Merhaba arkadaşlar bu gün ki makalem de buton ve imageview komponentleri nin uygulamada hangi amaç ile kulanıldıklarına ve xml kodlamalarına değineceğim.
Bir önceki yazımda textview ve edittext komponentlerine değinmiştim, öncelikle okumadıysanız onu okumanızı tavsiye ederim.
android-programlama-textview-edittext
Login sayfası üzerinden gidecek olursak, kullanıcı edittext ler aracılığı ile kullanıcı adını ve şifresini girdiğinde, girilen şifrenin doğrulugunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu sonuca göre ya kullanıcı uygulamaya login olup verilere erişecek veya yanlış şifre hatası alıp uygulamamaya login olamicak. Bu yüzden bu kontrol mekanizmasının dogru çalışması çok önemlidir.
Bu kontrol yapısının dogru çalışması kadar ne zaman çalışacağı da önemlidir. İşte buton aracılığı ile kullanıcı, doldurması gereken alanları doldurduğunu uygulamaya bildirir. Ve bütün işlemlere bu andan sonra başlanır.
<RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" android:orientation="vertical" > <Button android:id="@+id/button_id" android:layout_centerInParent="true" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:text="Giriş Yap" /> </RelativeLayout>
Bütün komponentlerin ortak özelliği olan height, weight ve id değişkenleri tanımlanır. Bundan sonraki özelliklerin set edilmesi tamamen sayfanın tasarımına yöneliktir. Örneğin benim tasarımım da buton en alta ve ortadadır. Rengi yeşil ve üzerindeki yazının rengi siyahtır. Ama sizin tasarımınız da buton textview in 20 dp lik kadar altındadır. Sağdan ve soldan 40 dp lik marginler vardır. Rengi mor ve text color ı beyazdır.
Gördüğünüz gibi set edeceğimiz özellikler tamamen tasarıma bağlıdır. Örneğimiz de android:layout_centerInParent=”True” özelliği ile butonun sayfanın tam ortasında olmasını sağladık.
Uygulamamızın da bazen resimler göstermemiz gerekebilir. Bu durumlarda uygulamamız da imageview komponentini kullanmamız gerekmektedir. Yine login sayfasından gidecek olursak. Sayfanın en üstünde uygulamanın logusunun görünmesini istiyorsak, bunu imageview ile sağlarız. Öncelikle xml kodumuza imageview ı ekleyip background image özelliğini istediğimiz image in yolunu vererek set ediyoruz. Yine bu komponentin yükseklik ve genişlik değerlerini istediğimiz gibi ayarlaya biliriz. Tasarımsal olarak margin ve pading özelliklerini ayarlayabiliriz.
RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" > <ImageView android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_centerInParent="true" android:src="@mipmap/ic_launcher" /> </RelativeLayout>
Örneğimiz inceleyecek olursak android:src=”@mipmap/ic_launcher sayesinde mipmap klasörünün altında bulunan ic_launcher image i image in backgroundu olarak ayarlanır.
Bir makalenin daha sonuna geldik, esenle kalın..