Site icon IT Tutorial

Temel Linux Dersleri – 4 Users & Groups

Merhabalar, Linux yazılarına devam ediyoruz bir önceki yazıda çok önemli bir konu olan editörleri incelemiştik bu yazıda ise Kullanıcı ve Gruplara bakacağız.

Bir önceki yazıyı okumayanlar buradan ulaşabilirler

 

Linux işletim sisteminde oturum açarken, bir dosyayı kullanırken(okuma,yazma vs), bir program yüklerkenki işlemlerimizi kullanıcılar ile gerçekleştiririz.

Örnek vericek olursak bilgisayarı yeni açtığımızda oturum açmamız için bir kullanıcı ve parola ister, oturum açtıktan sonra (login) gerçekleştireceğimiz işlemleri o kullanıcı üzerinden yapabiliriz (kullanıcı değiştirmemek hariciyle) .

Resimde sol tarafta görülen root root yazan kısım bizim bu yazıda ki ana konumuz.

Soldan başlayarak ilk root veya oracle yazan kısım bizim kullanıcımız diğer root veya oinstall yazan kısım bağlı olduğu grup.

Örneğin /src klasörünün sahibini ve bağlı olduğu grubu inceleyelim. Dizin sahibi root ve bağlı olduğu grup’da root. Dizin, işletim sistemi kurulurken otomatik oluştuğunu biliyoruz bu yüzden dizini oluşturan root kullanıcısıdır. Örneğin oracle kullanıcısı ile login olduğumuzda ve ardından bir dosya oluşturduğumuzda sahibi oracle olacaktır.

 

Görüldüğü gibi oracle kullanıcısı ile aktif iken bir dizin oluşturduğumuzda dizin sahibi o sırada dizini oluşturan aktif kullanıcı olur.

Sistemdeki Kullanıcılar ve Gruplar:

İşletim sistemimizde aynı anda birden fazla kullanıcı login olabilir bu kullanıcılar ne zaman aktif olduklarını

last

komutu ile sorgulayabiliriz.

Sistemdeki tüm kullanıcı ve grupları /etc/group ile sistemdeki grupları /etc/passwd ile kullanıcıları görebiliriz.

Kullanıcı şifreleri /etc/shadows altında saklanır ancak bu şifreler hash’li olduğu için terminal üzerinden veya bir editör üzerinden anlam ifade etmezler işletim sistemi oturum açarken veya şifre gerektiğinde kendisi şifreyi çözer ve karşılaştırır.

Bu yazıyı burada keselim bir sonraki yazıda kullanıcı ve grup izinlerini değiştirmeye bakacağız,

Görüşmek üzere..

 

 

Exit mobile version