SQL SERVER 2008 FAILOVER CLUSTER -1

Merhaba,

Bu yazımda sizlere SQL Server 2008 R2 de Failover Cluster teknolojisinin ne olduğunu kısaca tanıtıp kurulumunu anlatacağım. Failover Cluster teknolojisi SQL Server da high availability i sağlayan önemli bir teknolojidir Bu yüzden canlı sistemlerde maksimum hizmeti vermek için kurumsal uygulamalarda çokça kullanılır.

windows failover clustering

Failover Cluster teknolojisi maksimum düzeyde hizmet vermeyi amaçlayan kurumlarda (Telekomonükasyon, Bankacılık, Devlet Daireleri, Holdingler) uygulamaların sürekli hizmetlerini devam ettirmek için mükemmel bir teknolojidir. Bu teknoloji tek bir Veritabanının birden fazla sunucu bilgisayar üzerinden hizmet verebilmesi olarak tanımlanabilir yani üstteki resimden de görüldüğü gibi paylaşımlı bir disk üzerine kurulu olan bir veritabanına 1 i aktif 1 i pasif olmak üzere 2 ayrı bilgisayardan da hizmet verebiliriz. Böylece veritabanı dünyasında olmazsa olmaz kurallardan birisi olan High Availability (Yüksek Erişilebilirlik, Maksimum Hizmet) i sağlamış oluruz. Şunu da özellikle belirtmek isterim bir çok kişi Failover Cluster yapısını Disaster Recovery için bir çözüm olarak görebilirler ancak değildir. Failover Cluster teknolojisi sadece High Availability i sağlayan bir teknolojidir Disaster Recovery çözümü değildir. SQL Server veritabanının High Availability adına sunmuş olduğu çözümleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Failover Clustering
  2. Database Mirroring
  3. Log Shipping
  4. Data Replication
  5. Database Snapshot

Failover Cluster mimarisinde birbirine Windows Cluster üzerinden bağlı 2 sunucudan birisi aktif diğeri pasif olarak çalışır. Aktif çalışan sunucu eğer herhangi bir durumdan dolayı hizmet veremez hale gelirse Failover durumu gerçekleşir ve Pasif olan Node Aktif duruma gelir. SQL Server Failover Cluster ın kurulabilmesi için her iki sunucunun da Windows Cluster olması gerekmektedir. SQL Server tarafında ise Failover Cluster mimarisini sağlayan servis Microsoft Cluster Service (MSCS) dir. Her iki sunucuda da farklı farklı diskler bulunmakla beraber Veritabanı ve Cluster ile ilgili dosyalarının tutulduğu paylaşımlı bir disk vardır bu disk Quorum Disk olarak bilinir. Ortak disk alanını simgeleyen ve her iki node unda ortak eriştiği Quorum Disk i aşağıdaki resimdeki gibi simgeleyebiliriz.

High_Availability_1

Uygulamalar veritabanına erişirken Aktif pasif node un hangisi olduğunu bilmeden girilen Cluster IP ile veritabanına sürekli olarak erişirler. Cluster IP gelen talepleri o an aktif olan node hangisiyse o node a yönlendirip servis alır. Aktif olan Node down olduğu zaman uygulama yine bundan etkilenmeden sisteme bağlı olarak 1 kaç saniye aralıklarla Pasif node a bağlanır ve servis alır. Bu durumda Pasif node aktif olur admin istediği zaman manuel olarakta failover yapabilir.

Şimdi Sunucu tarafında Windows Cluster ı tamamlanmış 2 farklı sunucu üzerinde SQL Server Failover Cluster kurulumunu anlatacağım. Failover Cluster kurulumunun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için sistemsel olarakta sorunsuz olması gerekmektedir. Ben bu yazımda sistem tarafında sorunsuz olduğunu bildiğim bir Windows Cluster üzerinde bu kurulumu gerçekleştireceğim. SQL Server Failover Cluster kurulumunun başlatılabilmesi için olmazsa olmaz gereksinimler aşağıdaki gibidir.

  1. Windows Cluster Kurulumu
  2. Shared Disk ( Quorum Disk )
  3. SQL Server Cluster IP (Her iki sunucunun fiziksel IP sinden bağımsız bir IP. Uygulamalar Bu cluster IP üzerinden her iki sunucudaki veritabanına erişebilecektir.)
  4. Cluster Name / Network Name
  5. Admin User (Her iki sunucu üzerinde de yetkili kullanıcı)

Yukarıdaki gereksinimlerin sağlandığının teyidini aldım ve artık kuruluma başlayabilirim.

1.İlk sunucu üzerinde SQL Server 2008 Enterprise R2 kurulum dosyalarımın içine gidip aşağıdaki gibi setup.exe yi çalıştırıyorum. Setup.exe çalıştığında Aşağıdaki ekran gelecektir bu ekranda Installation a tıklayıp devam ediyoruz.

1

2. Bu adımda ok ta gösterildiği gibi New SQL Server Failover Cluster Installation sekmesine tıklayıp devam ediyoruz.

2

3. Bu adımı OK deyip geçiyoruz.

3

4.Bu adımda Product Key i girip Next deyip geçiyoruz.

4

5. Bu adımı Next deyip geçiyoruz.

5

6. Bu adımı Install deyip geçiyoruz.

7

7. Bu adımda Kurulum için Sistemsel ve Networksel Parametreler aşağıdaki gibi kontrol ediliyor. Hepsi şuanda başarılı olduğu için rahatça devam edebiliriz.

8

8. Bu adımda aşağıdaki gibi sadece bana gerekli olan özelliklerin kurulumunu seçiyorum. Sizde ihtiyaç duymadığınız özellikleri boşuna kurmayın sunucu üzerinde gereksiz yük oluşturur yoksa.10

9. Bu adımda aşağıdaki gibi SQL Server ın Network Name ini yazıyoruz Network Name aynı zamanda Cluster Name olarakta geçer. Aynı şekilde Instance Name ini de bu adımda belirliyoruz.

11

10. Bu adımı Next Deyip geçiyoruz.

12

11. Bu adımda aşağıdaki gibi Cluster için gerekli olan Resource Grubunu seçiyoruz.

14

12. Bu adımda Shared disk için ayrılan diskleri seçip devam ediyoruz.

16

13. Bu adımda önceden belirlediğimiz Cluster IP yi Ok ile gösterilen Address kısmına giriyoruz. Bunun için DHCP sekmesini tıklamamız gerekiyor.

19

14. Bu adımda aşağıdaki gibi gelen sekmelere dokunmadan Next deyip devam ediyoruz.

20

15.Aşağıdaki 2 adımda ise Database i ve diğer servisleri çalıştıracak account u ve şifresini giriyoruz. Bu kullanıcı her iki sunucuda da admin olan bir kullanıcı olması gerekiyor.21 23

16. Bu adımda Karakter setini giriyoruz. Karakter setini talep doğrultusunda yapmanız gerekmektedir. Bu kurulum için bana Latin1_General geldiği için ben de bu şekilde yaptım.

24

17.Bu adımda Database Admin kullanıcı veya grupları belirliyorsunuz. Ben Add Current User butonuna tıklayarak öncellikle kendimi admin olarak seçip devam ediyorum.

25

18. Aşağıdaki adımda ise Database imize ait Data, Log, Backup ve Temp verilerimizin directory sini giriyoruz. Data, log ve Temp verilerini farklı disklerde barındırmak I/O trafiği açısından çok iyi olur. Eğer imkanınız varsa bu verileri farklı disklerde barındırmanız da fayda vardır. Farklı disklere data, log ve temp verilerini koyabilirsek performans açısından çok kazanç sağlamış oluruz.

26

19. Bu adımda Next deyip geçiyoruz.27

20. Bu adımda Next deyip geçiyoruz.

28

21. Bu adımda Install deyip geçiyoruz.

29

22. Bu adımda Next deyip geçiyoruz ve Kurulumun sonuna gelmiş oluyoruz.

30

Aşağıda da görüldüğü gibi kurulumumuz başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Eğer Windows Cluster tarafında yada Network tarafında bir sıkıntı olsaydı kurulum tamamlanamazdı bu yüzden bu parametrelerin doğruluğundan emin olmanız gerekmektedir.

31

Böylece bu yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazımda Kurduğum bu SQL Server Cluster veritabanının pasif node unun kurulumunu anlatacağım.

Şimdilik Esen Kalın…

 

Oracle Exadata SQL Server Goldengate Weblogic EBS ve Linux konusunda aşağıdaki konularda 7×24 Uzman Danışmanlara yada Eğitimlere mi İhtiyacınız var [email protected] adresine mail atarak Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

– Oracle Veritabanı Danışmanlığı
– Oracle Veritabanı Bakım ve Destek
– Exadata Danışmanlığı
– Exadata Bakım ve Destek
– SQL Server Veritabanı Danışmanlığı
– SQL Server Veritabanı Bakım ve Destek
– Goldengate Danışmanlığı
– Goldengate Bakım ve Destek
– Linux Danışmanlığı
– Linux Bakım ve Destek
– Oracle EBS Danışmanlığı
– Oracle EBS Bakım ve Destek
– Weblogic Danışmanlığı
– Weblogic Bakım ve Destek
– Oracle Veritabanı Eğitimleri
– Oracle VM Server Danışmanlığı
– Oracle VM Server Bakım ve Destek
– Oracle EPPM Danışmanlığı
– Oracle EPPM Bakım ve Destek
– Oracle Primavera Danışmanlığı
– Oracle Primavera Bakım ve Destek
– Oracle Eğitimleri
– SQL Server Eğitimleri
– Goldengate Eğitimleri
– Exadata Eğitimleri
– Linux Eğitimleri
– Oracle EBS Eğitimleri
– Oracle VM Server Eğitimleri
– Weblogic Eğitimleri
– Oracle EPPM Eğitimleri
– Oracle Primavera Eğitimleri

About Mehmet Salih Deveci

I am Founder of SysDBASoft IT and IT Tutorial and Certified Expert about Oracle & SQL Server database, Goldengate, Exadata Machine, Oracle Database Appliance administrator with 10+years experience.I have OCA, OCP, OCE RAC Expert Certificates I have worked 100+ Banking, Insurance, Finance, Telco and etc. clients as a Consultant, Insource or Outsource.I have done 200+ Operations in this clients such as Exadata Installation & PoC & Migration & Upgrade, Oracle & SQL Server Database Upgrade, Oracle RAC Installation, SQL Server AlwaysOn Installation, Database Migration, Disaster Recovery, Backup Restore, Performance Tuning, Periodic Healthchecks.I have done 2000+ Table replication with Goldengate or SQL Server Replication tool for DWH Databases in many clients.If you need Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS Consultancy and Training you can send my email adress [email protected].-                                                                                                                                                                                                                                                 -Oracle DBA, SQL Server DBA, APPS DBA,  Exadata, Goldengate, EBS ve linux Danışmanlık ve Eğitim için  [email protected] a mail atabilirsiniz.

One comment

  1. Teşekkürler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *