Agent & Repository – ODI Dersleri 1

Merhaba arkadaşlar, bu gün ki makalemiz ile başlangıç seviyesinden orta seviyeye ODI derslerine başlayacağız. Herkes için güzel ve faydalı bir seri olması dileğiyle.

Öncelikle ODI tool’undan biraz bahsetmek istiyorum. ODI (oracle data integrator) Oracle ın bir ELT aracıdır. ODI agentlar aracılığıyla repository üzerinde yapmasını istediğimiz işlemleri gerçekleştirir. Bu tanımla birlikte sık duyacağımız agent ve repository terimleriyle tanışmıştık olduk.  Bu gün ki makalemizde bu iki terim üzerinde duracağım.

Repository dediğimiz yapı aslında database üzerinde tutulan bir şemadır ve o şema altında bütün odi ile ilgili bilgiler saklanır. 2 tür repository vardır, bunların ilki work repository ikincisi master repository idir.

Master repository altında hangi teknolojilerin kullanıldığı, kullanıcı, şifre ve rol bilgileri tutulur. Bir master repository altında n tane work repository tanımlana bilinir.  Topology ve security sekmesinde yer alan bilgiler master repository de saklanır.

Work repository ide ise mapping, aktarım ve task gibi şeylerin bilgileri saklanır. Designer ve Operator sekmesindeki bilgiler ise work repository de saklanır.

2 tür repository modulu vardır. Bu modullere kurulum aşamasında karar verilir. Bunlar development ve executions modellerdir.

Executing repository modelinde sadece içeri export import ile veri alınır, onun dışında sadece çalıştırılır.

Development da ise geliştirme yapılır.

ODI de tanımlama yapabileceğimiz 3 çeşit agent vardır bunlar aşağıdaki gibidir.

Standalone Agent:  Agentin tanımlandığı service bir terminal üzerinden start edilir. Terminal kapatıldığında servis çöker ve agent’ın erişimi kapanır. Bu yüzden start verildiğinde nohup ile başlatılması tavsiye edilir. Nohup termil kapıldığında bile başlatılan işlemlerin arka tarafta devam etmesini sağlar. Patlamaya hazır bir agent olduğu için tavsiye edilmemektedir.

Weblogic Agent:  Bu agent türünün kullanılması daha sağlıklıdır. Arka tarafta sürekli service kontrol edilir bu yüzden agent çöktü derdi olmaz.

Local Agent:  Kurulu olduğu makinanın linux u üzeride koşar.

ODI de aynı anda birden fazla agent kurulumu gerçekleştirebiliriz. Birden fazla agent olması işleri bölmeyi sağlar. Örneğin load planları bir port üzerinde çalışırken diğer agent anlık gelen işler için kullanıla bilinir. Bu yöntem odi yi daha efektif kullanmamıza olanak sağlar.

Tanımlanan agent ın ayakta olup olmadığını odi üzerinden hızlıca kontrol edebiliriz. ODI studio ya login olduktan sonra Topology sekmesinde agentı tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi agent ın bilgilerinin bulunduğu sayfa açılacaktır. Üst sekmede yer alan Test butonu ile agentın durumunu test edebiliriz.  Ayrıca bu ekran aracılığıyla agent ın adını, tanımlı olduğu host ve port bilgisine ulaşabiliriz.

 

ODI cloud control’ e eklenerek monitoring edile bilinir. Fakat bu işlem için extra lisans alınması gerekecektir.

Bir makalemin daha sonuna geldik. Esenle kalın..

 

About Kübra Hebeş

Bilgisayar Mühendisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *