Site icon IT Tutorial

Barkod Tanıma Ve Barkod Okuma

Bu yazımda sizlere Barkod Tanıma Ve Barkod okumayı anlatacağım.Son iki yazımda bildiğiniz üzere barkod hakkında bilgiler vermeye çalıştım.Bu yazımda artık sizlerle bir barkodun nasıl çözümleneceğini anlatacağım.

 

Barkod Tanıma Ve Barkod Okuma

Şunu hatırlatıp yazıma öyle geçeceğim.Ben bu yazımda veya önceki yazılarımda Teknik olarak anlattığım Barkod;Türkiye standartlarında kullanılan EAN-13 barkodlarıdır. Aşağıda Programımın çıktısından da Görebilirsiniz örnek EAN-13 standartındaki barkodu…

EAN-13 barkod standartlarında önceki yazılarımda da belirttiğim üzere siyah ve beyaz çubuklar bulunmaktadır.Bu çubuklar kalınlık derecelerine göre ve renklerine göre bilgisayarda işleme alınır. Siyah renkte bulunan çubuklar 1 le ifade edilirken beyaz çubuklar ise 0 ile temsil edilir.

 

Bununla beraber en kalın siyah çubuk dört adet 1 (1111) ile temsil edilirken en ince siyah çubuk ise tek 1 ile temsil edilir.Bu 2 si arasında 2 tane daha geçiş vardır ki onlarda kalınlık derecelerine göre en inceden sonra geldiğinde 2 adet 1 ile ondan sonra gelen ise 3 adet 1 ile temsil edilmektedir.Bu durumun aynısını beyaz çubuklar içinde düşünebilirsiniz.Onda da en ince çubuk tek 0 a tekabül etmekte ve en kalın beyaz çubuk ise 4 adet 0 a tekabül etmektedir.Aradaki geçişler siyah çubukla aynıdır.

 

Öte yandan EAN-13 standartında ki barkodlar da başlangıç ve bitiş bitleri 101 olmak zorundadır.Bununla birlikte ortada 01010 bit dizisi bulunmaktadır.Bu bit dizisi  firma koduyla ürün kodunu ayırmak üzere bulunur.Her barkod da başlangıçta,ortada ve sonda olmak üzere bu 3 bit dizisi olmak zorundadır.

 

Barkod Çözümleme

Şimdi örnek olması açısından 869-4016-00001-1 referans kodlu Aşağıdaki Barcodu Ele alalım.

Şekil-1

Bu barkodu kalınlık incelik çizgisine göre bit dizisine çevirirsek aşağıdaki şekilde olacaktır.

Şekil-2

Bu bit dizisi içerisinde ilk başta ve sonda bulunan 101 bitlerini kaldıralım.Ardından da ortada bulunan 01010 bit dizisini kaldırdıktan sonra geriye kalan bit dizisi içerisinde her 7 bit bir rakama denk gelmektedir.Örneğin  verdiğimiz örnekte ki ilk 101 dizisini çıkardığımızda geriye kalan 0101111 dizisinin karşılığı 6 sayısı olmaktadır.Bu bit dizilerine karşılık gelen Tablo aşağıda verilmiştir.

Şekil-3

Yukarıdaki tabloda her bir değer için tek ve çift özelliği belirtilmiştir.Sayılara göre ve konumlarına göre bu belirtimin kuralıda aşağıda verilmiştir.

Şekil -4

Son olarak bu bit dizilerinin karşılıklarını tablodan bulduktan sonra karşımıza gelen 10 luk tabanında ki sayılar üzerinde hata kontrol testi yaparız bunun sonucunda bir sorun yoksa o zaman barkodumuz doğru okunmuştur demek.Aşağıda programımızın son çıktısı verilmiştir.

 

Şekil-5

 

 

Yazdığım örnek Barkod okuma uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

https://drive.google.com/open?id=1yzoIdEe-9VdnfLGxM3BEZdGdH531cQNP

 

 

Böylece Bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle şimdilik esen kalın…!!

 

 

 

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var mehmet.deveci@sysdbasoft.com adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

Exit mobile version