Merhaba,
Bu yazımda sizlere Oracle 12c R2 Veritabanı Kurulumunu anlatıyor olacağım.
Bu kısımda Oracle database 12c nin en güncel versiyonu olan 12.2.0.1 versiyonunu File system li olarak kuracağım. Böylece hem Oracle 18c ASM li database kurulumunu hemde Oracle 12c nin File systemli yöntemini görmüş olacağız.
Oracle database 12c kurulum dosyasını https://support.oracle.com dan yada https://edelivery.oracle.com den indirilip sunucuya atılır. İlgili dosya unzip edilir ve vncserver dan bağlanıp runInstaller.sh dosyası çalıştırılıp kuruluma geçilir.
Oracle Kurulumlarında ilk sayfada default olarak aşağıdaki ekran gelmektedir. Burda security update leri almak istemediğimizi belirtip ilerliyoruz.
Birinci adımda İlk seçeneği seçip hem Software kurulumu hemde database kurulumunu yapacağız.
Bu adımda Desktop class değilde Server class olarak seçiyoruz. Kendinize test ortamı kuracaksanız Desktop class seçebilirsiniz ancak Canlı ortam kurulumları için Server class seçmeniz gerekmektedir.
Bu adımda Oracle database ini Single mı Real Application Cluster olarak mı kurup kurmayacağımızı soruyor. Single instance kurulumu olacağını belirtip ilerliyoruz.
Bu adımda tipik kurulum değil Advanced kurulumu seçiyoruz.
Bu adımda veritabanı sürüm tercihi soruluyor. İlk bölümde de anlattığım gibi özellikle kurumlarda bu kurulumu yapanlar burada dikkat etmelidir. Enterprise Edition lisansınız varsa Enterprise edition kurmalısınız yoksa ve IT bütçeniz düşükse Standart edition kurmalısınız.
Bu adımda Oracle database 12c software home klasörünü belirliyoruz.
Bu adımda OLTP sistemler için General purpose seçiyoruz, eğer önceki bölümlerde anlattığım datawarehouse sistemler için database kuruyor olsak ikinci seçeneği seçmemiz gerekirdi.
Bu adımda veritabanımızın Global adı ve Instance adını veriyoruz.
Bu adım Veritabanı oluşturmanın en önemli adımlarından birisidir. O yüzden bu adımda dikkatli olmalısınız bazı değişiklikler sonradan değiştirilemeyebiliyor. Database in memory yönetimi Automatik mi manuel mi ve ayrılacak alan ne kadar olacak bu adımda belirlenmektedir. Database memory yönetimini sonraki bölümlerde detaylı ele alıyor olacağız.
Bu adımda Veritabanı Karakter seti belirlenir. Karakter setde yine Veritabanı kurulumu açısından kritik bir parametredir zira kurulum sonrası değişmeyen özelliklerden birisidir. Canlı ortam yada üretim ortamları dediğimiz ortam kurulumlarında bu özellikler yazılım ekipleriyle görüşülüp database e bağlanacak olan yazılımın hangi karakter setle uyumlu olup olmadığına göre belirlenmelidir.
Örnek şemayı yüklemiyoruz bu adımda, isterseniz siz yükleyebilirsiniz.
Bu adımda Oracle veritabanı dosyalarımızı File system üstünde saklayacağız. Oracle database 18c yi Automatic storage management üstünde saklamıştık bu kurulumu ise file systemle yapıyor olacağız.
Enterprise manager a register etmedim ben siz edebilirsiniz.
Oracle 18c de Fast recovery area yı anlatmıştım bunda fra yı aktif etmiyorum.
Sys ve system kullanıcılarının şifresini belirliyorum.
İşletim sistemi gruplarını belirliyoruz.
Kurulum öncesi son kontrollerde yine swap uyarısı veriyor. Kendi PC m üstünde olduğu için bu uyarıyı vermesi normaldir.
Kurulumun özetine baktıktan sonra kurulumu başlatıyoruz.
Bu adımda verilen root.sh scripti aşağıdaki gibi çalıştırılır.
[root@MehmetSalih oradata]# /oradata/12cR2/product/12.2.0/dbhome_1/root.sh Performing root user operation. The following environment variables are set as: ORACLE_OWNER= oracle ORACLE_HOME= /oradata/12cR2/product/12.2.0/dbhome_1 Enter the full pathname of the local bin directory: [/usr/local/bin]: The contents of "dbhome" have not changed. No need to overwrite. The file "oraenv" already exists in /usr/local/bin. Overwrite it? (y/n) [n]: y Copying oraenv to /usr/local/bin ... The file "coraenv" already exists in /usr/local/bin. Overwrite it? (y/n) [n]: y Copying coraenv to /usr/local/bin ... Entries will be added to the /etc/oratab file as needed by Database Configuration Assistant when a database is created Finished running generic part of root script. Now product-specific root actions will be performed. Do you want to setup Oracle Trace File Analyzer (TFA) now ? yes|[no] : ye Oracle Trace File Analyzer (TFA - User Mode) is available at : /oradata/12cR2/product/12.2.0/dbhome_1/suptools/tfa/release/tfa_home/bin/tfactl OR Oracle Trace File Analyzer (TFA - Daemon Mode) can be installed by running this script : /oradata/12cR2/product/12.2.0/dbhome_1/suptools/tfa/release/tfa_home/install/roottfa.sh
Root.sh düzgün çalıştıktan sonra kurulum aşağıdaki gibi başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz.
Oracle Database 12c kurulumu bittikten sonra sqlplus toolu ile aşağıdaki gibi bağlandığımızda versiyonu da görebilmekteyiz.