Site icon IT Tutorial

C Programlama Dili -12

Merhaba arkadaşlar bu gün ki makalem de Döngüler ile ilgili örnek yapacağız. Eğer döngüleri anlatığım makaleyi okumadıysanız okumanızı bu makaleyi okumadan önce onu okumanızı tavsiye ederim. c-programlama-dili-9

 

 

#include <stdio.h>
#include <conio.h>

void main(void)
{
int no = 0;

printf("\n Dogal Sayilar");
printf("\n =============");

for(no = 1; no <= 50; no=no+1)
{
printf("\t %i",no);
}

printf("\n\n Tek Sayilar");
printf("\n ===========");

for(no = 1; no <= 50; no=no+2)
{
printf("\t %i",no);
}

printf("\n\n Cift Sayilar");
printf("\n ============");

for(no = 0; no <= 50; no=no+2)
{
printf("\t %i",no);
}

}

Yukarıda ki örneği inceleyecek olursak;
İlk olarak ekrana 1 ile 50 sayıları arasındaki bütün doğal sayıları basmak istiyoruz. Ekrana değerleri yazarken 50 tane printf fonksiyonu alt alta yazmak yerine, döngü kullanarak tek printf fonksiyonu ile bu işlemi kolay yoldan halletmiş oluruz.

 

 

Döngünün ne kadar çalışacağını ayarlayıp, kontrol edeceğimiz değişken olan no değişkenine ilk olarak 1 değerini atıyoruz ve sonra 50 den küçük olup olmama durumunu kontrol ediyoruz. Eğer bu değer 50 den küçük ise döngünün içine girilir ve ekran no değişkeninin o anki değeri basılır. Ve tekrardan döngünün başına gidilir.
Burada önemli nokta no değişkeninin değeri her döngü de bir bir artırılırmasıdır.

 

 

İkinci For döngüsü ile ekrana 0 ile 50 sayıları arasındaki tek sayıları basmak istiyoruz.
Bunun için no değişkeninin değerini 0 yapıyoruz ve 50 den küçük olma şartını sağlayıp sağlamadığını kontrol ediyoruz. Eğer şartı sağlanırsa döngünün içine girilir ve ekrana o anki no değişkeninde bulunan değer basılır.
Burada yine dikkat etmemiz gereken nokta ekrana sadece tek sayıları basmak istediğimiz için no değişkenini her döngü başında ikişer ikişer artırıyoruz.

 

 

Son olarak ekrana çift sayıları basmak istiyoruz. Bunun kodlama mantığı tek sayıların ekrana basılmasıyla aynı. Sadece no değişkeninin başlangıç değerini 1 yerine 0 yapıyoruz. Böylelikle her döngü de bu değişkeni ikişer ikişer artırdığımızda çift sayıları elde etmiş oluruz.

Bir makalenin daha sonuna geldik, esenle kalın..

Exit mobile version