Merhaba Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere IP adresleme ve Routerlar üzerinde IP çözümlemenin nasıl olduğundan bahsedeceğim.Bununla beraber Routerlar üzerinde paketlerin Routing işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiklerinide ele alacağım.
IP bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi uygulamalar birbirleriyle haberleşirken ihtiyaç duydukları bir adrestir.Bununla network katmanında protokoller birbirleriyle haberleşirler.IP adres 32 bitten oluşur. Buda demek oluyor ki 232 tane adres mevcuttur yani bu kadar cihaz adreslenebilir.
Önceleri IPv4 çıktığı zaman bu adreslerin yeteceğini düşünen uzmanlar gelecekte milyarlara varan Bilgisayar,server gibi cihazların sayısının bu denli Exponensiyel artacağını tahmin etmemişlerdi. Ancak cihaz sayısında çok aşırı artış bu konudaki ilgilileri yeni bir arayışa itti.Ve sonunda IPv6 oluşturuldu.
Henüz IPv6 ya geçilmeside bile çok yakında bu Teknolojiye geçileceği düşünülüyor.Öte yandan yeni üretilen tüm cihazlarda IPv6 desteğinin bulunması bu teknolojinin aslında çokta uzak olmadığının farklı bir göstergesini teşkil etmektedir.
IPv4 teki IP adres 32 bitten oluşuyordu demiştik.Bu yapıya Özel olarak Dotted decimal Notation yani Noktalı 10 lu gösterimde denilmektedir.Bu 32 bit 8 bit e ayrılarak 4 ayrı grup halinde sınıflandırılmıştır.Bunlardan dolayı IP adresleri Class lara ayrılmaktadır.
Genel olarak IP adreslerini 5 sınıfa ayırabiliriz.Bunlar A,B,C,D,E sınıflarıdır.Adres uzayının 0-127 aralığını A sınıfı IP adresler,128-191 aralığını B sınıfı IP adresler,192-223 adres aralığını C sınıfı IP ler , 224-239 aralığınıda D sınıfı IP ler temsil etmektedir.Genel olarak en önemli IP class ları A,B,C sınıfı IP adreslerdir.Aşağıda bu yapının görsel biçimi verilmektedir.
Örnek: 192.168.12.140 C sınıfı Bir IP adres
10.140.23.230 A sınıfı bir IP adres
128.134.45.235 B sınıfı bir IP adres
240.234.12.43 D sınıfı bir IP adres
Günümüzde C sınıfı IP adresler bile dolmuş durumdadır.Bundan dolayıdır ki IPv6 ya ihtiyaç duyulmuş.Çünkü IPv6 128 bitlik hexadecimal bir adres alanı sunar.Buda demektir ki 2128 tane IP adresi tutar ki buda bugünün koşullarında fazlasıyla yeticek bir adres uzayıdır.
Aynı Prefix e sahip IP adresler birbirlerinin altağlarını oluştururlar.Örneğin 192.168.*.* şeklinde bir IP adresinde 2 tane yıldız yerine gelecek tüm IP adresler aynı network kümesinde yer alırlar ve birbirlerini görürler.Bunlar birbirleriyle haberleşirken Mac adresini yani hardware adresini kullanırlar.
Mac adresi her cihaza özgü uniq bir adrestir.48 bitlik olan bu adres IP ler gibi farklı cihazlarada verilemez.Cihaz üretildiği zaman üretici yada ilk defa programlayan bir defaya mahsus bir şekilde bu adresi verebilir.
IP adresleme de adres formatının ilk 2 byte ı yani ilk 16 biti Prefix ( önek ) sonraki 16 biti yani son 2 byte ı ise Suffix olarak adlandırılır.Prefix denilen alan bir IP adresin bulunduğu Network kümesini belirtir.Suffix kısmı ise Network kümesinde bulunduğu düğüm adresini belirtir.
IP Datagramların Yönlendirilmesi Ve Adres Çözümleme
Herhangi bir network kümesinde bir bilgisayardan diğer bilgisayara paket gönderilirken kaynak adresteki bilgisayar var olan paketleri öncellikle kendisine en yakın ve hedef adreside ilgilendiren Router a gelir.Router kendisine gelen bu IP datagramın içeriğindeki Target adrese bakarak gerekli olan Target adresin bağlı bulunduğu Router a Paketleri Yollar.
Hedef Router kendisine gelen IP datagramın içinde bulunan Hedef adresten kendi içerisinde bulunan bilgisayarlar içerisinde IP karşılaştırılması yapar.Bu karşılaştırma sınucunda ilgili bilgisayar Router a kendi Mac adresini yani hardware adresini yollar.Bunun sonucunda o Router ilgili bilgisayara gerekli paketi forwardlar.
Routerlar arasında paket alışverişi için gerekli yoklama(Polling) işine genel olarak Routing işlemi denir. Hedef Router kendisine gelen paketin sahibi olan bilgisayara o paketleri ulaştırmak için IP adresinden Hardware adresi sorgulaması işleminede Adres Resolution denir.
Aşağıda verilen şekilde yukarıda anlatılan olaylar zincirini görsel olarak rahatlıkla görebiliriz.
Yukarıdaki şekilde dikkatinizi çekicek bir şey söylemek istiyorum.Routerlara baktığımız zaman her bir Routerın 2 tane IP adresi vardır.Buda şunu gösteriyor ki bu Routerlarda 2 tane NIC (network interface card) mevcuttur.Routerlarda birden fazla NIC bulunabilir bu durumda her bir NIC için bir tane IP adres bulunmalıdır.NIC içerisinde çeşitli yazılımlar mevcuttur bu sayede Routerlar daha fonksiyonel özellikler kazanmaktadır.
Bir sonraki yazımda sizlere Adres Çözümleme tekniklerini detaylı olarak ele alacağım.Şimdilik esen kalın…
Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi
İhtiyacınız var mehmet.deveci@gridgroup.com.tr adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri