Merhaba,
Bu yazımda sizlere Oracle 19c Veritabanı Kurulumunu anlatıyor olacağım.
Oracle 18c kurulumunu merak ediyorsanız aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Oracle database 19c kurulum dosyasını https://support.oracle.com dan yada https://edelivery.oracle.com den indirilip sunucuya atılır. Linux tarafında Oracle 18c Preinstall paketini aşağıdaki gibi yüklemeniz gerekmektedir.
[root@MehmetSalih ~]# yum install oracle-database-preinstall-18c.x86_64
Daha sonra İlgili dosya unzip edilir ve vncserver dan bağlanıp runInstaller.sh dosyası çalıştırılıp kuruluma geçilir.
Birinci adımda Oracle database software inin kurulmasını ve Database in oluşturulmasını belirtip ilerliyoruz. İlk seçeneği seçtiğimizde hem Software kurulumu hemde database kurulumunu yapabilirsiniz.
Server Class seçilir bu adımda.
Bu adımda veritabanı sürüm tercihi soruluyor. İlk bölümde de anlattığım gibi özellikle kurumlarda bu kurulumu yapanlar burada dikkat etmelidir. Enterprise Edition lisansınız varsa Enterprise edition kurmalısınız yoksa ve IT bütçeniz düşükse Standart edition kurmalısınız.
Bu adımda Oracle database yazılımının kurulum yerinin neresi olacağı belirtilir.
Rapor yani DWH için Datawarehousing, Production ortamlar için OLTP seçiyoruz.
Veritabanı ve Instance adını veriyoruz.
Bu adım Veritabanı oluşturmanın en önemli adımlarından birisidir. O yüzden bu adımda dikkatli olmalısınız bazı değişiklikler sonradan değiştirilemeyebiliyor. Database in memory yönetimi Automatik mi manuel mi ve ayrılacak alan ne kadar olacak bu adımda belirlenmektedir. Database memory yönetimini sonraki bölümlerde detaylı ele alıyor olacağız.
Bu adımda database in Block size ı belirlenmektedir. Uyarıda da belirtildiği gibi Block size veritabanı oluşturulduktan sonra değişmeyecek parametrelerden birisidir. O yüzden belirlerken dikkatli olmalısınız. Genel olarak Production ortamlarda yani Online transaction processing dediğimiz OLTP sistemlerde blok büyüklüğü 8K olarak verilir.
OLAP ( Online analytical processing ) dediğimiz Datawarehouse ve raporlama veritabanlarında ise genellikle bu değer 16K yada 32K olarak belirtilir.
Database processes sayısı da dikkatli belirlenmelidir. Sonradan yetmediği durumlarda bu parametre değiştirilebilir ancak restart gerektiren bir parametredir.
Bu adımda Veritabanı Karakter seti belirlenir. Karakter setde yine Veritabanı kurulumu açısından kritik bir parametredir zira kurulum sonrası değişmeyen özelliklerden birisidir. Canlı ortam yada üretim ortamları dediğimiz ortam kurulumlarında bu özellikler yazılım ekipleriyle görüşülüp database e bağlanacak olan yazılımın hangi karakter setle uyumlu olup olmadığına göre belirlenmelidir.
Bu adımda Datafile ların üstünde depolanacağı disk File system olarak aşağıdaki gibi seçilir.
Enterprise manager cloud control e register yapabilirsiniz.
Bu adımda Arşiv logu açabilir yada daha sonradan da aktif edebilirsiniz.
Sys ve system kullanıcılarının şifreleri girilir.
Bu adımda İşletim sistemi gruplarının hangi gruplarla eşleşildiği belirtilir.
Bu adımda ” Automatically run configurations scripts ” seçilir, böylece root.sh scriptleri otomatik çalışacaktır.
Aşağıdaki hatayı ignore edebilirsiniz.
Install diyerek kuruluma başlıyoruz.
Yes diyerek root.sh scriptini çalıştırıyoruz.
Oracle 19c Kurulumu tamamlanmıştır.
Bir Sonraki yazıda Oracle 19c kuruluma devam ediyor olacağız.