Load Plan Tanımlanması- ODI Dersleri 8

Merhaba arkadaşlar bu gün ki makalemizde ODI üzerinde schedule yapılarının nasıl tanımlanacağına değineceğim.

Load planları sayesinde Project kısmında daha önce ki makalelerde tanımlamış olduğumuz mapping ve prosedürlerin  schedule edilmesini ve istediğimiz zaman periyotlarında otomatik tetiklenmesini sağlamış oluruz.

Load planlarını aşağıda görüldüğü gibi Designer kısmında Load plan and scenarios sekmesinin altında tanımlıyoruz. Yönetimi ve takibi daha kolay olması için LOAD_PLAN’ ının altında sub folder’lar oluşturarak günlük, saatlik, dakikalık gibi tanımlanan schedule yapısına göre sınıflandırma yapabiliriz.

Load planlarını iki kısımda inceleyebiliriz. Bunların ilki tanımlanan load planının schedule yapısının ayarlanması, ikincisi ise Load planında çalışacak taskların LP’ye eklenmesidir.

İlkiyle başlayacak olursak; Load planının içinde yer alan Scheduleing’e sağ tıkla new scheduling ekliyoruz ve daha sonra yeni oluşturduğumuz schedulinge çift tıklayarak sağda açıyoruz. Örnek ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Bu ekranda bir çok ayarlamalar yapılmaktadır. Load planının hangi agent üzerinden koşacağı ve hangi contenti kullanacağı gibi. Bu bilgiler çok kıritiktir. Burada yapılan yanlış tanımlamalar LP nin çalışmamasına sebep olabilir.

Bu sayfanın asıl önemli kısmı aşağıdaki Execution kısmıdır. Burada load planının çalışma sıklığını ayarlıyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi Hourly, Daily, Weekly, Montly ve hatta Yearly gibi seçenekler mevcuttur. Örneğimizde Hourly seçeneği seçilmiş olup her saati 09 geçe bu load planın çalışması sağlanmıştır.

Load planının schedule kısmında bir degişiklik yaptığımız zaman mutlaka agent’ ın update edilmesi gerekmektedir. Aksi takdir de yapılan değişiklik LP çalışmalarına yansımayacaktır.

Bu şekilde ihtiyacımız doğrultusunda load planının schedule yapısını oluşturduktan sonra ikinci kısım olan taskların eklenmesine gelebiliriz. Tanımladığımız LP ye çift tıkladığımızda sağ tarafta ilk etapta root_step tek bulunacaktır. Buraya ihtiyacımız doğrultusunda paralell ve serial stepler ekleyebiliriz.

Paralell ve serial steplerden bahsedecek olursam, paralell step’ e eklediğimiz bütün tasklar Load planı çalışmaya başladığında  aynı anda çalışmaya başlar. Serial steplerdeki tasklar ise sırayla çalışır. Bu yüzden tamamen ihtiyacımıza ve database in yoğunluğuna göre hangi tür yöntemi kullanacağımıza  karar vermemiz gerekmektedir.

Load planına ekleyeceğimiz steplere karar verildikten sonra paketleri ekleme kısmına geçebiliriz. LP ye eklemek istediğimiz paketi sürükleyip bırakarak istediğimiz step kısmına ekleyebiliriz.

Load planına paketlerin senaryoları eklenir ve LP nin çalışma zamanı geldiğinde o senarylar üzerinden paketler çalıştırılır. Eğer paket üzerinde yapısal bir değişiklik yapıldıysa yapılan değişikliğin LP çalışmalarına yansıya bilmesi için senaryoların regenarete edilmesi gerekmektedir.

Bir makalenin daha sonuna geldik esenle kalın.

About Kübra Hebeş

Bilgisayar Mühendisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *