Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere Oracle Veritabanına 10g versiyonuyla beraber gelen Automatic Storage Management ( ASM ) ı ve ASM disk operasyonlarını anlatıyor olacağım.
Oracle Veritabanı 10g versiyonuna kadar Verileri sadece File system dediğimiz işletim sistemi üstünde mount edilmiş herhangi bir disk üstünde tutuyordu. Dolayısıyla Oracle I/O işlemleri yaparken son söz ve işlem OS dediğimiz işletim sisteminde bitiyordu. Oracle açısından Merkezi bir storage yönetimi olmadığı için bazı sorunlar yaşanıyordu. Mesela birden çok mount point ( sunucuya takılmış fiziksel yada logic disk ) olduğu durumlarda Tablespace de yer olmasına karşın herhangi bir mount point dolduğu zaman DBA olarak bizlerin extra işlem yapması ( üstünde bulunan datafile ın autoextend özelliğini kapatma vs ) gerekiyordu.
Oracle ın getirdiği Automatic Storage Management özelliğiyle ise artık Oracle database inin Storage nın yönetimi de tamamen Oracle ın elinde. Bunun için kurulum yaparken Oracle database software kurulumundan önce ASM kurulumu yapıyor olmanız gerekmektedir. ASM de tıpkı Oracle database Instance sı gibi ayrı bir instance şeklindedir. ASM Instancesına bağlanıp sadece ASM ile alakalı olan Disk operasyonları vs yapılır. Database ile ilgili sorgular yada işlemler yapılamaz.
Bu arada 10g ile beraber Automatic Storage Management geldi dedik ancak bu File System de kullanım bitti anlamına gelmez tabiki. Oracle 10g,11g,12c ,18c ve hatta yeni çıkan Oracle 19c ile birlikte Storage ın yönetimini basite indirgemek için ASM kullanabileceğiniz gibi isterseniz eski tip File system de kullanabilirsiniz.
Peki neden Oracle Automatic Storage Management kullanayım ? Avantajları nelerdir derseniz aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Striping ( Dağıtma, Yayma ) dediğimiz ASM in en önemli özelliğidir. Bu özellik ile bir disk grubunda birden fazla disk var ise ASM datafile a gelen bir veriyi extent seviyesinde bu farklı disklere dağıtarak tutar. Örneğin bir disk grubunda 5 tane disk var ise ASM e gelen bir Veri extent seviyesinde bölünüp bu 5 diske dağıtılırdı yada yayılırdı. Aşağıdaki görselde bu dağıtma ve yayma işlemi güzel bir şekilde gösterilmiştir.
Eski tip File system modelinde ise gelen bir veri datafile bazında tutulduğu için hangi tablespace e kaydedilecekse o tablespace e ait datafile da tutulacağı için o datafile da T anında sadece 1 disk üstünde tutulur. Burda IO açısından ASM diskte tutup veriyi farklı disklerde yayılması extra performans anlamına gelmektedir.
Mirroring ( Yedekleme, Aynı anda başka bir diske de yazma ) dediğimiz özellik ASM in yine önemli özelliklerinden birisidir. Bu özellik ile disk bazında yedekleme yapılır yazma yapılırken aynı anda farklı bir yada iki diske daha kopyası aynı anda yazılır böylece ASM disk grubunda bir disk fail olduğu zaman bozulduğu zaman öbür disklerden devam edecektir.
Mirroring Oracle ASM ile yapılabileceği gibi Storage seviyesindede yapılır. Eğer Storage seviyesinde mirroring yapılmışsa Oracle ASM ile yapmaya gerek yoktur.
Oracle ASM de Disk grubundaki disk failure işlemlerine karşılık 3 tip Redundancy Modeli vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
- External Redundancy: Bu modelde hiçbir mirroring yoktur yani Oracle seviyesinde herhangi bir yedekli disk , failure disk grubu yoktur. Bu modeli genellikle Storage seviyesinde Mirroring yapıldığı durumlarda kullanma tavsiye edilir. Storage seviyesinde yapıldığı için tekrardan diski bölmeye gerek yoktur. Bu modelde disk %100 kullanılır, yani disk 1TB lık ise 1 TB kullanılabilir alan olur.
- Normal Redundancy: Bu modelde Oracle diski 2 ye böler ve aynı anda yazdığı her verinin bir kopyasınıda Failure group dediğimiz yedeklediği disklere yazar. Bu model çoğunlukla storage seviyesinde Raid yapılandırması yoksa tercih edilir. Exadata da eski modellerde tüm disk grupları yeni modellerde ise özellikle +RECOC1 disk grubu genellikle Normal Redundancy yapılır. Bu modelde örneğin disklerinizin boyutu 1 TB ise 2 ye bölüneceğinden kullanılabilir disk alanı 500GB a iner.
- High Redundancy: Bu modelde de Oracle diskleri 3 e böler yani aynı anda 3 failure group olmak zorundadır. High Redundancy de Veriler 3 farklı diskte aynı anda tutulduğu için disklerden 1 yada 2 tanesine de zarar gelse veri kaybı olmayacaktır. Bu modelde 1 TB total disk alanı 3 e bölüneceğinden 1 TB lık diskten ancak 330GB civarında kullanılabilir alan olacaktır. Exadata yeni versiyonlarda Oracle +DATAC1 disk grubunu High yapmayı öneriyor ve defaultta öyle kuruyor. Bu bize extra yedeklilik sağlamaktadır.
Rebalance: Oracle ASM in bir diğer özelliklerinden birisi disk grup içerisinde verileri Rebalance yapmasıdır. Bu özellik ile verileri tüm disklere hemen hemen eşit olarak dağıtır böylece disklerde veriler eşit olarak dağılır bir diskte çok veri birinde az veri olmayacaktır. Balanced disklere erişim ve performanstada kazanç vardır. ASM Disk grubuna yeni bir disk eklendiği yada çıkarıldığı zaman Rebalance özelliği devreye girer ve datalar eşit olarak dağıtılmaya başlanır.
Oracle ASM kullanıldığında datafile lara ve redologlara otomatik isim verir. Örneğin tablespace e herhangi bir datafile eklenirken file systemde bütün path ve datafile ismi verilirken ASM de verilmez sadece Disk grup ismi belirtilir.
-- ASM kullanılan ortamda DEVECI tablespace sine datafile eklenirken aşağıdaki gibi sadece disk grup adı yazılır. ALTER TABLESPACE DEVECI ADD DATAFILE '+DATA' SIZE 10M AUTOEXTEND ON NEXT 1024M MAXSIZE UNLIMITED; -- Filesystem kullanılan ortamda DEVECI tablespace sine datafile eklenirken aşağıdaki gibi tüm dosya adı ve locationı yazılmak zorundadır. ALTER TABLESPACE MEHMET ADD DATAFILE '/oracle/oradata/MEHMET/deveci01.dbf' SIZE 10M AUTOEXTEND ON NEXT 1024M MAXSIZE UNLIMITED;
Böylece bu yazınında sonuna gelmiş bulunmaktayım bir sonraki yazıda Oracle ASM e devam ediyor olacağım.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Hi there, I discovered your blog by way of Google whilst searching for a comparable topic, your website came up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.