Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımda Exadata yı anlatmaya devam edeceğim. Son yazımda Storage Server a giriş yapmıştım bu yazıda Storage Server da Cell Server, Fiziksel, sanal ve asm disk operasyonlarını anlatacağım.
Cell Server daki Tüm operasyonları CellCLI ile yaptığımızı önceki yazıda bahsetmiştim. Her bir Cell Server ın durumu ve özelliklerini aşağıdaki gibi sorgulayabilirsiniz.
Cell Servisleri işletim sistemi üstünde Cell Daemon (Celld) olarak bilinir. Bu servis ayaktaysa Cell Server ve Cell in sihirli özellikleri de ayakta demektir. Ayakta değilse sadece Fiziksel Server çalışıyor demektir. Bu servisin durumuna aşağıdaki gibi bakılır istenildiğinde ( genelde Exadata Restart işleminde yapılır ) stop start edilir.
Yukardaki ekran görüntüsünden de görüldüğü gibi Cell Daemon (Celld) durdurulduğu zaman Cellcli içinde hiçbir işlem yapılamamaktadır. Kısaca Cell Server offline durumda demektir. Tekrar ayağa kaldırdığımız zaman aşağıda görüleceği üzere tekrar işlem yapılabilmekte ve cell diskler sorgulanabilmektedir.
Cell in hepsini değilde belli servislerini aşağıdaki komutla kapatıp açabiliriz
CellCLI> alter cell shutdown|start|start services MS|RS|CELLSRV|ALL
Hatırlanacağı gibi her bir Cell diski eşit büyüklükteki 12 diskten oluşmaktaydı.
İlk 2 Disk ( LUN ) de Exadata Software i ve OS için kullanılır bu yüzden ilk 2 lun Sistem LUN u olarak bilinir. Lun ları listeleyip detaylarına aşağıdaki gibi bakabilirsiniz.
İlk 2 lun un isSystemLun özelliği yukarda görüldüğü gibi TRUE sonrakiler FALSE, yani ilk 2 lun system için ayrılmış diğerleri userlar için ayrılmıştır.
Storage Cell üzerinde ki file system yapısı aşağıdaki gibidir. Her bir partition ın ne işe yaradığına bakalım.
- /dev/md5 ve /dev/md6 sistem partitionları OS imajını içeren root partitionlardır.
- /dev/md6 ve /dev/md8 exadata software ini içerir.
- /dev/md4 boot imajını içerir
- /dev/md11 crash ve log dosyalarını tutar
T anında herhangi bir cell de en fazla 4 md partition ı mount olabilir.
Her bir fiziksel diski Exadatada genel itibariyle aşağıdaki gibi kullanılır. En iç kısmı OS partition yada DBFS sonra RECO en dışta da DATA kısmı gelir çünkü fiziksel disklerin en hızlı kısmı en dış kısmıdır bu yüzden böyle bir ayrıma gidilir.
Bu 12 fiziksel disk 12 tane Lun olarak Storage server a map edilip daha sonra her bir Lun Cell disk olarak Cell (Storage) server da kullanılır. Aşağıdaki görsel bu yapıyı çok iyi özetlemektedir.
Temel olarak Fiziksel Diskler Cell üzerindeki asıl disklerdir ve Cell lere Map edilir. Her bir Cell Disk ise bir lun dan oluşturulmaktadır. Her bir Cell disk ise bir veya birden fazla Grid Diski olarak parçalanabilir.
Her bir Grid diski ise ASM Diskgrubunda kullanılabilmeye uygun disklerdir. Bu konfigürasyon ilk Exadata makinesinin kurulumu sırasında yapılır. Daha sonrasında da örneklerde yapacağım gibi bu konfigürasyonlar isteğe bağlı olarak yada herhangi bir fiziksel disk sorunu sonrasında değiştirilebilir.
Fiziksel Disk, Lun, Cell Disk ve Grid diski anlamak için üstteki şeklin dışında komutla örnek üstünden gösterelim. Her bir Cell Server üstünde aşağıda görüldüğü gibi 12 tane Fiziksel Disk ve buna bağlı 12 Tane lun Bulunmaktadır. Görüntüdeki Flash diskler ve lunlar daha sonra açıklanacaktır.
Bu 12 Fiziksel disk ve 12 luna karşılık Cell Server da 12 tane aşağıda görüldüğü gibi Cell Disk karşılık düşer.
12 tane Cell diske karşılıkta üstte de bahsettiğim gibi birden fazla Grid disk e bölünebilmektedir. Burda 36 tane yapılmış siz daha çok yada daha az yapabilirsiniz.
Bu 36 tane Grid Diskler ASM (Automatic Storage Management) e direk eklenen ASM Diskler olarak geçmektedir.Herbir ASM diskle (Grid Disk) bir disk group oluşturabilir yada var olan bir disk gruba bu diski ekleyebilirsiniz.
Böylece bu yazının da sonuna gelmiş bulunmaktayım bir sonraki yazıda giriş yaptığımız Cell Server ve disk kavramlarını daha detaylı irdeliyor olacağız. Esenle kalın.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri