Site icon IT Tutorial

Temel Linux Dersleri -3 Text Editors

Merhaba, dosya ve dizin mimarisi konusunu bitirdiğimize göre Editörler konusuna başlayabiliriz.

Bu konu oldukça önemli çünkü Linux sistemimize terminal aracılığıyla erişiyor olacağımız için bir dosyayı okumak ve içini düzenlemek için notepad gibi GUI yardımıyla düzenlemeler yapamayacağız. Bu yüzden Editörler’i iyi tanımak kısa yolları ve kurallarını tanımak işimizi kolaylaştıracaktır.

VIM :

En sık tercih edilen ve sade bir yapı sunan editörümüzdür. Bir dosyanın içine yazmak istediğimizde(veya düzenlemek) kullanabileceğimiz bir editördür. Örnek üzerinden ilerlemek en faydalısı olacaktır.

Bir dosya oluşturup incelemeye başlayalım, eğer hali hazırda bir dosyanız yoksa oluşturmak için touch komutunu kullanabilirsiniz veya olmayan bir dosyayı direk içine girerek sonradan da oluşturabilirsiniz.

vim test.sh

Bu komut ile test.sh dosyasını düzenlemek için içine girdik

Bizi ilk önce bu şekilde bir ekran karşılıyor, dosyamızın içine bir takım notlar veya komutlar yazmak için öncelikle i-I tuşuna basmalıyız. Bu edit anlamına gelmekte.

En altta görüldüğü gibi INSERT(YAZMA) modu açılmış durumda artık istediğimiz gibi düzenleyebiliriz.

Dosyadan çıkmak için öncelikle ESC tuşuna basmalıyız ardından “:” basıyoruz. Ardından dosyadan kaydedip mi çıkacağız yoksa kaydetmeyip mi çıkacağız sorusunu düşünmeliyiz?

Eğer kaydediceksek, wq yazıp ardından enter tuşuna basabiliriz. Böylece içine yazdıklarımız kaydedilecektir.

Eğer kaydetmeden çıkacaksak q veya q! yazıp enter tuşuna basarak kaydetmeden çıkabiliriz.

Editör’ün özelliklerini incelemeye devam edeceğiz ancak özellikler fazla olduğu için yazıyı uzatıp sizleri sıkmamak adına PDF şeklinde paylaşıyorum, bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Belge 2

Exit mobile version