Merhaba Arkadaşlar,
Bu ve bundan sonraki bir kaç yazımda sizlere Microsoft SQL Server 2012 ile beraber tanıtılan AlwaysOn un ne olduğunu kurulum konfigürasyonunu vs anlatacağım.
Bu yazının devamı olan diğer SQL Server AlwaysOn yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://ittutorial.org/2019/01/06/sql-server-alwayson-2/
https://ittutorial.org/2019/01/06/sql-server-alwayson-3/
https://ittutorial.org/2019/01/06/sql-server-alwayson-4/
Microsoft SQL Server tarafında 2012 versiyonuyla beraber AlwaysOn Availability Groups özelliğini tanıttı. Bu özellik aslında SQL Server tarafında daha önce bildiğimiz Log Shipping, Failover Clustering ve Mirroring özelliklerinin biraraya getirilmesi sonucu oluşturulmuş bir özellik diyebiliriz.
Çünkü Log Shipping yaparken Disaster Recovery sağlanıyordu fakat anlık senkron değildi , Mirroringde anlık senkron oluyordu fakat Read Only seçeneği yoktu ayrıca Automatic Failover için Witness Server lazımdı. Failover Clustering de Cluster name ile 2 node a erişim vardı fakat Failover cluster da sadece High availability çözümüydü bunların tamamının avantajları biraraya getirilerek SQL Server Always On oluşturuldu diyebiliriz. Aşağıdaki linklerden daha önce yazdığım Log Shipping, Mirroring ve Failover clustering yazılarını okuyarak AlwaysOn a neden geçildi vs daha detaylı öğrenebilirsiniz.
https://ittutorial.org/2013/04/10/sql-server-2008-log-shipping-1/
https://ittutorial.org/2013/04/11/sql-server-2008-log-shipping-2/
https://ittutorial.org/2013/04/03/sql-server-2008-failover-cluster-1/
https://ittutorial.org/2013/04/04/sql-server-2008-failover-cluster-2/
https://ittutorial.org/2013/01/29/sql-server-2008-database-mirroring-1/
https://ittutorial.org/2013/02/05/sql-server-2008-database-mirroring-2/
https://ittutorial.org/2013/02/13/sql-server-2008-database-mirroring-3/
SQL Server AlwaysOnu aşağıdaki şekil üzerinden anlatayım.
AlwaysOn, en az 2 sunucu üstünde kurulan Windows Server Failover Cluster ( WSFC ) üstünde çalışan 2 sunucu arasında kurulan ve Hem High Availability hemde Disaster Recovery i sağlayan yeni bir SQL Server çözümüdür.
High Availability sağlar diyoruz çünkü T anında Primary sunucuya bir şey olduğunda Automatic Failover ile Secondary node Primary olacaktır. Disaster Recovery sağlıyor diyoruz çünkü T anında Primary sunucudaki disk ve sunucu arızalansada Secondary sunucudaki Veritabanı, Server ve Storage olarak ayrı ayrı olduğu için ordan kurtarabiliyoruz. Ayrıca Secondary Node Mirroring deki gibi boşa çalışmıyor bu Node uda Reporting ve Backup amaçlı kullanabilirsiniz.
Kısaca kurumunuzda çalışan SQL Server veritabanlarınız için High Availability ve Disaster Recovery birarada düşünüyorsanız tek çözüm AlwaysOn çözümüdür.
AlwaysOn Availability Group: SQL Server 2012 ile gelen, database mirroring işlemine alternatif olarak kullanılabilecek bir yapıdır. AlwaysOn Availability Group ile bir server üzerindeki bir veritabanında olan değişikliklerin senkron olarak farklı bir server üzerindeki kopyasına yansıması sağlanır. Bu yapının mirroring işlemine göre avantajları, birden fazla secondary serverın aktif olarak kullanılabilmesidir. Ayrıca primary server üzerinde yazma işlemleri yapılırken, raporlamalar için okuma işlemi ve backup işlemleri secondary server üzerinden yapılarak performans açısından avantajlar elde edilebilir.
AlwaysOn Kurulumu için gerekli Gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
SQL Server 2012 AlwaysOn Availability Group yönteminin veritabanı üzerinde uygulanabilmesi için, Windows Server Failover Cluster yapısının aşağıdaki gibi konfigüre edilmiş olduğu, aynı özelliklerde iki ya da daha fazla sunucu olmalıdır. Ayrıca versiyonun en az SQL Server 2012’nin de Enterprise Edition olması gerekmektedir.
SQL Server 2012 üzerinde AlwaysOn özelliğinin aktif edilebilmesi için öncelikle iki node’un da aşağıdaki gibi bir Cluster üyesi olması gerekir.
Konfigürasyon yapılacak olan birinci node ile ikinci node arasında 1433 ve 445 portları üzerinden erişim için gerekli tanımların yapılması gerekir.
Ayrıca availability group konfigürasyonu sırasında tanımlanması gereken ve availability gruba dahil edilecek olan veritabanlarının ilk yedeklerinin alınacağı bir klasör üzerinde paylaşım tanımlarının yapılması gerekir. (Normal şartlarda her iki sunucunun SQL Server ve SQL Agent hesaplarına ilgili klasör üzerinde read/write yetkilerinin verilmesi yeterlidir. Fakat, üretim sunucusundaki SQL Server hesabı ‘LOCAL SYSTEM’ kullanıcısı ise paylaşılan klasör üzerinde verilecek olan yetki ‘everyone – read/write’ olmalıdır.)
Kaynak sunucudaki SQL Server üzerinde konfigürasyonu yapacak olan kullanıcı, Windows üzerinde ‘Administrator’, SQL Server üzerinde ‘sysadmin’ yetkisine sahip bir kullanıcı olmalıdır.
AlwaysOn Availability Group yapısının uygulanacağı sunucuların diskleri birbirinden bağımsız olduğundan, öncelikle sunucular üzerinde bulunacak olan veritabanlarının data ve log dosyaları için kullanılacak olan klasörler her iki sunucuda da aynı olacak şekilde yaratılmalıdır.
Normal bir Failover Cluster kurulumundan farklı olacak şekilde AlwaysOn Availability Group için linkteki adımlar takip edilerek, her iki node üzerinde Stand-Alone SQL Server kurulumları yapılır.
Böylece bu yazının sonuna gelmiş bulunmaktayım bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle esen kalın..
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri