelediğinizde bulamayacağınız bilgi yoktur…

  4. teşekkür ederim Mehmet ben o siteyi ziyaret etmiştim ama örnek kod vb bir şey görememiştim acaba burada indirdiğim apk uzantılı bir programa tersine mühendislik yapma şansım var mı

  5. mrblr ben txt dosyasından barkotun yazdıgı (her bir veri alt alta olacak şekilde birbirlerinden ayrılıyor) verileri toplayıp excel e verilerin isimlerine karşılık gelecek şekılde txt de kaç adet veri varsa toplayıp excel deki isimlerin karsılarındakı sütünlara kaç adet olduklarını aktarmak istiyorum bunu nasıl yapabılırım yardıcı olabılırmısınız şimdiden tskler…
    ,

    • BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

      Barkodun verisini okumak için barkod okuma yapmalısın bunun için bu makale ve devamını iyi okuyup uygulaman lazım….Ardından gelen kısım ADO.Net bilgine bağlı C# ile Excell e bağlantı yapıp verilerini yazdırman lazım….!!!

  6. site açılmıyor 🙁

  7. ok tsklr cook sağolun…

  8. merhabalar benım de barkod okuma programı yazmaya ihtiyacım var yardımcı olur musunuz lütfen ?
    bu yazı barkod okuma ile ilgili son yazı olmuş sanırım ama benım android ile barkod okumam lazım bu konu ile ilgili başka yazınız olmayacak mı ?

  9. Anlıyorum sizi ama kaç gündür aramama rağmen bu konuda kaynak yok gibi bir şey önerebileceğiniz kaynak var mı acaba?

  10. Selamın Aleyküm.Ben Android üzerinde barkod okutma sistemi tasarlamayı düşünüyorum ancak androidde java dili kullanılmakta bu yüzden zorluk çekmekteyim benim bu konuda nasıl bir araştırma yapmam gerektiğini ve hangi kaynaklardan yararlanmam gerektiğini söyleyebilir misiniz? Selamlar.. Teşekkürler…

  11. Merhaba Bu projenin kanak kodunu yollaya bilirmisiniz

  12. Cep telefonuma nasıl barkod okuturum?

  13. ID NUMARSINI BARKOD KODUNA NASIL ÇEVİRİRİZ BİLGİ VERİRMİSİNİZ.

  14. Öncelikle emeğiniz için teşekkürler Mehmet Bey,
    Birkaç sorum olacaktı, burda çözümlemesini yaptığınız örnekte 8 den itibaren tabloda yorumlamaya başlamışsınız, 8 i neye göre bulduk(birkaç yerde araştırdım ve parity e göre belirlendiği ifade edilmiş ama yeterli olmadı). Ayrıca bu siyah ve beyaz çubukları belirlerken görüntü işlemeden mi faydalandınız, eğer öyleyse hangi tekniği kullandınız.

  15. SelamünAleyküm hocam.
    benim size bir sorum olacak. Telefon ile web ortamında(tasarlanmış bir web sitesi üzerinde) okuma yapılabilirmi.. android uygulaması ile mi okunabiliyor …bitirme projemde bunun üzerine çalışıyorum

  16. abi bu programın kodlarını gizli mi tutuyorsun ulaşabileceğim bir yer var mı

  17. barkoddaki bit dönüşümünü nasıl sağlıyorsunuz?

  18. İyi geceler. Bana böyle bir program lazım. acaba source code’unu paylaşabilir misiniz. teşekkürler

  19. Hi. I have checked your ittutorial.org and i see you’ve got some duplicate content
    so probably it is the reason that you don’t rank high in google.
    But you can fix this issue fast. There is a tool that rewrites content like human, just
    search in google: miftolo’s tools

  20. Normally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.|

  21. There is evidently a bundle to know about this. I consider you made various nice points in features also.

  22. That is very attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to searching for extra of your fantastic post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks|

  23. I think this is one of the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers|

  24. I read this article fully concerning the comparison of newest and previous technologies, it’s amazing article.|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *