Oracle Veritabanı Tarihçesi ve Versiyonları

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere Oracle Veritabanı Tarihçesini anlatacağım.

 

Veritabanı ve İlişkisel Veritabanı yönetim sistemlerini bilmeyenler aşağıdaki yazıyı okuyabilirler.

Veritabanı Kavramı ve İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri

 

Oracle ın temeli 16 Haziran 1977 tarihinde Larry Ellison, Bob Miner ve Ed Oates tarafından Software Development Laboratories (SDL) adıyla kurulan şirkete dayanır. 1979 yılına kadar bu isimle çalışmalar yapılsada başarı sağlanamamış ve 1979 da şirketin adı Relational Software Inc olarak değiştiren maceracı 3 arkadaş Relational Software Inc ilede 1982 yılına kadar çalışmışlardır. Sürekli olarak Veritabanı yönetim sistemleri üstünde yoğunlaşanve IBM ile ilk veritabanı denemesinde bulunan muhteşem üçlü bunda başarısız olmuşlardır. Sonraki denemelerin birisinde Bob Miner’ın liderliğinde geliştirilen Oracle Veritabanı Sistemi büyük başarı sağlamıştır. Bunun üzerine 1982 yılında şirketin ismi de, ürünlerinin ismiyle özdeşleşip Oracle Systems Corporation olarak değiştirilmiştir. 1995 yılında ise Oracle Corporation olarak değiştirilmiş olup bu isim günümüze kadar devam etmiştir.

 

 

Oracle 8

Oracle veritabanının yedekleme ve geri dönme özelliği olan RMAN ( Recovery Manager ) ve özellikle performans olarak Veritabanı yönetim sistemine muhteşem katkısı olan özellikte Partitioning özelliğide bu versiyonla karşımıza geldi.

Disaster Recovery dediğimiz felaket kurtarma özelliği olan Dataguard özelliği de yine Oracle 8 ile karşımıza çıkmıştır.

 

Oracle 9

Bu versiyonda karşımıza gelen en önemli özellik şüphesiz Real Application Cluster ( RAC ) özelliğidir. Bu özellik ile aynı anda birden fazla sunucuda kurulan Oracle Instance sı ile Veritabanlarının yüksek erişilebilirliği dediğimiz high availability sağlanmaktadır. Günümüzde Oracle ın rakibi olan yukardaki listenin başındaki VTYS lerde hala daha bu özellik bulunmamaktadır. Özellikle iş kritik sistemler dediğimiz bankacılık,sigortacılık gibi anlık para akışının olduğu müşterilerde RAC özelliği kurumlar için olmazsa olmaz hale gelmiştir.

 

 

 

Oracle 10g

Oracle 10g ile birlikte artık Automatic Storage management özelliği dediğimiz Oracle ın storage yönetimini işletim sistemlerinden alıp kendisinin yönetebildiği bir özellik karşımıza çıktı. Oracle 9 versiyonuyla beraber gelen Real application Cluster özelliği geliştirilerek Grid Infrastructure özelliği yine 10g ile beraber geldi.

Kullanıcı hatalarında geri dönüşü kısaltan ve Veritabanı yöneticileri için hayati önem taşıyan özelliklerden birisi olan Flashback özelliği de yine Oracle 10g ile karşımıza çıktı.

Advanced Compression ve Transparent Data Encryption özellikleri de Oracle 10g ile karşımıza geldi.

 

 

Oracle 11g

Bu versiyonla beraber Oracle ın donanım tarafında dünyaya tanıttığı veritabanı makinesi olarak tasarlanan Exadata ortaya çıktı. İlerleyen bölümlerde daha detaylı anlatacağım Exadata da kullanılan ilk veritabanı sürümü Oracle 11g oldu.

Felaket kurtarma özelliği olan Dataguard veritabanları için Active dataguard özelliği bu versiyonda ortaya çıkarak disaster amacı dışında raporlama içinde kullanılması sağlandı.

Data Redaction, Hybrid Columnar Compression ve Cluster File System özelliği de yine Oracle 11g ile karşımıza çıkan diğer özelliklerden birisidir.

 

 

Oracle 12c

Oracle 12c önceki sürümlerden çok ayrı ve farklı özellikler getirdiği için şimdiden piyasada çok yankı buldu bunun en önemli sebebi bence Cloud mantığını getirmesi oldu. Artık 10g ve 11g de ki g(grid) kavramı yerini c(cloud) a bıraktı.

Oracle 12c nin en çok dikkat çeken özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Oracle Multitenant
  • Far Sync
  • Online Data file taşıma
  • Full Backup dan Tablo Restore etme
  • İnvisible Column
  • Automatic  Data Optimization
  • Flex ASM
  • Veri Maskeleme
  • Bir kolon için birden fazla index kullanabilme
  • User ların Container ve Pluggable database seviyesinde yetkilendirilmesi.

 

 

Oracle18c

Autonomous Database ve Data Guard Multi-Instance Redo Apply özellikleri bu versiyonda karşımıza çıkan en önemli özelliklerdir. Geleceğe damga vurabilecek bu özelliğin neler olduğuna bakalım.

Autonomous Database

Oracle Autonomous Database, Oracle veritabanlarını yönetmek için gereken rutin DBA işlemlerinin birçoğunu otomatikleştirmek için tasarlanmış ve 2017 de tanıtılan bulut tabanlı bir teknolojidir . Oracle bu özellikle veritabanı yöneticilerini (DBA’ları) rutin ve sıkıcı işlerden ziyade daha yüksek düzeyde ve daha stratejik çalışmalar yapmak için fırsat doğacağını belirtmektedir. Çünkü Oracle Veritabanı yöneticilerinin yaptığı bir çok işi Oracle kendisi yapacak ve kendi kendini yöneten bir veritabanı olacaktır.

Autonomous Database özelliği machine learning dediğimiz yapay zeka algoritmalarıyla oluşturulan ve “self-driving, self-securing and self-repairing “, kendi kendine sürüş, kendi güvenliğini sağlama ve kendi kendini tamir etme sloganlarıyla ortaya çıkartılmış bir bulut hizmeti olarak sunulmaktadır.

Bu özelliğe Oracle Cloud ve Exadata bölümünde daha detaylı olarak anlatılacaktır.

 

 

Oracle 19c

Automatic Indexing, Data-guard DML Redirect,Partitioned Hybrid Tables, Real-time Stats + Stats Only Queries özellikler gelmiştir.

 

 

 

 

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *