Merhaba değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere bundan 1 kaç hafta önce dünyaya tanıtılan K süper bilgisayarını anlatacağım. K süper bilgisayarı Tianhe -1A ya büyük bir fark (yaklaşık 4 katlık Petaflop hız farkı) atarak TOP500 tarafından dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanı verilmiştir. Bu süper bilgisayarın iç yapısına ve çalışma esaslarına geçmeden önce aşağıda bu bilgisayarın bir görünümü verilmiştir.
Doğrusal denklemleri matrislerle çözen LINPACK programıyla yapılan sıralamada ‘K Computer’ en hızlı bilgisayar olmasının yanı sıra % 93’lük hesaplama verimliliği ile diğer bilgisayarlara nazaran bir adım öne geçmiştir.
K Süper bilgisayarı, 2004 yılında ‘Earth Simulator’ isimli bilgisayardan sonra TOP500 sıralamasında birinciliğe yerleşen ilk Japon yapımı bilgisayar oldu. Çinlilerin ünlü ‘Tianhe – 1A’ bilgisayarı ikinci sırada, Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’nda bulunan ve Amerika’nın en hızlı bilgisayarı olan süper bilgisayar olan Jaguar – Cray XT5-HE ise üçüncü sırada yer aldı.
K süper bilgisayarının hızı yaklaşık 1 milyon dizüstü ve masaüstü bilgisayarın hızına eşit ve bir saniye içerisinde 8,2 katrilyon hesaplama yapabiliyor. Yani, bu süper bilgisayarın hesaplama gücü saniyede 8,2 petaflop a ulaşmaktadır. Şu sıralar gelişimine devam etmekte olan ‘K Computer’in performansı ise ortalama bir milyon adet masaüstü bilgisayarınkine eşit.
Sistem kartları ile oluşmuş 672 adet dolaptan oluşan süper bilgisayarın şu anda toplam 68.544 merkezi işlem birimi (CPU) bulunuyor. RIKEN’in araştırma laboratuarında yer alan K süper bilgisayarının büyüklüğünün 800 dolaba çıkması bekleniyor.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, ‘K Computer’ ile ilgili şunları söyledi:
“Fujitsu Türkiye olarak K Computer’in elde ettiği bu önemli başarının mutluluğunu yaşıyoruz. Mart ayında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından Fujitsu ailesi olarak birbirimize destek olduk ve müşterilerimize kesintisiz hizmet sunmak için elimizden geleni yaptık. K Computer’in TOP500 listesinde birinci olması da çok zor günler geçirmelerine rağmen Japonya’daki çalışma arkadaşlarımızın hedeflerine odaklı bir şekilde çalışmayı sürdürdüğünün kanıtıdır.”
2012 yılının Kasım ayında tam olarak bitirilmesi düşünülen ‘K Computer’, 10 petaflop’luk LINPACK performansına ulaşabilecektir.
Fujitsu ve RIKEN’in üzerinde titizlikle çalışmaya devam ettiği süper bilgisayarın global iklim araştırması, meteoroloji, afet önleme ve ilaç gibi bilimsel alanlarda önemli gelişmeler yapılması bekleniyor.
Çin ve Japonya’nın Tianhe -1A ve K Computer ataklarına karşılık ABD süper bilgisayar dünyasında halen çok güçlü bir konumda yer almaktadır. Haziran TOP 500 de 10 süper bilgisayar listesinde 5 tane ABD, ikişer tane Çin ve Japonya ve bir tane de Fransa yapımı süper bilgisayar bulunması ABD nin gücünü ortaya koymaktadır.
K Süper bilgisayarı için Fujitsu, Hitachi ve NEC firmalarının ortaklaşa emekleriyle yapımına başlanan ve ardından Hitachi ve NEC firmalarının çekilmesiyle Fujitsu’nun tek başına geliştirilmesine devam ettiği K Computer ikinci sırada bulunan ÇİN in Tianhe-1A sının üç katı kadar, üçüncü sıradaki ABD yapımı Jaguar CRAY XT5 isimli süper bilgisayarınınsa beş katı güce sahip performans sergileyebilmektedir.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
başladığımız yere geri mi döndük yani? oda dolusu bilgisayardan oda dolusu bilgisayara
Mert,başladığımız yere geri dönmedik tam tersi başladığımız yer ile bugün kıyaslanamayacak büyüklüğe ulaştı…İlk bilgisayarlar günlerce basit ve temel 4 işlemleri ancak yapabiliyordu bu süper bilgisayarlar ise saniyede 8.2 katrilyon işlem yapabiliyor…!!! Aradaki fark herhangi bir büyüklüğün 0 sayısına bölümü gibidir sonsuz bir büyüklük yani…
zamanla Küçülüp evlere sığacaktır değilmi ?
Süper bilgisayarların evlere sığması tahminimce bi 50 yılı alır çünkü bu bilgisayarlar milyonlarca işlemci kullanıyorlar ve hepside atomik düzeyde ama yinede çok yer kaplıyorlar…Ama oda eve sığacaktır bir gün görürmüyüz görmezmiyiz bilmiyom…
evlere sıgsa sanki alacan :)) trilyonlar değerınde bu bilgisayarlar…türkiye devletınde bile yok bunlardan!!!
Bi gün alırız be kanka 😀