Merhaba Arkadaşlar,
Bu ve bundan sonraki bir kaç makalemde sizlere Oracle ın sihirli makinesi olan Exadata yı anlatacağım.
Exadata ile ilgili diğer yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://ittutorial.org/2018/03/23/oracle-exadata-database-machine-2/
https://ittutorial.org/2018/03/27/oracle-exadata-database-machine-3/
https://ittutorial.org/2018/04/01/oracle-exadata-database-machine-4/
https://ittutorial.org/2018/04/04/oracle-exadata-database-machine-5/
https://ittutorial.org/2018/04/08/oracle-exadata-database-machine-6/
https://ittutorial.org/2018/04/29/oracle-exadata-database-machine-7/
https://ittutorial.org/2018/05/06/oracle-exadata-database-machine-8/
Exadata veritabanı Makinesi, akıllı yazılımlarla yönetilen donanımı, kendine özel exadata yazılımı ve kendine has yüksek network hızını kullanarak Oracle veritabanları için yüksek erişilebilirlik ve muhteşem performans katması amacıyla geliştirilmiş aşağıda görüntüsü görüldüğü gibi full bir kabinet içinde bulunan mühendislik örneği devasa bir sistemdir.
Peki Exadata nerden çıktı nasıl çıktı tarihçesi nedir güncel versiyonu nedir gibi sorular sizinde kafanızı kurcaladı değil mi ? Hemen kısaca tarihçesinden ve güncel durumundan bahsedelim.
Oracle Eylül 2008 de Open world de mevcut Datawarehouse ları 10 kata kadar daha performanslı çalıştıracak Yazılım ve Donanımın uyumlu çalıştığı HP Oracle Database Machine olarakta bilinen Exadata V1 i duyurdu. Bilinen ilk Exadatanın yazılım ayağı Oracle olmasına rağmen donanım HP ye aitti.
Çok değil 1 yıl sonraki Eylül 2009 Open World de Oracle Sun Microsystem ide satın alarak Sun donanımlı Exadata V2 yi duyurdu. İlk versiyonda Datawarehouse amaçlı ürettim dediği Exadata yı Sun microsystem i satın aldıktan sonra Sun SLC Flash card larınında her serverda kullanılmasıyla artık dünyanın ilk hem DWH hemde OLTP amaçlı veritabanı makinesi olarak tanıtımını yapmış oldu.
Exadata V2 den sonra artık X li versiyona geçip aşağıda da gördüğünüz gibi Exadata X2 , X3 , X4 , X5 , X6 ve son olarak bir kaç ay önce Exadata X7-2 yi duyurdu.
Farklı versiyonlardaki Full Exadataların büyüklük ve teknik kapasite bilgileri aşağıdaki gibidir. Bu bilgiler Full exadataya ait olduğu için yarım exadata da Storage,CPU, Memory değerleri Full Exadatanın yarısı, 1/4 Exadata ise Full exadata nın dörtte biri demektir.
En güncel olarak piyasaya sürülen X7-2 ve özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
Exadata makinesi bir kabin içinde geldiğinde Database Node u, Storage Node u ve bu 2 si arasındaki network alışverişini en optimum yürütecek infinibandlarla beraber hazır kurulu olarak gelen ve Sadece Oracle Veritabanının en iyi şekilde çalışması için tasarlanmış bir cihazdır. İlk geliştirildiği zaman Datawarehouse sistemler için geliştirilmiş olsada günümüzde Datawarehouse, OLTP ve diğer karışık ( Mixed Workload ) amaçlar içinde kullanılabiliyor. Exadata cihazı üstünde deploy edilen Oracle veritabanı ve RAC yazılımı Exadata olmayan sistemlerdekilerle birebir aynıdır. Exadata için ayrı bir Oracle Real Application Cluster, Oracle Database yok yani.
Bir Exadata kabinetinde bulunan fiziksel Exadata bileşenleri aşağıdaki gibidir.
- Database Machine
- Storage Server (Cell Server)
- Infiniband Network
42U luk Exadata kabinetine bu fiziksel bileşenlerin yerleşim haritasıda aşağıdaki gibidir.
Peki Exadata Exadata Exadata deyip durduk neden Exadata ? Bana ne katar neden almalıyım ?
Exadata nın geleneksel bilinen sistemlere göre avantajları aşağıdaki gibidir.
- Tümleşik Sistem: Satın alındığında Database server,Cell Server ı ve Infinibandla beraber Oracle database inin en optimum çalışması için gereken donanım ve yazılım kurulu olarak gelir. Müşteri yazılım ve donanım uyumlu çalışan bu makinede bir sorun yada arıza gördüğü zaman tek bir vendor u muhattap olarak görmesi tercih edilme sebeplerinden birisidir.
- Ölçeklendirme: Exadatanın orta ve büyük ölçekli bütün kurumlara girmesinin en temel nedenlerinden biriside ölçeklendirilebilir olması. Yani siz kurumunuzun ihtiyacının az olduğunu düşünüp en küçük model olan 1/8 le başlayıp daha sonra 1/4 e çok rahat geçebilirsiniz. Büyüme tahmin ettiğinizden de fazla çıktı 1/2 ye yada full exadata ya geçebilirsiniz. Yada 1 kabinet yetmedi dediniz birden fazla kabinet olsun ama tek sistem olsun derseniz Oracle sizi 8 kabinete kadar çıkartabiliyor. Yani 8 Full Exadata tek bir exadata gibi çalışabiliyor. Buda ortalama 10Petabyte civarında raw storage, 2000 küsür CPU, 50 Terabyte civarında Memory demektir ki bu seviyeye çıkabilecek kurum sayısıda zaten çok sınırlıdır.
- Konsolidasyon: Exadata nın yine alınma sebeplerinin başında birden fazla dağıtık sunucuda çalışan veritabanlarını konsolide edip lisans ve yönetim maliyetini azaltmaktır. Exadatada bulunan I/O Resource manager sayesinde birden fazla veritabanını Exadata ya taşıyıp beraber çalışmasını sağlayabilir ve lisans, donanım, yedekleme ve yönetim maliyetlerini minimize edebilirsiniz.
- Sıkıştırma: Exadata da bulunan Hybrid Columnar Compression özelliği sayesinde eski yada çok az kullanılan verileriniz 40 kata kadar sıkıştırılabilmektedir. Yanlış duymadınız tam 40 kata kadar storagedan tasarruf sağlayabilirsiniz. Ben sahada bizzat yaptığım testlerde 20-30 kata kadar sıkıştırmayı gördüm ki buda muazzam bir değer. Yani şöyle düşünün 40TB lık eski faturalarınız yada CDR verileriniz var bunun yedeklenmesi bile bir mevzu bir sorun. Bu Tablolarınızı HCC ile compresslediğiniz zaman 1-2TB a kadar düşürebilirsiniz. Hem yedeklenmesi çok basit hale gelir hemde Storagedan da kazancınız olur.
- Yüksek erişilebilirlik: Exadata en az 2 node veritabanı sunucusuyla geldiği ve RAC yapıda olduğu için 1 nodeda istenmeyen bir durum yaşandığı zaman diğer nodedan kesintisiz çalışmaya devam edebilirsiniz, yine Storage tarafında da yedeklilik olduğu için bir veya bir kaç diske zarar geldiği zamanda verilerinizi kaybetmiyorsunuz.
- Bant Genişliği: Exadata makinesinde Database server ı ile Storage server arasında İnfiniband switch sayesinde 40Gbps lik bir veri alışverişi yapılabiliyor. Buda geleneksel bilinen sistemlerle karşılaştırıldığında yüksek miktarda bir veri transferi demektir.
- Akıllı Veri bulma: Exadata diğer sunuculardan farklı olarak bir sorgu çekildiğinde Storage index ve smart scan özelliği sayesinde sadece aradığı veri bloğunu bulup memory getirmesi yönüyle geleneksel sistemlerden hızlı çalışmaktadır.
Exadata farklı büyüklük ve konfigürasyona göre aşağıdaki gibi 1/8, 1/4 , 1/2 ve Tam olmak üzere 4 kategoride olabiliyor.
Exadata 1/8 ve 1/4 lük kabinetin içi fiziksel olarak aynı görünümde olup 2 Database Server, 3 Storage Server bulunur, 1/4 Exadata nın CPU larının yarısı soft disable edilip Disklerinde yarısı aktif edilmeyince ortaya 1/8 konfigürasyonda Exadata çıkıyor.
Exadata 1/2 kabinetin içinde ise 4 Database Server, 7 Storage Server bulunur.
Tam bir Exadata kabinetinin içinde ise 8 database Server, 14 Storage server bulunur.
Bu sayılar standart kabinetteki default değerler olup istenildiğinde 1-2 node Database yada Storage Server eklenebilmektedir.
Bu yazımda genel olarak Exadata nedir, Neden Exadata, avantajları nelerdir gibi soruları cevaplandırdım. Bir sonraki yazımda da Exadata ya devam edip herbir bileşeni daha detaylı anlatıyor olacağım. Şimilik Esen kalın.
İyi Çalışmalar.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri