Site icon IT Tutorial

Kriptografi

Kriptografi, şifre yazımı anlamına gelir. Genel anlamda Kriptografi, Veri güvenliğini sağlama amacıyla gizlilik,kimlik denetimi ,bütünlük gibi özellikleri sağlamak için önerilen matematiksel içerikli yöntemlere denir.Kriptoloji ise şifreleme bilimi olarak bilinir.

Kriptografi, verinin iletimi sırasında veriyi güçlü veya zayıf saldırılardan korumak amacıyla kullanılır ve alıcı ve gönderen kişi için veri bütünlüğünü sağlar. Kriptografik yöntemlerin hemen hepsinde iletilmek istenen veri istenmeyen kişilerin anlayamayacağı bir şekle dönüştürülür.Kullanılan kriptografik algoritmalar genellikle matematiksel içerikli olduğundan bu alanda uzman matematikçiler yetişmiştir.

Kullanılan kriptografik algoritmaların neredeyse tamamı veriyi şifrelemek için bir anahtar kullanırlar. Bunu günlük hayatımızda evlerimizin dış kapısında kullanılan anahtar-kilit ilişkisine de benzetebiliriz. Evin hırsızlar tarafından güvenli olabilmesi için kiliti açabilecek tek bir anahtar var olması gerekiyor. Her anahtar o kilidi açmamalıdır.Ve anahtarın sağlamlığı evin güvenlik derecesini bize sunmaktadır. Aynı şekilde kriptografik algoritmalarda kullanılan anahtarlarda güçlü ve gizli olması gerekir.

Şifrelenmiş verilerin güvenlik düzeyi kullanılan algoritmanın sağlamlığına ve anahtar değerinin gizliliğine bağlıdır.Aslında tüm Kriptografik yöntemler anahtarlı değildir sadece En güvenilir olan yöntemler güçlü anahtar değeri kullanılarak oluşturulurlar.Genel olarak kriptografik yöntemler aşağıda ki gibi gruplanabilir.

Anahtarlı şifrelemeye dayalı bilinen yöntemlerden biriside RSA (Rivest,Shamir,Adleman) dır.Bu yöntemde veriyi şifrelemek için p ve q gibi 2 anahtar değeri gereklidir ve bu değerler asal olmalıdır. Bu asal sayılar ne kadar büyük olursa algoritmada o kadar güvenilir olmaktadır. Aşağıda 2 basamaklı anahtar değerleri kullanılarak oluşturulan şifreleme işlemi gösterilmektedir.

 

RSA algoritmasında asal sayıların basamak sayısı artırıldıkça algoritmanın gücü önemli oranda artmaktadır. Bununda sebebi algoritma kullanılan diğer anahtar değerlerinin oluşturulmasının zorluğudur.

Kriptografik yöntemler genel olarak güvenli haberleşme,elektronik ticaret,tanıma ve doğrulama gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Güvenli haberleşme,kriptografinin en temel kullanım alanlarından birisidir. Herhangi iki kişi mesajlaşırken mesajlarını şifreleyerek karşı tarafa iletebilir.Bu işlem istenmeyen kişiler olarak bilinen kulak misafirleri tarafından mesajın deşifrelenmemesi için güçlü yöntemler kullanılır. Güvenli haberleşme için gerekli olan güvenli bir anahtar üretimi ve onun yönetim problemi yöntemi sıradan bir şey olmasını önlemiştir.

Tanıma ve Doğrulama,kriptografide çokça rastlanan iki yöntemdir.Tanıma işlemi bir kişinin kimliğini belirleme sürecidir.Örneğin,Bankada vezneyi kullanarak bir hesaptan para çekilirken görevli sizden kimlik ister.Bu işlemin bilgisayarla modellenmiş durumu kriptografi ile de yapılmaktadır. Hem doğrulama süreci hemde tanıma süreci gizli kaynaklara erişim için izin alma yönüyle birbirlerine benzemektedirler.

Elektronik ticaret,son yıllarda teknolojinin akıl almaz hızda ilerlemesiyle beraber artık insanlar alışveriş için marketlere gitmektense bunu elektronik ortamda yapmayı tercih ediyor.Bu şekilde yapılan alışverişlere elektronik ticaret denmektedir.Genel olarak bilinen elektronik ticaret uygulamalarından bazıları şunlardır.

Bu alanlarda güçlü kriptografik yöntemlerin kullanılmaması sonucu kullanıcı ya online alışveriş yapmaktan vazgeçer yada alışveriş yapılan internet sitesinden vazgeçer.

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var mehmet.deveci@gridgroup.com.tr adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

Exit mobile version