Site icon IT Tutorial

SQL Server da Index Kavramı ve Kullanımı -2

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere SQL Server 2008 Management Studio tool unu kullanarak Index oluşturmayı anlatacağım. Index hakkında detaylı bilgi için önceki yazımı okumanızı tavsiye ederim. O yazıda Index kavramının ne olduğunu örneklerle açıklamış ve Index in nasıl çalıştığını göstermiştim. Bu yazıyı okumadan önce eğer Index hakkında bilginiz yok ise lütfen belirttiğim yazıyı okuyunuz.

 

Bu yazıyı Database adminlerinden ziyade Yazılımcı arkadaşlara yada SQL Server a yeni Geçmiş T-SQL i bilmeyenler için yazdım. Şimdi adım adım SQL Server 2008 Management Studio toolunu kullanarak Örnek bir tablo oluşturup bu tablo üzerinde herhangi bir column üzerinde Index oluşturmayı göstereceğim. Burda her zaman ki gibi AdventureWorks database ini kullanacağım. Aşağıdaki gibi öncellikle SQL Server Management Studio yu açıp Test instance ıma bağlanıyorum.

Bundan sonra test olması itibariyle AdventureWorks database inde DBO şeması altında IndexDeneme diye bir tabloyu oluşturuyorum. Aşağıda bunun yapılışı 2 adımda olup resimde birleştirilerek gösterilmiştir.

Yukarıda ilk adımda AdventureWorks database inin altında Tables menüsünün üstüne Sağ tıklayıp 1 nolu tarafta da göründüğü gibi New Table diyoruz ardından 2 nolu kısımda görünen ekran gelecek ve buradan da tek tek tablonun column larını ekleyip type larını ayarlıyoruz. En son tablo tamamlandığında Ctrl-S deyip kaydetmeye çalıştığımızda yine 2 nolu kısımda ki gibi tablonun adının girilmesini SQL Server isteyecek bunu da girip OK dediğimizde AdventureWorks veritabanında DBO şeması altında IndexDeneme adında bir tablomuz olacak.

Bu adımdan sonra Şimdi Tables Sekmesi altında oluşturduğumuz IndexDeneme tablosunu bulup burda + sekmesini tıklayıp Indexes sekmesine sağ tıklayıp New Index deyip aşağıdaki görüntüdeki gibi Index oluşturmaya çalışıyoruz.

Bu yazımda sizlere Clustered Index oluşturmayı göstereceğim için aşağıda görüntüde görüldüğü gibi Index Type ını Clustered olarak seçiyorum. Index name olarak ta ClusteredIndexDeneme olarak belirliyorum. Bir tabloda Sadece ve sadece 1 tane Clustered Index oluşturulabilir ancak Non Clustered Index ten çok sayıda oluşturulabilir. Bende bu tabloda Id column unu Clustered Index için seçeceğim. Aşağıda görüntüde ki gibi ADD diyerek Clustered Index e Id Column unu ekliyorum.


Index in adını, Typeını ve Columnunu belirledikten sonra şimdi Index e ait diğer opsiyonlara bakıyoruz. Options kısmı aşağıdaki gibidir.

Yukarıda da görüldüğü gibi Options kısmından Fill factor un set edilmesinden Index in çalışacağı maksimum paralellik derecesinin belirtilmesine kadar yada Index kullanılırken Page lock ları yada Row lock ların kullanılıp kullanılmadığını belirtildiği bir kısımdır. Şimdi diğer opsiyonlara bakalım. Sol taraftaki menüden aşağıya doğru bakıyoruz. Included Columns sekmesini Clustered Index oluştururken kullanamayacağımız için ona bakmıyoruz şuanda. Included column özelliği sadece Non Clustered Index lerde kullanılan bir özelliktir. Storage kısmı aşağıdaki gibidir.

Yukarıda görülen storage kısmında oluşturulacak olan Index in depolanacağı Filestream in seçildiği belirlendiği bir kısımdır. Aynı şekilde eğer tablonuz Partition yapısına sahipse yada tablo Compression olmuşsa bunlarda bu kısımda belirtilir. Bu belirtilen Opsiyonlar en çok kullanılan opsiyonlardır bunların içinden bahsedip de anlatmadığım kısımları ilerleyen yazılarda derinlemesine bahsedeceğim. Index için opsiyonlar belirtildikten sonra bu opsiyonlarında içerdiği Index in create scriptini üst taraftan Script kısmından oluşturup execute ettikten sonra Index imiz başarıyla oluşacaktır.

Index scriptini çalıştırdıktan sonra aşağıda görüntüde görüldüğü gibi IndexDeneme Tablosunun altında Indexes kısmının altında ClusteredIndexDeneme adında Clustered Index in oluştuğunu görüyoruz.

Böylece bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle Esen Kalın…

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var mehmet.deveci@gridgroup.com.tr adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

Exit mobile version