SQL SERVER 2008 FAILOVER CLUSTER -2

Merhaba,

Bu yazımda önceki yazımda anlattığım Failover Cluster kurulumunun 2.ayağı olan Cluster a node ekleme bölümünü anlatacağım. Bu yazıyı okumadan önce bir önceki yazıyı okumanız gerekir çünkü bu yazı önceki yazının devamı niteliğindedir.

ActivePassiveCluster

Failover Cluster mimarisine uygulamanın kritikliğine göre node eklenir. Bankacılık ve Telekomünikasyon uygulamalarında 4 node a kadar çıkıldığını biliyorum. SQL Server 2008 Enterprise R2 de zaten en fazla 16 node a kadar çıkılabiliyor bu sayı SQL Server 2012 de 64 e kadar çıkmıştır. Yine belirteyim eklenecek node un sayısı tamamen uygulamanın kritikliğine göre değişir. Neticede eklenen her node demek bir sunucu ve ona ayrılan kaynaklar demek. Node sayısı artıkça maliyet artar ancak High Availability yüzdeniz de artar çünkü down olan her sunucunun alternatif node unun bulunması maksimum hizmet potansiyelimizi artıracaktır. Önceki yazımızda Windows Cluster kurulumu bulunan 2 ayrı sunucunun birinde SQL Server Cluster kurulumunu yapmıştık. Şimdi aynı Cluster a node ekliyoruz. Adımlar aşağıdaki gibi olacaktır.

1. Kurulum dosyalarının içinde aşağıdaki gibi setup.exe yi çalıştırıyoruz.

1

 

2

2. Bu adımda OK butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

3

3. Bu adımda Product Key i girip Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

4

4. Bu adımda Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

5

4. Bu adımda Install butonuna tıklayıp devam ediyoruz. 6

5. Bu adımda aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi Windows Cluster üzerinde Sistemsel ve Networksel gerekli parametreler check ediliyor. Bir sorun olursa devam etmeyecektir yada kurulum problemli olacaktır. Aşağıda da görüldüğü gibi bizim kurulumuzda sıkıntı olmadığı için bazı önemsiz warningler dışında hata bulunmamaktadır. Next butonuna basıp devam ediyoruz.

7

6.Bu adımda Cluster ın Node Configurasyonu yapılmaktadır. Instance Name, Kurulan Node un Adı ve Cluster Network Name değerleri girilir. Aktif ve pasif Node a istediğimiz adı verebiliriz ancak Cluster Name i önceden belirlenmiş olan Cluster Name i girmek zorundayız. Next deyip devam ediyoruz.

8

7. Bu adımda Instance ı çalıştıran Account lar önceki Node ile aynı olacağı için Next deyip devam ediyoruz.

9

8. Bu adımda Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

10

9. Bu adımda Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

11

10. Bu adımda Install butonuna tıklayıp kurulumu tamamlıyoruz.

12

14

Aşağıda da görüldüğü gibi Cluster a Node ekleme işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

15

SQL Server 2008 R2 de Failover Cluster kurulumunu tamamladık. Elimizde Aktif ve pasif çalışan bir Failover Cluster veritabanı bulunmaktadır. Uygulamanın erişim bilgisine Cluster IP yi veriyoruz uygulama her şekilde veritabanımıza erişecek ve servis alacaktır. Sunucu Down olduğu zaman otomatik olarak Windows Cluster SQL Server Servislerini diğer node a taşıyıp shared disk i de oraya mount edecektir.

Böylece veritabanımız pasif olan node un aktif olmasıyla hizmet vermeye devam edecektir. Bazen aktif node da bir bakım çalışması olabilir bu durumda admin manuel olarak ta Failover yapabilir. SQL Server Cluster veritabanımızla beraber bu veritabanına bağlanacak olan uygulama için High Availability i sağlamış oluruz.

Kurulumu tamamladıktan sonra SQL Server Cluster ı Sistemsel olarak Yönetmek için Sunucu Üzerinde Server Manager adlı tool bulunmaktadır. Bu tool u açtığımız zaman aşağıdaki gibi Cluster ı yönetebileceğimiz arayüz gelmektedir. Buradan Cluster konfigürasyonu hakkındaki bilgileri bulabilir ayrıca Cluster ı Sistemsel olarak yönetebiliriz.

16

Aşağıdaki resimde ise kurmuş olduğumuz Failover Cluster ın Aktif olan node unu açıyoruz. Aşağıda oklarla da gösterildiği gibi aktif olarak seçmiş olduğumuz Node un Online olduğu görülmektedir. Burada Node un üstüne sağ tıklayarak manuel failover yapabiliriz. Diskleri mount veya diskmount edebiliriz. Kısaca yukarıda da bahsettiğim gibi Server Manager tool unda Cluster ile ilgili olarak her türlü işlemi gerçekleştirebiliriz.

17

Böylece bu yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle Esen Kalın…

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *