Linux Tarihçesi ve Dağıtımları

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere Linux nedir, Linux Tarihçesi ve Dağıtımlarını anlatacağım.

Linux

Linux, Unix işletim sistemi çekirdeğinin üstadlarından Andrew S. Tanenbaum un talebelerinden olan Finlandiyalı Linus Benedict Torvalds ın 5 Ekim 1992 de yazmış olduğu açık kaynak kodlu unix tabanlı işletim sistemidir. Linux un  açılımıda kendi ismine benzer olan Linus Torwald Minix tir.

Linux bütün platformlarda sorunsuzca çalışabilen ve büyük bir donanım desteği olan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Ülkemizde kişisel kullanımlarda pek kullanılmasa da Avrupa ve dünyada çokça kullanılmaktadır. Genelde Linux, sunucu tabanlı  işletim sistemlerinde çokça kullanılmaktadır. Dünyada kullanılan Süper Bilgisayarların temelinde de yine Linux çekirdeği kullanılmaktadır.

Linux bir işletim sistemi çekirdeği olmasına karşın son kullanıcı seviyesinde bu çekirdeği kullanan çok sayıda dağıtımlar vardır.Bunlardan son kullanıcıların en çok kullandığı dağıtımlar ise Ubuntu ve Red Hat dır. Diğer Linux Dağıtımları ise aşağıdaki gibidir.

  • Oracle Linux
  • Red hat
  • Debian
  • Pardus (Tubitağın geliştirmiş olduğu bir Dağıtımdır.)
  • Ubuntu
  • Mint
  • Fedora
  • OpenSUSE
  • GentOO
  • CentOS
  • Mandriva
  • Slackware
  • ArchLinux

 

 

 

Oracle DBA leride tıpkı Sistem yöneticileri gib çok iyi derecede Linux bilmeleri beklenmektedir. Oracle Veritabanı kurulumundan önce bir Veritabanı yöneticisinin mutlaka bilmesi gereken Linux işletim sistemi anlatılacaktır. Oracle veritabanı dünyada çoğunlukla linux tabanlı işletim sistemleri üstünde çalışmaktadır. Dolayısıyla bir veritabanı yöneticisinin veritabanı bilgisi kadar linux bilgisinin de olması gerekmektedir.

Özellikle ilerleyen bölümlerde de anlatacağım Oracle Exadata veritabanı sunucusunun da ortaya çıkmasından sonra artık bir veritabanı yöneticisinin görev tanımı içerisinde sadece Veritabanı yönetimi bulunmamaktadır. Eskiden Database Administrator ( DBA ) veritabanı yöneticisi anlamında olan ünvanlar Exadata ile beraber Database Machine Administrator ( DMA ) yani Exadata veritabanı makine yöneticisi ünvanını almış oldu.

Exadata veritabanı makinesinde bulunan tüm sunucularda Oracle Linux işletim sistemi bulunduğu için DBA lerin linux uda iyi seviyede biliyor olmaları beklenmektedir.

 

Bir sonraki makalede Linux kurulumu ve DBA lerin bilmesi gereken Linux operasyonlarını anlatıyor olacağım.

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *