Oracle 12c ile Gelen Yenilikler -1

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Oracle 12c yazılımının getirmiş olduğu yenilikleri anlatacağım. Oracle kullanıcıları nisan ayından beri Open World de Larry Elison tarafından duyurulan Oracle 12c yi merakla beklediler. Bu sürümde gelecek olan yenilikler Yazılım geliştiricileri ve biz Veritabanı Yöneticilerini ne kadar etkileyecek, hayatımızı ne kadar kolaylaştıracak diye sosyal medyada ve forumlarda çok tartışıldı. Şimdi benim dikkatimi çok çeken özelliklerden bazılarını sizlerle paylaşacağım.

Oracle Database 12c

 

Oracle 12c önceki sürümlerden çok ayrı ve farklı özellikler getirdiği için şimdiden piyasada çok yankı buldu bunun en önemli sebebi bence Cloud mantığını getirmesi oldu. Artık 10g ve 11g de ki g(grid) kavramı yerini c(cloud) a bıraktı. Cloud mantığının database yazılımındaki karşılığı Oracle Multitenant özelliğidir. Bu ve buna benzer özellikleri aşağıda belirtecem. Oracle 12c gibi yeni ve çok farklı olan yazılım için çok fazla effort sarfettiğini aşağıdaki gibi belirtmiş kısaca adamlar çok çalışmış 🙂

Oracle 12c Effort

Oracle 12c nin benim açımdan en çok dikkat çeken özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Oracle Multitenant
  • Far Sync
  • Online Data file taşıma
  • Full Backup dan Tablo Restore etme
  • İnvisible Column
  • Automatic  Data Optimization
  • Flex ASM
  • Veri Maskeleme
  • Bir kolon için birden fazla index kullanabilme
  • User ların Container ve Pluggable database seviyesinde yetkilendirilmesi.

 Oracle Multitenant: Oracle Corporation, database software inde köklü değişikliğe giderek Bulut mimarisine uyumlu olan Container ve Pluggable database modelini geliştirip 12c ile piyasaya sundu. Bu özelliği daha açık bir şekilde açıklarsak Oracle 12c ile birlikte 1 tane ana veritabanı dediğimiz Container Database (CDB) üzerinde birden fazla Pluggable Database (PDB) dediğimiz alt veritabanları bulunacak.  Oracle Corporation, Software in çalışması sırasında kaynakları daha effektif kullanmak için 12c de Container database ile Pluggable database i arasında Background process, Shared memory, Oracle Metadata sı gibi bir çok özellikleri ortak kullanmakta ayrıca Control file, Redolog file ve Undo tablespace  gibi alanlarda her iki database arasında ortak olarak kullanılmaktadır. Multitenant özelliğini gösteren görsel şema aşağıdaki gibidir.

Oracle 12c Multitenant Oracle-12c-Multitenant

 Far Sync: Disaster Recovery çözümünde çok aşama kaydeden Oracle, 12c ile birlikte Zero Data Loss (Sıfır veri kaybı)  özelliği getirerek Primary veritabanı ile arasında çok uzun mesafeler olan Disaster ortamı arasına çok düşük kaynağa sahip ara bir sunucu kullanarak Veri kaybını sıfıra indirecek bir çözüm sundu. Buna göre Primary sunucu ile far sync sunucusu arasında senkron bir iletişim olacak ve primary deki bir transaction aynı anda ara sunucuya sync bir şekilde gidecek Far sunucuda bulunan Redo dosyaları asenkron bir şekilde compress edilerek Standby yada Disaster sunucusuna aşağıdaki gibi gönderilecektir.

FarSync

 Online Datafile taşıma: Bu özelliğin gelmesi için yaklaşık 3-4 ay önce oracle yetkililerine arkadaşlarla beraber mail atmıştık sanırım bizim gibi bir çok DBA bu özelliğin yoksun olmasından şikayetçi olmuş ki Larry amca 12c de bu özelliği getirdi. 12c den önceki sürümlerde bir datafile ı taşımak için bağlı bulunduğu Tablespace i offline moda çekip işletim sistemi üzerinden manuel olarak DBA ler olarak bizler taşıyorduk. Bu aynı zamanda ilgili tablespace teki tüm objelerin kesinti yapılan sürede kullanılmaması anlamına geliyordu ki bu hiç kimsenin kabul ettiği bir durum değildi. Oracle 12c ile birlikte aşağıdaki komut kullanılarak datafile lar online bir şekilde taşınabilecek.

ALTER DATABASE MOVE DATAFILE ‘Eski Location’ to ‘Yeni Location’;

 Full Backup dan Tablo Restore etme: Bu özellik tıpkı bir önceki Online datafile taşıma özelliği gibi ısrarla ve bağırarak istediğim ve sanırım diğer DBA lerinde ısrarla istediği bir özellikti bu özelliğinde gelmesi biz DBA ler  için çok güzel oldu. Oracle 11g ye kadar 1 tablo yu tamamen yada veri bazlı kaybettiğiniz zaman ve bu kaybolan datayı Flashback ve Recycle bin den geri getiremiyorsanız tek bir şansınız kalıyor o da en son alınan full backup dan bu datayı dönmekti. Sadece kaybedilen ilgili tabloyu geri getirmek için ise Backup ünitesinden Full backup ın tamamını restore etmek gerekiyordu. Bunun için ise yeni bir sunucu ve yeni bir depolama ünitesi hazırlamak gerekiyordu ve bu işlem maalesef çok uzun sürüyordu halende gerçi öylede 🙂 .  Oracle Corporation ın 12c ile birlikte getirmiş olduğu bu yeni özellik bizim için ilaç gibi oldu. Artık 12c ile kaybedilen bir tabloyu en son alınan full backup dan restore edebileceğiz. Bu özellik için bile ayrıca Larry amcaya teşekkürlerimi sunuyorum 🙂

Invisible Column: Oracle 11g ile Invisible index tanıtıldığı zaman Oracle kullanıcılarının çok ilgisini çekmişti yeni sürümde de bu defa Kolonu invisible etme özelliği geldi. Bu özelliğe göre tablo oluşturulurken invisible olarak belirtilen kolonu select yada desc yaparak göremiyoruz sadece ilgili kolonu eğer yetkiniz var ise insert, update, delete yapabiliyoruz. Bu özellik en çok personel maaşı ve kişinin anne kızlık soyadı gibi mahrem bilgilerin saklandığı tablolarda çok işe yarayacaktır. Bu özellik aşağıdaki gibi basit bir şekilde kullanılabilir.

SQL> CREATE TABLE Personel (Sicil number, Ad varchar2(50), Maas number INVISIBLE);
SQL> ALTER TABLE Personel MODIFY (Maas visible);

Yukardaki özellikleri belirttikten sonra bu yazımı tamamlıyorum vakit bulursam eğer bir sonraki yazıda bildiğim geri kalan özelliklerini anlatacağım Şimdilik Esen Kalın…

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

3 comments

  1. Mehmet Bey 12c ile ilgili 3 yazılarınızıda okudum, burada bahsettiğiniz yenilikler sadece 12c enterprise edition için mi? yoksa standard edition ı da kapsmakta mı?

    • BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

      Burhan bey gelen bu yenilikler Oracle Software i için gelmiştir dolayısıyla aslında Standart edition içinde bunlar geçerlidir ancak bazı özellikleri sırf lisanslandırmak için bu Standart Editionda pasifize edebilebilir. Ancak anlattığım tüm özellikler Enterprise editon da mevcuttur.

      • Mehmet Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İleride birkaç sorum daha olabilir size inşallah rahatsız etmiş olmam. tekrar teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *