Network Üzerinde Adres Çözümleme Protokolleri

Merhaba  Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere Adres çözümleme protokolünü anlatacak bu protokol sırasında meydana gelen işlemleri sunacağım.

Routerlar (yönlendiriciler) ,kendilerine gelen paketleri inceler ve bu paketin içindeki varış adresine bakarak bir sonraki düğüme yönlendirir.Bu işleme Routing işlemi denir.Fiziksel ağların kendi aralarında haberleşmek için kullandıkları adresler vardır buna MAC adresi yada hardware adresi denildiğini önceki yazımda belirtmiştim.Bu adres üretim aşamasında Ethernet kartına verilir ve bir daha değişmeyecek şekilde o adres o cihaza özgü olur.

Adres çözümleme dediğimiz ise IP adresine bakılaraktan Mac adresini bulmadır. Aslında var olan 2 cihaz eğer aynı ağ üzerindeyse birbirlerinin adreslerini çözmek kolaydır.Ancak 2 farklı network bulutunda bulunan cihaz için ise bu durum bu denli kolay olmamakla beraber bu işi Router yapmaktadır.

Yukarıdaki şekille bakarak olaylar zincirini ariz ve amik bir şekilde ele alalım.Örneğin A bilgisayarından D bilgisayarına veri gönderilecek.Olaylar zincirini aşağıda madde halinde ele alalım.

  • A bilgisayarındaki veriler paketler halinde Y1 Router ına gelir.
  • Y1 Router (yönlendirici) ı Gelen paketin Hedef adresine bakar ve bu hedef adresle ilişkili olan Y2 router ına gerekli paketleri yollar.
  • Y2 Router ı hedef adresi kontrol ederek D bilgisayarının IP adres eşleştirmesinden o cihazın Mac adresini sorgular ve Paketleri D bilgisayarına yollar.

Olaylar zincirinde şu görülüyor ki A bilgisayarı alışverişi direk D bilgisayarı yapmıyor. A1 bilgisayarı öncellikle Y1 router ının adresini çözümlüyor ardından Y1 router ı ise Y2 router ının adresini çözümlüyor.Son olarak Y2 router ı kendi network kümesinde bulunan cihaza ilgili paketleri yolluyor.

ADRES ÇÖZÜMLEME TEKNİKLERİ

Adres çözümleme teknikleri farklı farklı olmakla beraber buradaki farklılıklar genelde kullanılan donanımın ve protokollerin farklılıklarından meydana gelmektedir. Bu farklı adres çözümleme tekniklerini genelde farklı ağ tiplerine bağlanmış Router lar kullanır.Genel olarak 3 tip Adres çözümleme teknikleri mevcuttur.

  • Tablodan Bakma
  • Basit Hesaplama Yöntemi
  • Mesajlaşma Tekniği (ARP)

TABLODAN BAKMA

Bu yöntemde Routerlar üzerinde yada harici bir server bilgisayarda IP ve MAC adres tablosu mevcuttur.MAC adresi bulunmak istendiğinde IP adresi kullanılır ve bu yöntem en basit uygulamalardan birisidir ancak sisteme getirdiği yük yönüyle effective bir yöntem değildir.Aşağıda MAC adresi ve IP adres eşleştirmesi görülmektedir.

 

 

Bu yöntemi verimsiz kılan bir diğer neden ise herhangi bir IP değiştiği zaman tüm tablonun güncellemesi gerekmesidir.

BASİT HESAPLAMA TEKNİĞİ

Bir çok ağ teknolojisi Static MAC adresi kullanmasına karşın bazı ağ teknolojisinde Configure edilebilen adres kullanılmaktadır.Bu tip adreslerde port adresleri dinamik olarak ayarlanmaktadır.Bu yöntemde IP adresin son bitleri Hardware adresi olarak ayarlanabiliyor. IP adresinden MAC adresini hesaplama bu metotda şu yolla olmaktadır:

Fiziksel_adres = IP_adresi & 0xFF

Bu yöntemde bilgileri saklamak için bellek kullanılmaz.Aşağıda bu şekilde hesaplanmış bir IP-MAC adres eşleştirmesi bulacaksınız.

MESAJLAŞMA TEKNİĞİ (ARP)

Mesajlaşma tekniği 2 farklı şekilde olmaktadır.

1.Network kümesinde diğer tüm bilgisayarların IP-MAC adreslerini bilen bir server bilgisayar bulunur.Bilgisayarlar birbirleriyle haberleşirken bu server bilgisayara sorgu yaparak hedef adresin MAC adresini bulur ve böylece veri alışverişini gerçekleştirir.

2.Bu yöntemde ise haberleşmek isteyen kaynak bilgisayar hedef adresi bulmak için Network üzerinde bir broadcast mesaj yayımlar.Bu mesajda bulunan hedef adresi taşıyan bilgisayar ise kaynak bilgisayara MAC adresini aynı mesajla cevaplar.Aşağıda bu yöntemin gerçeklenmesi gösterilmiştir.

Yukarıda bahsettiğim mesajlaşma için TCP/IP protokolü ARP (adres resolution protokol) mesaj yapısını oluşturmuştur.Bu mesaj yukarıda da belirttiğim gibi IP adresinden ağ üzerinde ilişkili MAC adresini elde etmek için kullanılır.Aşağıda ARP mesaj yapısı gösterilmiştir.

 

Böylece bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazıda buluşmak üzere Esen kalmanız Ümidiyle Hoşçakalın….!!!

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

One comment

  1. some truly fantastic work on behalf of the owner of this site, utterly great content.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *