Site icon IT Tutorial

Linux a Giriş ve Ubuntu 11.10 un Kurulumu

Merhaba Değerli Arkadaşlar…

Bu yazımda sizlere biraz linux işletim sisteminden bahsedip Linux dağıtımlarından birisi olan Ubuntu nun kurulumunu anlatacağım. Bugüne kadar sizlerle Linux konuşmamıştım bundan sonra ise herhalde bol bol Linux konuşacak ve Linux ta edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşıyor olacağım.Şimdi Linux işletim sistemi hakkında temelde olsa bazı bilgileri sunduktan sonra Ubuntu 11.10 un kurulumunu anlatacağım.

Linux, Meşhur Unix işletim sistemi çekirdeğinin üstadlarından Andrew S. Tanenbaum un talebelerinden olan Finlandiyalı Linus Benedict Torvalds ın 5 Ekim 1992 de yazmış olduğu açık kaynak kodlu unix tabanlı işletim sistemidir. Linux un  açılımıda kendi ismine benzer olan Linus Torwald Minix tir.

Linux bütün platformlarda sorunsuzca çalışabilen ve büyük bir donanım desteği olan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux ülkemizde pek kullanılmasa da Avrupa ve dünyada çokça kullanılmaktadır. Genelde de Linux sunucu tabanlı  işletim sistemlerinde çokça kullanılmaktadır. Dünyada kullanılan Süper Bilgisayarların temelinde de yine Linux çekirdeği kullanılmaktadır.

Linux bir işletim sistemi çekirdeği olmasına karşın son kullanıcı seviyesinde bu çekirdeği kullanan çok sayıda dağıtımlar vardır.Bunlardan son kullanıcıların en çok kullandığı dağıtımlar ise Ubuntu ve Red Hat dır. Diğer Linux Dağıtımları ise aşağıdaki gibidir.

Şimdi sizlere Bir çok kullanıcının kullanmış olduğu Ubuntu dağıtımını anlatacağım. Ubuntu, Redhat gibi çok sayıda program ve donanım desteği olduğu için çokça kullanılmaktadır. Ubuntu nun şuanda ki en son versiyonu Ubuntu 11.10 u yine kendi sitesinden indirebilirsiniz.

Ubuntu 11.10 un 32 Bitlik olan versiyonunu ben bilgisayarıma indirdim. Ubuntu çok gelişmiş bir dağıtım olsa gerek bir program gibi kurulum dosyasında setup dosyasını çalıştırabilir ve kurabilirsiniz 😀

Şimdi indirdiğimiz Ubuntu 11.10 dosyasının inen .iso dosyasını winrar ile dışarı çıkartıyoruz.Dosyanın içine gittiğimiz zaman aşağıdaki görüntü gelecektir. Wubi adlı dosyaya tıklayıp çalıştırıyoruz.

 

Yukarıdaki resimde kırmızı kalemle işaretli Wubi adlı dosyaya tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

 

Yukarıdaki ekranda Username ve Password ü girdikten sonra Install diyoruz. Install dedikten sonra gelen tüm ekranları Next Next diyoruz ve kurulumu tamamlıyoruz. Kurulumu tamamladıktan sonra aşağıdaki gibi ekran gelecektir.

Ubuntu 11.10 un kurulumunu verdikten sonra bir yazımın daha sonuna geldiğimi belirtmek isterim. Bir sonraki yazımda Temel Linux komutlarını vereceğim tekrar görüşmek dileğiyle Esen Kalın…!!

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var mehmet.deveci@gridgroup.com.tr adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

Exit mobile version