Giriş
Teknolojinin akıl almaz bir şekilde ilerlemesi sonucu birçok işlem paralel olarak hesaplanmaya ihtiyaç duyar. Özellikle biyolojik ve kimyasal çalışmalar gibi bilimsel çalışmalarda sıralı işlem yapan bilgisayarlar kullanıldığında günlerce bazen ise yıllarca hesaplanabilen işlemler için özel bilgisayarlar üretilmiştir.
Bu bilgisayarlara genel olarak süper bilgisayarlar denir. Özel tasarlanmış bu bilgisayarlar paralel olarak verileri etkin ve çok hızlı bir şekilde hesaplayabilmekte ve bunları çok kısa süre içerisinde tamamlamaktadır.
Paralel bilgisayarlar, birden fazla çekirdek içerisine yerleştirilen çoklu işlemciler ile oluşturulmuştur. Ve bu sistemler aynı anda işlendiği zaman paralelizm elde edilmektedir. Günümüzde özel ve Askeri amaçlar için birçok Süper bilgisayar üretilmiştir.
Bu yazımda 2010 yılında dünyada en hızlı bilgisayarı olarak kabul edilen Tianhe -1A anlatacağım. Aşağıda bu bilgisayarın bir görünümü verilmiştir.
Tianhe -1A
Tianhe -1A, Çin’de bulunan The National Center For Supercomputers şirketi tarafından 2010 yılının başlarında ortaya çıkarılmış bir süper bilgisayardır. Tianhe -1A, 2010 kasım ayında Top-500 tarafından dünyanın en hızlı ve en güçlü paralel işlem yapan bilgisayarı seçilmiştir.
Bu adımla Çin, Amerika’yla birlikte petaFlop seviyede Süper bilgisayar üreten ikinci ülke olmuş oldu.
Yetkililerin bildirdiklerine göre bu bilgisayar yapısındaki mükemmel paralelizm dizaynı sayesinde saniyede 1 katrilyondan fazla hesaplama yapabiliyor. Ayrıca kişisel bir bilgisayarın 160 yıl hiç durmadan çalışarak yapabileceği bir işlemi bu bilgisayarın 1 günde yapabileceği belirtiliyor.
Bu süper bilgisayar Çok güçlü Intel işlemcileri ve Yüksek hızlı NVidia nın Grafik işlemcileri sayesinde belli bir anda çok yüksek hızda işlem yapma kapasitesine sahiptir. Şekil -1 de Tianhe -1A nın diğer süper bilgisayarlara göre performansları verilmiştir.
Şekil-1:Dünyaca ünlü Süper bilgisayarların Tianhe -1A ya göre Performansları
Tianhe -1A süper bilgisayarı bir çok süper bilgisayar gibi işletim sistemi olarak Linux işletim sistemini kullanmaktadır. Bu bilgisayarın toplam disk kapasitesi 2 Petabytedır. Disk ise Lustre clustered file system dosya sistemiyle oluşturulmuştur.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri