Oracle 18c Veritabanı Kurulumu -2 DBCA ile Veritabanı Oluşturma

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Oracle 18c DBCA ile Veritabanı Oluşturma anlatıyor olacağım.

 

Bu yazıdan önce bir önceki yazıyı okumanızı tavsiye ederim, bu yazı önceki yazının devamı niteliğindedir.

Oracle 18c Veritabanı Kurulumu -1 Software Kurulumu

 

Software kurulumu sonrası database profile ı linuxda set edilir. ASM ve database ikisi ayrı birer Instance olduğu için ayrı ayrı profile dosyaları bulunmalıdır. Database daha sık kullanıldığı için DBA ler genellikle profile bilgilerini .bash_profile dosyasına koyarlar. Bu dosya oracle kullanıcısına login olunduğu zaman otomatik set edildiği için tekrar dosyayı set etmeye gerek olmayacaktır.

Linux üstünde .bash_profile dosyasının içeriği aşağıdaki gibidir.

 

[oracle@MehmetSalih ~]$ cat .bash_profile

# .bash_profile

# Get the aliases and functions

if [ -f ~/.bashrc ]; then

 . ~/.bashrc

fi

# User specific environment and startup programs

PATH=$PATH:$HOME/.local/bin:$HOME/bin

export ORACLE_HOME=/u01/database

export ORACLE_BASE=/u01/app/oracle

export PATH=$ORACLE_HOME/bin:$ORACLE_HOME/OPatch:$PATH

export LD_LIBRARY_PATH=$ORACLE_HOME/lib:$ORACLE_HOME/lib32

export LIBPATH=$ORACLE_HOME/lib:$ORACLE_HOME/lib32

export ORACLE_SID=DEVECI18C

export NLS_LANG=AMERICAN_AMERICA.WE8ISO8859P9

export PATH

 

Oracle database environment ı set edildikten sonra oracle kullanıcısıyla vncserver açıp terminal üstünden dbca yazınca aşağıdaki gibi Database Configuration Assistant gelecektir. Bu araçla veritabanı oluşturabilir, silebilir ve konfigüre edebilirsiniz.

İlk adımda Veritabanı oluşturacağımız için create database seçeneğini seçip next ile ilerliyoruz.

 

Bu adımda tipik konfigürasyonu değilde Advanced configurationı seçiyoruz. Böylece tüm ayarları kendimiz yapmış olacağız.

 

 

Bu adımda Oracle database software ini Single kurduğumuz için database tipini de Single Instance seçiyoruz. Template olarakta General Purpose değilde Custom database seçeneğini seçiyoruz. İsterseniz kendinize bir template oluşturup sürekli o template i kullanabilirsiniz.

 

Bu adımda Global veritabanı ismi ve Oracle SID ismi verilir. Pluggable database kullanmadığımız için Container database seçeneğini seçmedim.

 

Bu adımda bir sonraki bölümde detaylı bir şekilde anlatacağım veritabanı dosyalarımızın nasıl saklanacağı sorulmaktadır. Oracle database 18c kurulumu için Automatic Storage management ı tercih ettiğimiz için ASM i seçtim ve disk grup olarak önceki bölümde oluşturduğum +DATA yı seçtim.

 

Bu adımda Redolog ve controlfile larıda değiştirip konfigüre edebilirsiniz. Ayrıca Use Oracle-Managed Files ( OMF ) yi tercih ettiğiniz zaman dosya isimlerini Oracle kendisi belirlemektedir.

Oracle 18c kurulumundan sonra Oracle 12c kurulumunu yaparken ASM dışında file system ide görmeniz açısından o kurulumu ASM li değilde File systemli yapacağım.

 

Burada Fast Recovery Area (FRA) seçeneğini seçtim ve yer olarak ta ASM i gösterdim. Bir sonraki bölümlerde FRA ve Archivelog mantığı anlatılacaktır.

 

Bu adımda database in listener ı belirlenir. ASM kurulumunda listener oluşturulduğu için bu adımda o listenerı seçip devam edebiliriz. İsterseniz bu adımda yeni bir listener daha oluşturabilirsiniz.

 

Bu adımda database kurulumunda hangi bileşenlerin kurulacağı seçilir. Bu bileşenlerin bir çoğu lisanslı olduğu için seçerken buna dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, gerçekten Oracle spatial ı kullanacaksanız ve lisansınız varsa Spatial ve ilişkili bileşeni seçmeniz gerekmektedir.

 

Bir çok kurumda kurulan veritabanlarında lisans varmı yokmu bakmaksızın belki lazım eder mantığıyla tüm bileşenlerin kurulu olduğunu görüyorum. Bu lisans açısından da çok yanlış politika veritabanı yönetimi açısından da gereksiz kaynak kullanımı demektir.

 

 

Bu adım Veritabanı oluşturmanın en önemli adımlarından birisidir. O yüzden bu adımda dikkatli olmalısınız bazı değişiklikler sonradan değiştirilemeyebiliyor. Database in memory yönetimi Automatik mi manuel mi ve ayrılacak alan ne kadar olacak bu adımda belirlenmektedir. Database memory yönetimini sonraki bölümlerde detaylı ele alıyor olacağız.

 

Bu adımda database in Block size ı belirlenmektedir. Uyarıda da belirtildiği gibi Block size veritabanı oluşturulduktan sonra değişmeyecek parametrelerden birisidir. O yüzden belirlerken dikkatli olmalısınız. Genel olarak Production ortamlarda yani Online transaction processing dediğimiz OLTP sistemlerde blok büyüklüğü 8K olarak verilir.

 

OLAP ( Online analytical processing ) dediğimiz Datawarehouse ve raporlama veritabanlarında ise genellikle bu değer 16K yada 32K olarak belirtilir.

Database processes sayısı da dikkatli belirlenmelidir. Sonradan yetmediği durumlarda bu parametre değiştirilebilir ancak restart gerektiren bir parametredir.

 

 

Bu adımda Veritabanı Karakter seti belirlenir. Karakter setde yine Veritabanı kurulumu açısından kritik bir parametredir zira kurulum sonrası değişmeyen özelliklerden birisidir. Canlı ortam yada üretim ortamları dediğimiz ortam kurulumlarında bu özellikler yazılım ekipleriyle görüşülüp database e bağlanacak olan yazılımın hangi karakter setle uyumlu olup olmadığına göre belirlenmelidir.

 

Bu adımda veritabanına bağlanacak olan Clientların bağlanma şekli belirlenir. Genel olarak Dedicated server mode kullanılır.

 

 

Bu adımda isterseniz Oracle ın örnek şemalarını da kurulumda yükleyebilirsiniz. Bu veritabanını eğitim ve test amacıyla kurduğumuz için bu örnek şema ve datalar işimize yarayacağı için seçebiliriz. Canlı sistem kurulumlarında buna gerek duyulmaz.

 

Oracle ürünlerinin monitoring dediğimiz izleme ve yönetimini yapan Enterprise Manager ı bu adımda konfigüre edebilirsiniz.

 

 

Sys ve system gibi Oracle veritabanının en önemli admin kullanıcılarının şifresi bu adımda belirlenir.

 

 

Son adımda Kurulumun scriptlerini herhangi bir yere kaydedebilir yada template oluşturabilirsiniz. Hiçbirine gerek duymuyosanız veritabanı oluşturma işlemini başlatabilirsiniz.

 

Veritabanı oluşturma öncesi kurulum özeti verilmektedir. Finish deyip kuruluma başlıyoruz.

 

Son adımda kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığı görülmektedir.

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *