Network Dünyasında Bridge Ve Router Kavramları

Merhaba Değerli Arkadaşlar bu yazımda sizlere Networkte önemli görevler üstlenen ve belkide temel bileşenlerden birisi olarak kabul edilen Routerlar ve Bridge leri anlatacağım.Aslında 2 si birbirinin benzeri görevleri üstlenmekte ancak Router genelde WAN (Wide Area Network) da,Bridge ise LAN (Local Area Network) da kullanılır.Aşağıdaki Resimde Sırasıyla Router ve Yanında da Bridge resmi gösterilmiştir.

Bridges (Köprüler)

Köprüler Yerel alan ağlarında çalışırlar ve Görevleri genelde Aynı protokolü taşıyan LAN(yerel alan ağı) segmentlerini birbirine bağlamaktır.Bu şekilde birden çok LAN bir araya gelerek tek bir büyük network kümesi olurlar.Bir bakıma internete de böyle diyebiliriz.Aşağıda LAN segmentlerinden oluşmuş Bridge yardımıyla ortaya çıkan bir Network kümesi görünmektedir.

Şirketlerin yada uygulamaların bu şekilde Küçük LAN ları birbirlerine bağlayarak private network kullanmalarında ki asıl büyük amaç Güvenlik ve Effective uyumluluktur.Böylece WAN da olduğu gibi dışarıdan gelen saldırılar bu tip Networklerde sıfıra yakın düşmektedirler.

Köprüler yani Bridge ler bağlı bulundukları Network kümesindeki tüm Bilgisayarların adreslerini bilirler.Uygulamalar birbirleriyle haberleşirken en yakın ve hedefle ilişkili bridge e paket gönderilir buradan da hedef bilgisayarın bağlı bulunduğu bridge e paket gider.Ardından hedef bridge paketi hedef bilgisayara yollar.Bridge  network kümesindeki cihazların adreslerini aşağıdaki şekildeki gibi network üzerinde ki alışverişlerden uygulamaların adreslerini gerekli tabloya kaydeder.

Bridge adresini bilmediği bir cihaz için gelen çerçeveleri network kümesindeki tüm cihazlara yollar. İnitialization kısmında yani ilk başlangıçta hiçbir cihazın birbirini tanımadığını varsayarsak uygulamalar birbirleriyle haberleşirken bu tablonun içeriği aşağıda verilmiştir.Bu tabloya genelde LookUp tablosuda denmektedir.

Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı gibi Köprülerin yani Bridge lerin asıl görevi network kümesi üzerinde gelen paketleri ilgili bridge e yönlendirmek bununla beraber paket üzerinde bazı analizler yapmak. Ayrıca bridgeler gelen paketler üzerindeki Collisionları ve Gürültüleri izole eder.

Bununla beraber aralarındaki mesafe çok büyük olan Networkleri birbirine bağlamak için kiralık hatlar kullanılır.Bu kiralık hatlarda remote bridges ler kullanılır yani uzun mesafeli bridgeler.Aşağıda bunun yapısı gösterilmektedir.

 

Router(Yönlendiriciler)

Router lar paketlerin kaynak adresten hedef adrese doğru iletimini gerçekleştiren network bileşenleridir. LAN ile WAN arasındaki geçişleride Routerlar gerçekleştirirler.Aynı zamanda Routerlar Network üzerinde paket iletiminde en uygun yolu bularaktan iletim işlemini gerçeklerler.

Routerların yani yönlendiricilerin en önemli özellikleri Bridgeler gibi aynı protokoldeki kümeleri birleştirmekle beraber Farklı protokollere sahip Networkleride birleştirme görevleri görürler.Bunuda içinde bulunan yazılımlar sayesinde dönüşümler yaparak gerçeklerler.Aşağıda farklı protokole sahip network kümelerinin Router yardımıyla bağlanması gösterilmiştir.

 

Farklı teknolojileri birbirine bağlayarak büyük bir network kümesi elde edilir dedik.Bunun tanımınada zaten İnternet denildiğini biliyoruz.Zaten internetin bu denli gelişmesine neden olan en büyük teknolojide Routerlardır.

Routerlar yukarıda da bahsettiğim gibi paketlerin hedef cihaza iletimini gerçekler.Router lar paketleri yönlendirirken çok özel algoritmalar kullanırlar burada o algoritmaların derinine inmeyeceğim ancak bu algoritmalar genelde paketlerin ulaşma süresini iyileştirmeyle beraber Network trafiğinide iyileştirmeye yönelik ortaya atılmış algoritmalardır.

Router lar içerisinde bulundurmuş olduğu yazılım ve donanımlar yönüylede bridgelere benzemektedirler.Routerlarda yine aynı şekilde network üzerinde gelen paketlerden collision ı ve gürültüyü elimine etmekle beraber farklı teknolojileri birbirine dönüştüren yazılım ve donanımlar mevcuttur.

Bunlardan en önemlisi Network interface Card dediğimiz donanımdır.Bu card üzerinde çeşitli yazılımlar yüklenmiş olup kendine özel bir MAC adreste taşımaktadırlar.Bilindiği üzere NIC ler üzerinde kapasitesine göre 2 veya 3 giriş bulunmaktadır.Bu girişlerden herbirisi için dış dünyaya açılan adresler bulunmak zorundadırlar.Ve bu donanım Routerlar üzerindeki en önemli component olarak görülmektedir.

Böylece bir yazımın daha sonun gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle herkese başarılar dilerim…!!!

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

3 comments

  1. It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, therefore I
    simply use internet for that reason, and get the most recent news. http://www.maichauresort.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.goldankauf-oberberg.de%2Fout.php%3Flink%3Dhttp%3A%2F%2F918.network%2Fdownloads%2F89-ace333

  2. It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, therefore I simply use internet for that reason, and get the most
    recent news. http://www.maichauresort.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.goldankauf-oberberg.de%2Fout.php%3Flink%3Dhttp%3A%2F%2F918.network%2Fdownloads%2F89-ace333

  3. very interesting subject , outstanding post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *