Site icon IT Tutorial

Physically Architecture – ODI Dersleri 2

Merhaba arkadaşlar, bu gün ki makalemiz de ODI de physical şema nasıl tanımlanır ve hangi amaçlar için kullanılır ı göreceğiz.

Öncelikle odi ye giriş yaptığımız makale olan  Agent & Repository – ODI Dersleri 1 makalesini okumadıysanız onu okumanızı tavsiye ederim. Makaleye buradan erişebilirsiniz.

ODI üzerinde işlem yapılmak istenilen database in öncelikle connection bilgilerinin Topology üzerinden tanımlanması gerekmektedir. Bu tanımı yapılmamış database ler hiçbir şekilde odi de kullanılamazlar. Database ler bir defa Topology e tanımlanır ve daha sonra ki bütün işlemler bu tanım üzerinden gerçekleştirilir.

ODI  MongoDb, PostgreSql, XML, Mysql, oracle gibi bir çok farklı teknolojinin kullanılmasına olanak sağlar.

Database’ in connection bilgilerinin ODI ye tanımlanması 2 adımdan gerçekleşir. Bunların ilki physical şemanın tanımlanması, ikinci adım ise Logical şemanın tanımlanıp physical şema ile bağlantılarının ayarlanmasıdır.

Physical şema tanımlanmasında database in fiziksel adresinin tanımlanması yapılır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde örnek bir Physical şema tanımlanması görülmektedir.

Bu ekran üzerinden yola çıkarak tanımlamanın nasıl olacağından bahsetmek istiyorum. Ekranda sol tarafta gördüğünüz ilk 2 sekme üzerinde tanımlamalar yapılmaktadır. Definition kısmında pyhsical şemanın adını ve database e connect olacak kullanıcının bilgilerini girmemiz gerekmektedir. İkinci sekme olan JDBC sayfasında ise database in connectionString’inin tanımlanması gerekmektedir. Örnek bir JDBC connectionString tanımı aşağıdaki gibidir.

 

jdbc:oracle:thin:@10.15.1.10:1521/Orcl


Bütün tanımlamaları yaptıktan sonra ODI studio da sol üste bulunan save butonu ile yaptığımız değişiklikleri kaydediyoruz. Sonra Test connection diyerek db ile odi arasındaki connection test edilmesi gerekmektedir. Test başarılı oldu ise işlemlere devam edebiliriz.

Database in connection bilgilerini tanımladıktan sonra , sağ tıkla new physical şema diyerek database den erişmek istediğimiz şemanın  bilgilerini tanımlıyoruz.  Örnek pyshical şema tanımlanması aşağıdaki gibidir. Erişilmek istenilen şemanın adı Schema kısmına, yapılacak work işlemlerinin tablolarının tutulacağı şemanın bilgisi ise Work shema kısmına yazılması gerekmektedir. Erişilmek istenilen her şema için bu tanımın yapılması gerekmektedir.

 

Bu işlemlerden sonra physical şema tanımlamasını yapmış olduk. Sonraki adım Logical şema tanımlamasıdır. Bu konuya bir sonraki makalemde değineceğim.  Takipte kalıp bu makaleye de erişebilirsiniz.

Esenle kalın..

Exit mobile version