Merhaba,
Bu yazımda sizlere Oracle linux işletim sisteminin en son versiyonu olan 6.4 versiyonunun sanal makina üzerinde kurulumunu anlatacağım. Oracle Linux 6.4 kurulum dosyalarını bu linkten indirebilirsiniz.
Oracle linux 6.4 kurulumunu VMware sanal bilgisayarı üzerinde gerçekleştireceğim. Kurulumu adım adım numaralandırdım şimdi kuruluma geçelim. Kurulum dosyalarını yukardaki linkten indirdikten sonra aşağıdaki adımlara başlıyoruz.
1.Adım: WMware player üzerinde aşağıdaki gibi Create a New Virtual Machine sekmesini tıklayıp devam ediyoruz.
2.Adım: Bu adımda kurulum dosyamızın ilgili dosyasını aşağıdaki gibi gösterip Next deyip ilerliyoruz.
3.Adım: Bu adımda kuracağımız Virtual makinenin adını ve kurulumun olacağı location ı belirledikten sonra Next deyip ilerliyoruz.
4.Adım:Bu adımda sanal makinanın kullanacağı disk boyutunu 30 GB olarak belirleyip aşağıda da sanal makina dosyalarının tek bir dosyada tutulması yerine çoklu dosyaya ayrılıp saklanmasını işaretleyip Next deyip devam ediyoruz.
5.Adım: Bu adımda sanal makinayı kurmadan önce son defa hardware i kontrol etmek üzere Customize Hardware butonuna tıklıyorum.
6.Adım: Bu adımda Sanal makina için 1 GB memory alanı belirledim siz minimum 512 mb verebilirsiniz tavsiye edilen ise 1gb memory dir. Sol köşedeki diğer hardware lerden ekleyip çıkarmak istediklerinizi sol tarafta belirleyebilirsiniz. İlgili hardware leri belirledikten sonra Close butonuna tıklayıp sanal makinanın kurulumuna başlıyoruz.
7.Adım: Bu adımda ilk seçeneği işaretleyip ilerliyoruz.
8.Adım:Bu adımda bu kurulum işlemini test etmek için onay istiyor Skip deyip geçiyoruz.
9.Adım: Bu adımda Next deyip ilerliyoruz.
10.Adım:Bu adımda sanal makina kurulduktan sonra kullanılacak olan tuş takımı kümesini Türkçe olarak işaretleyip Next deyip ilerliyoruz.
11.Adım: Bu adımda sanal sunucunun kurulacağı ve kullanacağı disk yapısını Basic olarak seçip devam ediyoruz.
12.Adım: Bu adımda Storage device uyarısına Yes, discard any data butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
13.Adım:Bu adımda sanal sunucunun hostname ini belirleyip Network ayarlarını belirlemek üzere Configure Network butonuna tıklayıp Network u konfigüre ediyorum.
14.Adım: Bu adımda ilgili network kartını seçip Edit butonuna tıklıyoruz.
15.Adım: Gelen ekranda IPv4 tabından Method umuzu Manual seçip Add butonuna tıklayıp IP adresini,Netmask ı ve Gateway ini aşağıdaki gibi belirleyip Apply butonuna basıp devam ediyoruz.
16.Adım: Bu adımda bölgemizi istanbul olarak belirleyip ilerliyoruz.
17.Adım:Bu adımda linux işletim sistemlerinin en yetkili user ı olan root user ının password unu belirleyip Next diyoruz gelen uyarıda da Use Anyway butonuna tıklayıp ilerliyoruz.
18.Adım: Bu adımda kurulumun tipini seçiyoruz Create Custom Layout sekmesini işaretliyoruz. Use all space sekmesini işaretlediğimiz takdirde kurulum yapılacak diskin tamamını temizler biz kurulum yapılacak diske dokunulmadan sadece kendimiz için ayrılan partition ı konfigüre etmek istiyoruz bu yüzden Create Custom Layout u işaretledim ve Next deyip ilerliyorum.
19.Adım: Bu adımda sanal sunucu için seçtiğim alan üzerinde işletim sistemi için gerekli dizinleri ve partition ları Create butonuna tıklayıp oluşturuyorum.
20.Adım: Bu adımda oluşturulacak partition ın yapısını standard partition olarak seçip Create deyip aşağıdaki adımlara geçiyoruz.
21.Adım: Bu adımda Mount point i açılan listeden /tmp, /boot ve / root dizini olarak seçip OK butonuna tıklıyorum her biri için ayrı ayrı göstermeyip 1 ini gösterip ilerliyorum.
22.Adım: Bu adımda tüm dizinleri, partition ları oluşturduk Next deyip ilerliyoruz.
23.Adım: Bu adımda seçtiğimiz partition ın kurulumdan önce formatlanmasını soruyo Format butonuna tıklayıp ilerliyoruz.
24.Adım: Bu adımda da önceki adımı tekrar teyit ediyor belirlediğimiz partition daki dataların silineceğini söylüyor bende ilgili kısımlar boş olduğu için Write changes to disk butonuna tıklayıp devam ediyorum.
25.Adım: Bu adımda belirtilen kısma işletim sistemine abit boot dosyalarının kurulacağını belirtiyor değişiklik yapmayacağım bu yüzden Next deyip devam ediyorum.
26.Adım:Bu adımda kurulacak sunucunun ne tip bir sunucu olacağını listeden seçiyoruz ben Basic Server olarak seçtim siz işlevinize göre Database server yada Web server yada diğer seçenekleride seçebilirsiniz, ayrıca alt kısımda da oracle linux yazılımı için istediğiniz başka özellikleri seçebilirsiniz diyor ben sadece Oracle Linux Server seçiyorum ayrıca kurulacak işletim sistemi için gerekli programları ve rpm paketlerini de eklemek için Customize Now ibaresini seçerek gerekli diğer eklenti ve paketleri de seçeceğim bunun için Next deyip ilerliyoruz.
27.Adım:Bu adımda Base System kısmında Compatibility Libraries kutucuğunu ve Desktops sekmesinde ise ekrandaki kutucukları işaretleyip Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
28.Adım: Bu adımda Oracle linux kurulumu tamamlanmış ve artık kurulan işletim sistemini Reboot edip sistemi kullanmaya başlayacağız. Reboot butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
29.Adım: Bu adıma Forward butonuna tıklayıp ilerliyoruz.
30.Adım: Bu adımda Oracle ın lisans sözleşmesini kabul ettiğinize dair aşağıdaki kutucuğu işaretleyip kuruluma devam ediyoruz.
31.Adım: Bu adımda Forward butonuna tıklayıp Reboot işlemine devam ediyoruz.
32.Adım:Bu adımda root kullanıcısı dışında bir kullanıcı oluşturmamızı istiyor oracle kullanıcısını oluşturup ilerliyoruz.
33.Adım: Bu adımda tarih ayarlarını belirtip Forward deyip ilerliyoruz.
34.Adım: Bu adım kernel ın crash olması ile ilgili bir ayardır buna dokunmayıp Finish butonuna tıklayıp reboot işlemimizi tamamlıyoruz.
35.Adım: Bu adımda Reboot işlemi tamamlandı kurulan sunucuya login oluyoruz.
Böylece aşağıda görüldüğü gibi virtual makine de Oracle linux 6.4 işletim sisteminin kurulumu tamamlanmıştır.
Böylece bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım şimdilik Esen kalın.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
Paylaşım için teşekkürler.
Eğer oracle linux un üzerine database kurulacaksa, tmp in 200mb olması sorun yaratacaktır. En az 500 mb available yere ihtiyaç var. Ben 1024mb olarak kurdum.
Ben teşekkür ederim ekstra bilgilendirme için. Dediğinizde haklısınız TMP alanı gerek database için gerekse çalıştırılacak bir uygulama için büyük tutmak lazım ancak benim kurduğum bilgisayarda çok çok az yer olduğu için gıdım gıdım alan verdim.