Merhaba Değerli Arkadaşlar bu yazımda sizlere IP hakkında bilgiler vereceğim.Ayrıca IP v4 paket yapısına değinmekle beraber yakın gelecekte geçişi planlanan IP v6 hakkında da sizlere bilgiler sunacağım.
IP (internet Protocol) adını verdiğimiz internet uygulamalarında çokça karşımıza çıkan bu protokol TCP/IP protokolünün Network katmanında yer alan bir protokoldür.Uygulamalar birbirleriyle haberleşirken her uygulamaya Network katmanında bu IP adresi atanmakta ve uygulamalar böylece haberleşmektedir.Aşağıda TCP/IP protokolünün yapısıyla beraber OSI modeli gösterilmiştir.
Yukarıda Sağ tarafta ki model TCP/IP modelidir.OSI referans modelinden 2 katman eksik olarak dizayn edilmesine rağmen günümüzde TCP/IP modeli kullanılmaktadır.OSI ise uygulamaya konulamadığından yaygınlaştırılmadı.TCP/IP basit ve uygulanabilir olduğundan günümüzde hala kullanılmaktadır.
TCP/IP protokol yapısını gösterdikten sonra asıl konumuza dönebiliriz.IP protokolü TCP/IP protokolünün Transport katmanında yer almaktadır.Transport katmanı aynı zamanda Network katmanı olarak ta bilinmektedir.
Uygulamalar arasında veri alışverişi sırasında kullanılıyor dedik yukarıda.Ancak bu kullanılma nasıl oluyo???…Uygulamalar birbirleriyle haberleşirken aslında IP datagramlar ı sayesinde haberleşirler. Aşağıda IP v4 a ait Datagram yapısı gösterilmiştir.
IP datagram yapısını 32 bitlik satırlar halinde düşünebiliriz. Bu datagram ın yapısına baktığımız zaman ilk alan version alanıdır.Yani uygulama IPv4 mü yoksa IPv6 mı diye.Gerçi daha IPv6 ya geçilmedi ama yinede bu IPv6 yıda desteklediğini göstermiş olur.
Diğer taraftan IP datagramın yapısına baktığımız zaman Router lara yönlendirilecek olan paketlerde hata kontrolü yapacak olan bir Header CheckSum alanı vardır.Bu alanda çeşitli kontroller yapılarak giden Datagram ile Router a varan Datagram arasında eşitlik testleri sonuçlarına göre paketin tutarlılığı hakkında bilgiler alınabilir.
Datagrama baktığımız zaman Identification ve Fragment offset alanları mevcuttur.Bu alanlar IP datagramın boyu MTU (maksimum transmission unit) yu aştığı zaman Router lar tarafından MTU ya göre datagram parçalanır.Parçalanan datagramlara Identification bilgisi atanır ve bununla beraber bir offset bilgisi verilir.
Datagramın yapısında ayrıca Service Type da mevcuttur.Bu alan gönderilecek olan paketin hangisi servis tipinde olduğunu gösterir.Yani bir müzikmi,videomu,text dosyasımı olup olmadığını bu service type ile belirlenir.
IP paket yapısını incelediğimiz zaman önemli olan alanlardan biriside TTL (Time To Live) alanıdır.Bu alan Paketin Router larda kaybolup kaybolmadığını belirlemek üzere vardır.Yani her bir paket bir Router dan geçtiği zaman bu alandaki değer 1 azalmaktadır.Değer 0 olduğunda o paket Router dan atılır ve paket tekrardan talep edilir.
Routerlar a giden paketlerin geriye dönderdiği bir mesaj vardır buna ICMP (internet control message protocol) mesajı denir.Bu mesaj gönderen bilgisayara Router a ulaşan paket hakkında bilgiler verir. Bir nevi bilgilendirme mesajıdır.Ancak eğer TimeToLive (TTL)süresi bitmişse bu defa geriye tekrar bu sürenin bittiğine dair bir çeşit ICMP mesajı gönderecektir.
Diğer taraftan Kaynak ve Hedef adres,paketi gönderenle paketi alacak adresleri belirtmektedir.Bu alanlar Router lara gelindiği zaman çözümlenmektedir.Zaten internette paketler farklı network kümeleri üzerinden haberleşirken yani paket alışverişi olurken paketler öncellikle hedef adrese bağlı Router a gönderilir.Ardından hedef adresin bağlı olduğu router hedef adresin Mac adresini yani hardware adresini bildiği için oda paketi hedef adrese yollar.
Bu olaylar zincirini belirten aşağıdaki resmi incelemenizi isterim.
Bir sonraki yazımda Routerlar arası haberleşme sırasında kullanılan Adres Resolution tekniklerine ve IP adreslemeye değineceğim şimdilik hoşçakalın….!!
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var mehmet.deveci@gridgroup.com.tr adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri