Merhaba arkadaşlar, bu gün ki makalemizde ODI studio üzerinde model tanımlayıp işlem yapmak istediğimiz tabloların odi ye çekilmesininden bahsedeceğim.
Model tanımı yapabilmemiz için database in logical şemasının tanımlanması gerekmektedir. Bu yüzden okumadıysanız öncelikle logical ve fhysical schema tanımlaması yaptığımız önceki 2 makalemi okumanızı tavsiye ederim. Makalelere aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz.
Öncelikle Model’in odi de ne işimize yaradığını ve neden bu adımın olması gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Odi üzerinden mapping ile data warehouse ortamına source tablo aktarmak istediğimizde öncelikle aktarmak istediğimiz tabloyu odi üzerine reverse engine ile çekmemiz gerekmektedir. Odi üzerinde bulunmayan tablolar üzerinde her hangi bir işlem yapamaz. Bu yüzden mapping öncesi mutlaka bütün tabloların odi üzerine çekilmesi gerekmektedir. İşte bu işlemi model aracılığıyla yapmaktayız.
Model tanımını Designer sekmesinde yer alan Models kısmında yapılmaktadır.Aşağıda örnek bir model tanımlaması yer almaktadır.
Yukarıda ki örnek ekran görüntüsünden görüldüğü gibi definition kısmında öncelikle tanımlayacağımız model’e bir isim veriyoruz ve daha sonra Logical schema kısmında çekmek istediğimiz tablonun bulunduğu database’ in logical şemasını tanımlıyoruz. Bu kısım en önemli kısımdır. Logical şemada bir sorun varsa tablo çekmede sıkıntı yaşanılacaktır. Bu yüzden öncelikle logical şemanın hatasız bir şekilde tanımlanması gerekmektedir.
Definition kısmı tanımlandıktan sonra Reverse Engineer kısmında çekmek istediğimiz tabloyu daha kolay bulup çekebilelim diye filtre tanımı mevcuttur. Burada tablonun tam ismini veya %% ifadeleri arasında tablo içinde geçen birkaç harf yazarak filtre uygulayabiliriz. Burayı % ile boş bıraktığımızda database e tanımlı bütün tabloları getirecektir.
Selective Reverse- Engineering sekmesinde ise listelenen tabloların içinden bize gereken tabloları seçip reverse Engineer butonu ile odi repository üzerine çekmiş oluyoruz.
Reverse edilen tabloların kolonları, data typları ve içinde bulunan datalar gibi bilgileri odi üzerinden kolaylıkla kontrol edebiliriz.
Bu adımlardan sonra bize gereken tabloları odi üzerine çekmiş oluruz.
Bir makalenin daha sonuna geldik, esenle kalın..