Bu Makalemde Sizlere Javascript hakkında önemli şeyler anlatacak ve bol script yazarak parogramlamanın en önemli kısımlarından birisi olan Fonksiyon kullanımını görsel anlama tekniğini kullanarak anlatmaya çalışacağım.
Javascript kodlarının html kodları arasına koyulduğunu sanırım önceki makalelerimde belirtmiştim.Html kodları arasında > tag leri arasında yazdığımız kodlarımız javascript kodlarımızdır.İşte Basit Bir Script Örneği:
Örnek-1
document.write(“Merhaba Dünya!”);
</body>
</html>
Yukarıdaki örneğer baktığımız zaman siyahla belirtilen kodlar Html kodlarıdır ayrıntı için http://salihdeveci.wordpress.com/category/html/ linke bakabilirsiniz.Kırmızı renkteki kodlar ise javascript kodlarımızdır. ve kodları javascript kodlarının başladığını ve bittiğini belirten kod satırlarıdır.Document.write(“text”); ise standart çıkış fonksiyonudur “text” in içine yazdığınız yazıları kullanıcıya gösterir.
JavaScript de Fonksiyonlar Ve Kullanımları
Javascript kodları browser üzerinde sayfa yüklenir yüklenmez icra edilir.Aslında bu pekde istediğimiz bir şey değildir.Kullanıcı tüm isteklerini bir kontrole bağlayarak yapmak ister mesela bir butona tıkladığımda bu kod icra edilsin der..Buda bize diğer dillerde ki fonksiyon veya metot ları kullanacağımız anlamına gelir.Fonksiyon veya metotlar çağrıldıklarında veyahut tetiklendiklerinde icra edilen kod bütünüdür.İşte size fonksiyon kullanımlı bir Script örneği:
Örnek-2
<html>
<head>
function message()
{
alert(“Bu buton sayfa yüklenirken oluşuyor”);
}
</head>
<body onLoad=”message() “>
document.write(“Bu Mesajda javascript tarafından yazılıyor..”);
</body>
</html>
Şimdi bu koda göz atalım ve kodların ne yaptıklarını inceleyelim. Bildiğimiz gibi Siyah satırlı kodlar Html kodlarıdır Kırmızı renklerse Javascript kodlarıdır yalnız burada yeni ve farklı bir kavramla karşılacaksınız ki oda script kodları arasında ki message fonksiyonudur.Ki biz bu fonksiyonu Aşağıda yine html kodları arasında çağırıp icra ettiriyoruz o fonksiyonda içinde ki kodları icra ettirip geri dönüyor.Bu koddanda anlamışınızdır Fonksiyonun genel kullanımının ne olduğunu ki ben yinede genel olarak fonksiyon kullanımının örneğini göstereceğim aslında yazının başında gösterecektim ancak örneği gördükten sonra daha iyi anlayacağınızı düşünerekten sonunda veriyorum.
Function fonksiyonun_ismi (varsa alacağı parametreler)
{
//Fonksiyonun implemente kodları buraya yazılır
}
Yukarıda verilen Fonksiyonların genel kullanımını diğer dillerle uğraşmış olan arkadaşlarımız daha iyi anlayacaklardır ancak ben yinede kısaca açıklayıp yazımı bitireceğim. Function deyimi yani anahtar kelimesi fonksiyonun yazılması için ön şartdır onun yanınada fonksiyonu çağırırken kullanacağımız keyfi bir isim konulur ardından da varsa parametreler eklendikten sonra fonksiyonun içine implemente kodları yazılır.
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri
great work!! Congratulations!
Owww Thanks Bill I hope i will follow you in the future:)))