Unity ile Oyun Programlamaya Giriş

Unity,Gerçek zamanlı 3d animasyonları içinde barındıran ve kullanıcıya etkileşimli içerikler sunan birleşik ve yaratıcı bir oyun motorudur.Unity editörü Windows ve Mac OS X üzerinde çalışabilen bir yapıya sahiptir.

Unity de Masaüstü oyunlarla beraber Cep telefonlarında ve İnternet platformunda çalışan oyunlarda tasarlanabilmektedir.

Unity Oyun Motoruna giriş ve Alan tasarlama

Unity de oyun tasarlamak için Unity oyun motorunu çalıştırdıktan sonra File menüsünde New Project sekmesine tıklanır.Gelen menü kullanıcıya oyunu tasarlayacak bir platform sunar.Bu platform içerisinde oyun için bir alan oluşturulur.

Bunun için Terrain Menüsünden Create Terrain e tıklanır ve Oyun için Unity bir Terrain yani bir arazi  sunacaktır. Aşağıda bunun bir örneği verilmiştir.

 

 

Yukarıdaki resimde Unity oyun motorunda bir oyunu tasarlamak için oluşturulan bir terrain (Arazi) gösterilmiştir. Bu arazi üzerinde işlemler yapmak için ekranın üstündeki menüden ve bir alt katmandaki alandan faydalanılır. Şimdi bu menüde önemli olan şeyleri görsel olarak tanıtacağım.

Şekil –1

Şekil –1 de soldan başlanarak el hareketiyle seçilen bir nesnenin konumu ayarlanır. İkinci sırada ki Artı işaretiyle nesnenin yeri ayarlanmakta 3.sıradaki tuşla da nesnenin açısı değiştirilmekte son olarak 4.tuşla da cismin büyüklüğü ayarlanabilmektedir.

Şekil-2

Şekil-2 de menüden GameObject e tıkladığımızda oyun içerisinde bize lazım olacak bazı nesneleri oluşturmamız için bazı yapılar sunar. Bunlardan bazıları şunlardır.

  • Küp
  • Küre
  • Noktasal ışık kaynağı
  • Silindir

Bu yapıları projede kullanarak bunlardan çeşitli şekille yada cisimler elde edilebilir.

Şekil-3

Şekil-3 de Component menüsünden oyun içerisinde kullanılacak olan bileşenler ve bunlar için çeşitli ayarlar yapılabilir. Bunlardan Mesh ile oyun içerisinde istendiğinde kurulacak herhangi bir ağ için çeşitli özellikler sunar. Physics le herhangi bir nesnenin fiziksel özellikleri ve çarpışma testleri kontrol edilir.

Şekil-4

Şekil-4 de Terrain menüsüyle Terrain (Arazi) için çeşitli ayarlar ve eklentiler yapılabilir.

Şekil-5

Şekil -5 le cisimlere 3 boyutlu olarak her açıdan bakılabilir. Cisme sağdan soldan alttan üstten her türlü açıyla bakılabilir. Böylece oluşturduğumuz cisimlerle onlara ait fonksiyonların tam icra edilebilmesi için konumlarının tam olması sağlanır.Bunun için her cisme ait farklı açılardan bakarak test edilebilir.

 

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

5 comments

  1. iyi günler dersinizi çok beğendim bende büyüyünce bilgisayar mühendisi olacam

  2. Abi ben çok büyük bi oyun yapmak istiyorum bende Unreal Development kit var hangisini tercih edersin ?

    bide bildiğin sağlam UDK dersleri varmıdır ??

    • BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

      Ya ben Unity kullandım onun dışındakilerle pek ilgilenmedim diğer oyun motorları zaten yazımda var onları bir incele… ama unity tavsiye ederim yani…

  3. Kardeşim bilgisayar muhendisliginde mi bunlar öğretiliyor yoksa senin çabanın mi? Benim bildiğim: muhendislikte c c++ c# java dersleri falan veriliyor, yanılıyor muyum? Eğer senin cabanlaysa animasyon yapımı karakter modelleme ve ya oyun yapimi, bunlar için gidilecek üniversite bölümü nedir?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *