Merhaba Değerli arkadaşlar uzun zamandan beridir yazı yazamıyordum.Bunun sebebiyse Sınav haftam ve bununla beraber çalıştığım şirketteki yapmam gereken projeyle uğraşmamdı..Hem sınavlarımın bitmesi hemde projemi tamamlamış olmam tekrardan yazı yazma hevesimi doruğa çıkarttı ve hemen yazmaya koyuldum. Yazı yazayım dedim ama ne yazayım diye düşündüm hemen ardından karar verdim ve son projemde kullandığım Windows servislerini yazmaya karar verdim.Haydi Bismillah……
Windows Servisleri nedir?
Windows Servisleri; Bilgisayar açıldığı andan itibaren arka planda koşan ,sistem kaynaklarını takip eden,Network ve Veritabanı olaylarını tutan ve yöneten bununla beraber kullanıcıyla arasında herhangi bir arayüz barındırmayan nesnelerdir.
Sistemde Koşan Windows Servislerini görmek için Bilgisayarım a gelip sağ tıkladıktan sonra gelen menüde Yönet (Manage) e tıkladığımızda karşımıza bir Bilgisayar Yönetimi adında bir pencere çıkacaktır Bu pencerenin alt menüsünden Hizmetler Ve Uygulamalara Tıklayıp Hizmetler bölümüne girdiğimizde karşımıza o an bilgisayarımızda koşan veya duran Servislerin bulunduğu aşağıdaki ekran gelecektir.
Windows Servislerinin iç yapısına yani mimarisine baktığımız zaman karşımıza şu yapılar çıkacaktır.
- Service Application (Hizmet Uygulaması)
- Service Controller Application (Hizmet Kontrol Uygulaması)
- Service Control Manager (Hizmet Kontrol Yöneticisi)
Bu yapılara kısaca değinmek gerekirse Service Application,Bir çok işlevsel windows servisini bünyesinde barındıran bir uygulama diyebiliriz.Service Controller Application sa Servislerin kontrollerini yapan gerektiğinde onlara yeni kaynaklar isteyen bir uygulamadır.Son olarak Service Control Manager ise Sistemdeki Servisleri kontrol eden bir yapıdır.
C# ile Windows Servisi yazabilmek için .Net Framework bizlere System.ServiceProcess NameSpace i sunmuştur ve bu Namespace kendi içinde bir çok metot barındırmaktadır.Bu metotlar Şunlardır.
- Create ( Oluşturmaki,Meydana Getirmek )
- İnstall ( Yapılan bir Windows Servisini Sisteme Yükleme )
- Implement (Yürütmek,İcra etmek)
- Control (Servisleri Kontrol Etme)
Genel olarak düşündüğümüzde bir Windows Servisi belirli bir işlevi yerine getirmek üzere öncellikle (Create) Oluşturulur.Ardından Normal Windows Masaüstü uygulamalarından farklı olarak oluşturduğumuz Windows Servislerini Sisteme (İnstall) yükleriz.
Sisteme Servisimizi yükledikten sonra bu servis tetiklendiği anda yani başladığı anda koşacak olan Fonksiyonlar icra edilir veya Servis durduğu anda içerisinde varsa Fonksiyonlar yine icra edilirler. Sisteme Yüklenen Servisleride hem Manuel olarak hemde Yapacağımız uygulamalarda kontrol edebiliriz.
Böylece Windows Servislerine giriş yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım bir sonraki Yazımda sizlerle Basit olarak C# ta windows Servisi oluşturup Sisteme Yüklemeyi ele alacağım Şimdilik Esen Kalın…!!!
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Abi senin blog bulunmaz nimet ya 🙂 eyvallah tum yazılım bilgileri için