Merhaba,
Makaleye devam etmeden önce ele alacağım alt konu başlıklarını aşağıdaki gibi belirledim.
- Database Mirroring nedir Neden Kullanılır ?
- Mirroring için öncesi gereksinimler nelerdir ?
- Database Mirroring Konfigürasyonu ve Gerçeklenmesi.
- Mirroring Testi ve Monitoring
- Database Failovering
- Sonuç
Makaleye devam etmeden önce makale içinde kullanacağım bazı teknik ingilizce terimleri öncellikle açıklamak istiyorum.
Disaster: Felaket, beklenmedik hata ve durumlar için kullanılır
Disaster Recovery: Felaketten durumu Kurtarma ve tekrar hizmet verme
High Availability: Yüksek Erişilebilirlik Maksimum hizmet verme
Principal: Kaynak veritabanını barındıran ana sunucu ve database için kullanılır.
Mirror: Kaynak veritabanının kopyasını tutulacağı sunucu ve database için kullanılır.
Witness: Principal ve Mirror sunucuları izleyerek herhangi bir kesinti anında rollerin değiştirilmesini sağlayan sunucudur.
Endpoint: Her iki sunucunun haberleşebilmesi için ağ üzerinde oluşturulan özel bir Nesnedir.
1.Database Mirroring nedir Neden Kullanılır ?
Database mirroring, beklenmedik bir hata, felaket yada istenmeyen durumlarda felaketten dönme ve yüksek erişilebilirliği (High availability) sağlamak için Microsoft un SQL Server için geliştirmiş olduğu bir çözümdür.
Microsoft ilk olarak SQL Server 2005 ile bu teknolojiyi tanıtmıştır. Dolayısıyla SQL Server 2005 öncesi sürümlerde bu teknoloji bulunmamaktadır. Database Mirroring olayı SQL Server 2005/2008/2008 R2 ile aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Database Mirroring olayı temelde bir veritabanının farklı bir sunucuda aktif bir kopyası tutularak kaynak veritabanında meydana gelebilecek sunucu hatası, veritabanı bozulması, Disk bozulması vsvs gibi hatalar sonucu database in servis veremediği durumda mirror sunucuda bulunan mirror database den devam etmek için kullanılmaktadır.
Mirroring olayında ki temel hedef Failover Cluster da olduğu gibi Sıfır veri kaybı, Maksimum düzeyde servis sağlamak ve iş sürekliliği oluşturmaktır. Mirroring teknolojisinin kullanıldığı başka bir alan ise raporlamadır.
OLTP sistemlerde sistem yükünü azaltmak için Raporlama yapan ekipleri mirror database e yönlendirilebilir buda ana sunucudaki iş yükünü azaltacaktır. Tabi bu durum çok aşırı yoğun Transaction alan veritabanların da veritabanını rahatlatmak için geçerlidir. Burda dikkat edilmesi gereken bir şey vardır ki oda Mirror database ancak Snapshot ı alındıktan sonra okunabilir moda gelir bu şekilde raporlama yapılabilir.
2.Mirroring için öncesi gereksinimler
Mirroring olayının gerçeklenebilmesi için minimum olarak bir Principal ve bir Mirror sunucuya ihtiyaç vardır. Witness sunucu kullanmak zorunlu değildir. Eğer Rol değişikliğini manuel olarak yapacaksanız ve bu sizin uygulamalarınız için bir sorun teşkil etmiyorsa kullanmayabilirsiniz.
Witness sunucu otomatik geçiş için gereklidir yani Principal database erişime kapandığında Witness otomatik olarak Mirror database i devreye alır ve Mirror database inin servise açılmasını sağlar. Database mirroring olayının gerçeklenebilmesi için SQL Server Versiyonlarının ve sürüm numaralarının her iki sunucuda da aynı olması gerekmektedir. Ancak Principal ve Mirror sunucularının bu olayı gerçekleştirebilmesi için İşletim sistemlerinin aynı sürüm olması zorunlu değildir.
Diğer taraftan Principal ve Mirror sunucuda mirroring yapılabilmesi için her iki SQL Server ı çalıştıran Service Account ının kesinlikle aynı olması gerekmektedir.
Bu yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazıda bu yazının devamı niteliğinde olacak ve Database Mirroring Konfigürasyonunu ve gerçeklenmesini SQL Server 2008 de uygulamalı olarak anlatacağım. Şimdilik esenle kalın….
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Merhabalar üstat,
aynı sunucu üzerinde gerçek zamanı yedekleme yapılacaksa hangi mod kullanılmalıdır ?
mirror farklı sunucular için sanırım
Arkadaşlar bu işlemleri SQL management studio 2016, 2017 için ise 17.4 veya 17.7 sürümleri üzerinde yapmayınız. Arayüz kaynaklı bir sorundan ötürü sürekli error: 934 error:1418 gibi hatalar ile karşılaşabilirsiniz.
Ben 2012 sürümüne ait SSMS kullanarak sorunsuz grafik arayüzden işlemleri gerçekleştirebildim.
Detaylı tartışma için bağlantı:
https://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/69e1c6b5-3573-4b13-8e60-5f93bd71dba1/sql-2016-unable-to-start-mirroring?forum=sqldatabasemirroring
I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Many thanks
I loved as much as you’ll receive performed right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you want be turning in the following. sick undoubtedly come further in the past once more since exactly the same nearly very regularly within case you protect this increase.